Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Sofia Vikman: Suomen uuden aikakauden ulko- ja turvallisuuspolitiikka ensikertaa yksiin kansiin

Jaa

Valtioneuvosto hyväksyi tänään 20.6. istunnossaan ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon. Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Sofia Vikman (kok) on toiminut selonteon parlamentaarisen seurantaryhmän puheenjohtajana. Selonteko siirtyy seuraavaksi eduskunnan käsittelyyn.

Sofia Vikman. Kuvaaja: Kimmo Suoniemi.
Sofia Vikman. Kuvaaja: Kimmo Suoniemi.

Vikman painottaa selonteon merkitystä muuttuneessa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa toimintaympäristössä.

”Nyt linjataan ensimäistä kertaa Suomen uuden aikakauden ulko- ja turvallisuuspolitiikka yksiin kansiin. Turvallisuusympäristömme on oleellisesti muuttunut sitten vastaavien viime selontekojen. Maailmantilanne on jännitteinen, Venäjä käy hyökkäyssotaa Euroopassa ja olemme Naton jäsen”, Vikman sanoo.

Selonteossa kuvataan Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen toimintaympäristö, avataan Suomen painopisteitä ja tavoitteita sekä listataan niistä tehdyt johtopäätökset. 

”Tärkeintä on huolehtia Suomen turvallisuudesta. Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan lähtökohtana on, että turvataan Suomen itsenäisyys ja alueellinen koskemattomuus, estetään Suomen joutuminen sotilaalliseen konfliktiin ja taataan suomalaisten turvallisuus ja hyvinvointi. Toiminta pohjautuu yhteisiin arvoihin: demokratia, oikeusvaltioperiaate, ihmisoikeudet, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus”, sanoo Vikman.

Ensimmäistä kertaa Suomen historiassa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa on linjattu, että Suomi on sotilaallisesti liittoutunut maa.

”Naton merkitys Suomen turvallisuudelle on olennainen. Lähdemme siitä, että Suomi ylläpitää vahvaa kansallista puolustuskykyä, joka on osa Naton yhteistä pelotetta ja puolustusta”, Vikman toteaa.

Eduskunta on osallistunut selonteon valmisteluun parlamentaarisen seurantaryhmän kautta. Kaikki eduskuntapuolueet ovat olleet edustettuina Vikmanin johtamassa parlamentaarisessa seurantaryhmässä. Parlamentaarisen tuen varmistaminen on Vikmanin mukaan keskeistä juuri ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

”Laajapohjainen tuki on tärkeää, kun kyse on Suomen turvallisuudesta ja olemassaolosta”, Vikman painottaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti. Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta. Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 48 kansanedustajallaan suurin eduskuntaryhmä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Suuren valiokunnan puheenjohtaja Autto: EU:n uudessa strategisessa agendassa tunnistetaan välineellistetty maahantulo28.6.2024 10:21:12 EEST | Tiedote

Eurooppa-neuvosto on tänään 28.6. hyväksynyt strategisen agendan vuosille 2024–2029. Ohjelma sisältää tavoitteen välineellistetyn maahantulon torjumisesta. Neuvoston eli jäsenmaiden tavoitteena on löytää EU-tason yhteisiä ratkaisuja välineellistetyn maahantulon turvallisuusuhkaan vastaamiseksi. Suuren valiokunnan puheenjohtaja Heikki Autto (kok.) pitää tavoitetta erittäin tervetulleena.

Kokoomuksen Kauma: Ampuma-aserikosten rangaistuksia tiukentavaa lainsäädäntöä kiirehdittävä25.6.2024 13:37:09 EEST | Tiedote

Kokoomuksen eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Pia Kauma kiirehtii hallitusohjelmaan kirjattuja tiukennuksia aserikosten rangaistuksiin. Luvattoman ampuma-aseen mukana pitäminen yleisellä paikalla katsottaisiin jatkossa törkeäksi ampuma-aserikokseksi. Lisäksi kaikkien törkeiden ampuma-aserikosten vähimmäisrangaistus korotettaisiin kahdeksi vuodeksi vankeutta. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että luvattoman aseen kantamisesta julkisella paikalla seuraisi vastaisuudessa pääsääntöisesti ehdoton vankeusrangaistus. Hallituksen esityksen on tarkoitus tulla eduskunnan käsiteltäväksi 2024 syksyllä.

Kokoomuksen lääkärikansanedustaja Mia Laiho Otkesin raportista: Nuorten huumekuolemiin on puututtava12.6.2024 14:30:46 EEST | Tiedote

On­net­to­muus­tut­kin­ta­kes­kus on julkistanut tänään raportin alle 25-vuo­tiai­den nuor­ten ta­pa­tur­mai­sisten huumekuolemien teematutkinnasta, tavoitteenaan tuottaa tietoa ja antaa suosituksia alle 25-vuotiaiden nuorten tapaturmaisten huumekuolemien ehkäisemiseksi. Otkesin mukaan palvelujärjestelmää on kehitettävä niin, että nuorten päihde- ja mielenterveyspalvelut kulkevat yhdessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye