Suomen Suuhygienistiliitto SSHL: Suuhygienistin hoidosta vihdoin Kela-korvaus ilman hammaslääkärin lähetettä

Jaa

Suuhygienistin hoidosta tulee saada Kela-korvaus ilman hammaslääkärin lähetettä, kuten sairausvakuutuslain muutosesityksessä nyt linjataan. Uudistus madaltaisi merkittävästi kynnystä hakeutua suusairauksia ehkäisevään hoitoon ja säästäisi yhteiskunnan rahaa, Suomen Suuhygienistiliitto SSHL ry sanoo. Lakiesityksen lausuntoaika päättyy 23.6.2024. Suomen Suuhygienistiliitto on Akavan Erityisalojen jäsenjärjestö.

Suuhygienistille matalalla kynnyksellä.
Suuhygienistille matalalla kynnyksellä.

Suomen Suuhygienistiliiitto SSHL ry puoltaa maan hallituksen sairausvakuutuslakia koskevaa muutosesitystä, jonka mukaan suuhygienistin hoidosta saisi jatkossa Kela-korvauksen ilman hammaslääkärin lähetettä. Oikeus Kela-korvaukseen ilman lähetettä olisi kaksi kertaa vuodessa.

-Hammaslääkärin määräyksestä luopuminen madaltaa kynnystä hakeutua suuhygienistin sairauksia ehkäisevään hoitoon ja karsii kustannuksia lisäävää päällekkäistä työtä. Hienoa, että tämä pitkään ajamamme uudistus on nyt menossa maaliin, sanoo Suomen Suuhygienistiliiton puheenjohtaja Hanna Lähteenmäki.

- Hyvä suun terveys vaikuttaa merkittävästi kansalaisten kokonaisterveyteen ja hyvinvointiin. Terveys‐ ja hyvinvointierojen kaventaminen vaatii palveluiden saatavuuden parantamista ja painopisteen siirtymistä nykyistä voimakkaammin perustason terveyttä edistäviin palveluihin, joihin myös suuhygienistin palvelut kuuluvat. 

Suuhygienistin ammatti perustuu ammattikorkeakoulututkintoon, jossa perusopintoihin kuuluu mm. suunterveyden tutkiminen ja tulkinta sekä hoidontarpeen arviointi.

- Suuhygienisti on pätevä arvioimaan potilaan tarvetta esimerkiksi anti-infektiiviselle hoidolle eli mm. hammaskiven poistolle ilman, että hammaslääkäri kirjoittaa siitä lähetteen. Suuhygienisti pystyy tarvittaessa myös ohjaamaan potilaan hammaslääkärille jatkohoitoihin tilanteen niin vaatiessa, Lähteenmäki muistuttaa.

Suomen Suuhygienistiliitto  SSHL ry on antanut lausuntonsa sosiaali- ja terveysministeriölle hallituksen esityksestä koskien sairausvakuutuslain 2 ja 3 luvun muuttamista. Lausuntoaika päättyy 23.6.2024.

Lisätietoja: puheenjohtaja Hanna Lähteenmäki, Suomen Suuhygienistiliitto SSHL ry, puh. 050 324 8433, puheenjohtaja@suuhygienistiliitto.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anna Joutsenniemi, viestintäpäällikkö, Akavan Erityisalat, puh. 040 525 8582

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akavan Erityisalat

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye