Tulli

Yhä useammin tavara tullataan Suomessa, vaikka se jatkaa matkaa muualle Eurooppaan

Jaa

Suomen kautta kulkee yhä enemmän muualle EU:hun tilattuja verkkokauppaostoksia. Samalla myös näiden tavaroiden tullaus hoidetaan Suomessa. Tulevaisuudessa Suomesta voikin kehittyä entistä enemmän verkkokauppatullausten keskuspaikka EU:ssa. Tulli seuraakin tarkasti tullausmäärien kehitystä.

Unionin tullikoodeksin mukaan EU:n ulkopuolelta tilatut verkkokauppaostokset voidaan tullata tietyissä tapauksissa ensimmäisessä saapumismaassa EU:ssa, jonka jälkeen ne siirtyvät eteenpäin kohdemaahansa niin kutsutussa vapaassa liikkeessä.

Suomeen tuodaan parhaimmillaan satoja tuhansia verkkokauppaostoksia viikossa. Yleensä kyse on IOSS-ostoksista eli verkko-ostoksesta, josta kuluttaja on maksanut arvonlisäveron jo ostovaiheessa myyjälle. Vaikka tulliselvitys tehdään Suomessa, iso osa tavaroista jatkaa matkaansa varsinaiseen kohdemaahansa. 

– Yksi syy tavaran kulkemiseen Suomen kautta ovat toimivat järjestelmät ja selkeä ohjeistus. Olemme ylpeitä, että kansallisten tullausprosessiemme sujuvuus on huomattu myös muualla, mutta tietenkin samalla tullausmäärien kasvaessa merkittävästi seuraamme tarkasti järjestelmien kapasiteettia, sanoo tullausjohtaja Jouni Ukko.

EU:n tulliuudistuksessa pyritään lisäämään myyjien vastuuta verkkokaupasta ostetuista tuotteista 

EU on tulliliitto, jossa on yhtenäiset tullauskäytännöt. Suuri osa kansallisten tullien keräämistä tullimaksuista tilitetään suoraan EU:n yhteiseen kassaan. Tällä hetkellä alle 150 euron ostoksista ei tarvitse maksaa tullimaksua eli suurimmasta osasta verkkokaupasta tilatuista pikkulähetyksistä maksetaan vain arvonlisävero. Kuluttajan näkökulmasta yksinkertaisinta on, jos myyjällä on IOSS-numero, jolloin arvonlisävero maksetaan jo verkkokauppatilauksen yhteydessä myyjälle eteenpäin tilitettäväksi.

IOSS-ostos voi olla enintään 150 euroa, minkä vuoksi niistä ei tarvitse maksaa tullimaksua. Näin niistä ei myöskään tilitetä Suomeen tullimaksujen kantopalkkiota, jonka suuruus on 25 prosenttia tullattavan tavaran tullimaksusta. Nyt valmisteilla oleva tulliuudistus voi muuttaa tätäkin.

– Olisi tietenkin suomalaisten kannalta mukava asia, jos saisimme tulevaisuudessa edes osan kantopalkkiosta, kun kerran tavarat tullataan Suomessa, sanoo ulkomaankauppa- ja verotusosaston johtaja Tom Ferm.

Komissio julkaisi viime vuoden toukokuussa EU:n tulliuudistusehdotuksen, jonka tavoitteena olisi nopeuttaa ja tehostaa EU:n jäsenmaiden tullien toimintaa.

Ensimmäisenä vaiheena tulisi sähköisen kaupan etämyyntiä koskeva yksinkertaistus vuonna 2028. Tuojina kuluttajien sijasta olisivat sähköisen kaupan digitaaliset alustat (ns. oletettu tuoja, oltava IOSS-rekisteröity). He olisivat vastuussa myös tavaroiden säännöstenmukaisuudesta, kaikista tullimuodollisuuksista ja maksuista.  Alustat kantaisivat arvonlisäverojen lisäksi myös tullimaksut tavaroiden myyntihetkellä.

Tulliuudistusehdotuksessa esitetään, että enintään 150 euron arvoisten tavaroiden erityinen tullittomuus poistettaisiin ja voimaan tulisi yksinkertaistettu menetelmä tavaroihin sovellettavien tuontitullien laskemiseksi. Tavaroille tulisi käyttöön viisi eri kategoriaa eli ns. ’koria’, joihin kuhunkin sovelletaan erimääräistä kiinteää tullia.

– Tullireformissa ehdotetaan enintään 150 euron arvoisten tavaroiden tullittomuuden poistamista ja mahdollistettaisiin IOSS-menettelyn puitteissa tuotujen tavaroiden yksinkertaisempi tullitariffointi.  Yhtäläisten kilpailuedellytysten turvaamiseksi kaupan alusta olisi vastuussa myös tavaroiden säännöstenmukaisuudesta, joten ne tulisivat tältäkin osin samalle viivalle suomalaisen vähittäiskaupan kanssa, kertoo Ferm.

Lue lisää EU:n tulliuudistuksesta: https://tulli.fi/tulliuudistus

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

ulkomaankauppa- ja verotusosaston johtaja Tom Ferm ja tullausjohtaja Jouni Ukko
yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta, p. 0295 527 150, viestinta@tulli.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Lisäksi Tullin tehtäviin kuuluvat hiilirajamekanismiin liittyvät viranomaistehtävät. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

64 vuotta sitten: Ostosmatkailu huolettaa tulliviranomaisia1.7.2024 10:33:24 EEST | Tiedote

1960-luvun alussa Suomen ja ulkomaiden välille avautui yhä uusia autolauttareittejä. Lauttamatkailun suosiota lisäsi erityisesti mahdollisuus verovapaisiin ostoksiin. Tax free -ostosten ansiosta laivayhtiöt pystyivät pitämään lauttalippujen hinnat edullisina. Verottomasta ostosmatkailusta tuli nopeasti kaikkien Pohjoismaiden tulliviranomaisten yhteinen huolenaihe. Autolauttojen historiaan voi tutustua koko kesän ajan Suomenlinnassa sijaitsevan Tullimuseon näyttelyssä.

Tullin haaviin on jäänyt alkuvuonna ennätysmäärät pregabaliinia ja klonatsepaamia – huumelääkkeiden salakuljetusmäärät selvässä nousussa27.6.2024 07:24:03 EEST | Tiedote

Huumelääkkeiden takavarikkomäärät ovat nousseet merkittävästi kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla selviää tullirikostilastoista. Erityisesti Tullin haaviin on jäänyt huumelääke pregabaliinia ja klonatsepaamia, joiden ensimmäisen vuosipuoliskon takavarikkomäärät rikkoivat jo koko viime vuoden luvut selvästi. Myös muiden huumaavassa tarkoituksessa väärinkäytettyjen lääkkeiden salakuljetukseen on kiinnitettävä huomiota, sillä se voi kertoa yleisemmällä tasolla huumerikollisuuden muutoksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye