Raskausajan päihdehäiriö vaatii tunnistamista ja ammattilaisten välistä yhteistyötä
Päihteitä ongelmallisesti käyttäviä odottajia, heidän puolisoitaan ja vauvaperheiden vanhempia kohdataan monenlaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa, kuten terveyskeskuksen vastaanotolla, neuvolassa ja sosiaalipalveluissa. Kaikissa palveluissa tulee tunnistaa ongelmallinen päihteidenkäyttö ja ohjata asiakas tarpeellisten palvelujen piiriin, jotta monialainen verkostoyhteistyö voidaan käynnistää.

Palvelukokonaisuus ammattilaisten tueksi
Pohjois-Suomen yhteistyöalueella (Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin hyvinvointialueilla) on viimeisen kahden vuoden aikana kehitetty päihteitä käyttävien odottajien ja vauvaperheiden palveluja PÄKÄ-hankkeessa. Hankkeessa on tuotettu Päihteet raskaus- ja vauvaperheaikana –palvelukokonaisuus, joka tukee kaikkia asiakasryhmää kohtaavia ammattilaisia.
Päihteidenkäytön tilanne on tärkeää ottaa puheeksi kaikkien vauvaa odottavien ja lapsiperheen vanhempien kanssa säännöllisesti. Arvostava kohtaaminen tukee päihteidenkäytöstä kertomista. Kun asiakkaan tuen tarve tunnistetaan, palvelukokonaisuudesta löytyy toimintaohje eteenpäin.
Päihteitä käyttävän odottajan tai vauvaperheen kohdalla ammattilaisten välinen yhteistyö on erityisen tärkeää, koska asiakkaat tarvitsevat tukea useista eri palveluista. PÄKÄ-hankkeessa tuotettu palvelukokonaisuus tarjoaa raamit monialaiselle verkostoyhteistyölle.
Asiakasryhmän palveluja kehitetään jatkossakin
PÄKÄ-hankkeen jälkeen kehittäminen jatkuu, ja Pohteella onkin aloittanut monialainen päihteet, raskaus ja vauvaperheet -kehittäjäryhmä. Kehittäjäryhmää vetää palvelualuejohtaja Marja Salonen.
PÄKÄ-hankkeen päätteeksi hankkeessa on kirjattu kahdeksan jatkosuositusta jatkokehittämisen tueksi Pohjois-Suomen yhteistyöalueen hyvinvointialueille:
- Hyvinvointialueiden on järjestettävä odottajille ja pienten lasten perheille riittävät palvelut, joissa on osaamista päihdehäiriön hoitoon ja kuntoutukseen, vanhemmuuden tukeen, varhaiseen vuorovaikutukseen sekä kaltoinkohtelun ehkäisyyn.
- Hyvinvointialueella tulisi olla sovittuna toimintatapa, joka varmistaa raskausajan moniammatillisen työskentelyn. Olennaista on sitoa päihde- ja riippuvuuspalvelut osaksi palvelukokonaisuutta. Hyvinvointialuekohtaisten toimintatapojen on hyvä seurata YTA-tasolle tehtyä palvelukokonaisuutta.
- Hyvinvointialueilla tulisi kehittää päihteille altistuneiden lasten seurantaa monialaisesti. Seurannan tulee olla riittävän pitkäkestoista ja siinä tulee ottaa huomioon lapsen kohonnut kaltoinkohtelun riski.
- Ainakin päihteitä käyttävien odottajien asiakasmäärä tehdään näkyväksi varmistamalla tilastointi esimerkiksi erikoissairaanhoidossa.
- Päihteitä käyttävillä henkilöillä tulee olla mahdollisimman helposti saavutettavissa maksuton raskaudenehkäisy.
- Hyvinvointialueen tulisi kuvata ennakollista lastensuojeluilmoitusta seuraava sosiaalipalvelujen prosessi, jolla varmistetaan riittävä työskentely raskausajalle.
- Työntekijöillä tulee olla saatavilla jatkuvasti koulutusta ja perehdytystä päihteitä käyttävän henkilön kohtaamiseen, päihteiden puheeksiottoon, vanhemman päihteidenkäytön vaikutuksesta perheeseen ja lapseen sekä perheiden palvelukokonaisuudesta.
- Kehittämisen jatkaminen varmistetaan pitämällä yllä moniammatillista yhteistyötä hyvinvointialueilla ja yhteistyöalueen tasolla.
Tietoa hankkeesta
PÄKÄ-hanke on Päihteitä käyttävien raskaana olevien ja vauvaperheiden palvelukokonaisuuden kehittämishanke Pohjois-Suomessa. Hankkeen hankeaika on ollut kesäkuusta 2022 heinäkuuhun 2024. PÄKÄ-hanke on osa Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamaa ja THL:n koordinoimaa kansallista hankekokonaisuutta. Lisätietoa hankkeesta löydät Innokylästä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna-Mari MikkolaProjektikoordinaattori, PÄKÄ-hanke
Puh:0503008238anna-mari.mikkola@pohde.fiLiisa TervoProjektikoordinaattori, PÄKÄ-hanke
Puh:0504558374liisa.tervo@pohde.fiPohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde
Muutoksia Pohteen ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköihin Limingassa ja Tyrnävällä25.4.2025 11:05:37 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjamaan hyvinvointialueella Pohteella suunnitellaan muutoksia ikäihmisten palvelujen ja vammaispalvelujen toimialueille. Muutokset koskevat Limingassa sijaitsevaa palvelukoti Pajusirkkua, joka on palveluasumisen yksikkö sekä Tyrnävällä sijaitsevaa vammaispalvelujen asumisyksikköä. Suunnitelmiin liittyvät yhteistoimintaneuvottelut alkoivat 24.4.2025.
Perhe- ja sosiaalipalvelujen ja OYS Psykiatrian toimialueelle suunnitteilla muutoksia24.4.2025 09:33:24 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde suunnittelee muutoksia perhe- ja sosiaalipalvelut ja OYSPsykiatria –toimialueelle. Suunnitelmat perustuvat talousarvion linjauksiin ja niillä tavoitellaan muun muassa yhdenmukaista palvelujen saatavuutta Pohteen alueella. Koska suunnitelmiin sisältyy henkilöstövaikutuksia, Pohde käynnisti yhteistoimintaneuvottelut henkilöstöjärjestöjen kanssa torstaina 24.4.2025.
Aluehallitus koolla: toimitilaratkaisuja selvitetään22.4.2025 16:51:14 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen aluehallitus kokoontui 22.4.2025 puheenjohtaja Tapani Töllin johdolla. Aluehallitus päätti käynnistää vaihtoehtoisten tilaratkaisujen selvittämisen. Lahjoitusohje ja edustamista koskeva ohje hyväksyttiin.
Pohde on tarkentanut Haapaveden kuntoutusyksikön toimintakäytäntöjä22.4.2025 08:24:26 EEST | Tiedote
Pohjois-Suomen aluehallintoviraston tekemän valvontapäätöksen mukaan Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Haapaveden kuntoutusyksikön toiminta ei ole ollut kaikilta osin lainmukaista. Pohjois-Suomen aluehallintoviraston mukaan puutteita on ollut muun muassa omavalvonnassa, itsemääräämisoikeutta rajoittavien toimenpiteiden käytännöissä ja päätöksenteossa sekä lääkehoidon ja saattohoidon toteuttamisessa. Pohde on korjannut käytäntöjä jo ennen aluehallintoviraston valvontapäätöksen saamista.
Aluevaalilautakunta vahvisti aluevaalien tuloksen Pohjois-Pohjanmaalla17.4.2025 11:54:18 EEST | Tiedote
Aluevaalilautakunta vahvisti keskiviikkona 16.4. pidetyssä kokouksessaan aluevaalien tuloksen Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella. Kuntien keskusvaalilautakuntien suorittaman tarkastuslaskennan jälkeen vaalien alustava tulos muuttui Suomen Keskustan ja Sosialidemokraattisen Puolueen aluevaltuutettujen osalta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme