De första observationerna av blågröna alger har gjorts i Österbotten (landskapen i Österbotten)
Små mängder blågröna alger har observerats i Österbotten i Larsmosjön, Stora Seljes i Kronoby och Karperöfjärden i Korsholm. Det är frågan om små algmängder på enskilda kontrollplatser. I största delen av insjövattnen i Österbotten, Mellersta Österbotten och Södra Österbotten har blågröna alger inte observerats och i havsområdet överhuvudtaget inte alls.

I södra Finland har blågröna alger påträffats ställvis i insjövattnen och i skyddade havsvikar. Hittills har de nordligaste algobservationerna i den riksomfattande uppföljningen gjorts i Sotkamo och i Pihtipudas. Rikliga massförekomster har dock inte tills vidare påträffats. Förekomsten av blågröna alger är mycket lokalt och läget kan förändras snabbt exempelvis om vinden blandar upp vattenmassan.
Temperaturerna i juni har varit vanliga för årstiden, dvs. varierat mellan 15 och 19 grader. Enligt Meteorologiska institutet har flera åskfronter och kraftiga regnområden rört sig över Finland på grund av lågtryckscentrumet som för tillfället ligger ovanför Kolahalvön.
Blågröna alger trivs i synnerhet i näringsrikt och varmt vatten. När det är vindstilla, soligt och varmt väder ökar förekomsten av blågröna alger och de flyter upp till vattenytan. Kraftiga regn leder till att näringsämnen rinner ut i vattendragen, vilket skapar gynnsamma förhållanden för algerna att öka.
Värmeböljan i maj kan påverka förekomsten av blågröna alger med fördröjning. Riklig nederbörd ökar mängden näringsämnen i vattendragen, men låga temperaturer dämpar tillväxten av blågröna alger. Medelvärdet för ytvattentemperaturen i hela Finland på Järvi-meriwikis kontrollplatser är 17,9 °C och i sydligaste Finland ställvis 20 °C.
Små mängder blågröna alger förekommer i vattnet som grön- eller gulaktiga smulor och när de driver till stranden, kan det uppstå smala ränder av alger. Om mängden blågröna alger är stor, bildas det vid vindstilla väder grön- eller gulaktiga stora ansamlingar på vattenytan och de anhopas också vid stränderna. Om vädret är blåsigt blir algerna svårare att märka, för då sprids större algförekomster ut och blandas i vattenmassan. Riktigt kraftiga algförekomster kan påminna om tjock målfärg eller ärtsoppa.
Det är också bra att komma ihåg att en möjlig förklaring till slingor och flak på vattenytan kan vara pollen, som det kan finnas rikligt av i vattnet särskilt efter nederbörd.
Även under midsommar är det skäl att granska vattnet med tanke på eventuella blågröna alger innan man tar sig ett dopp eller använder vattnet. Om det i vattnet ser ut att finnas grönaktiga korn eller vattnet är grönfärgat, är det bra att göra ett dricksglastest. Då vattnet står stilla i t.ex. ett dricksglas, flyter blågröna alger upp till ytan på ungefär en timme. Det går också att använda en käpp för att testa om det är frågan om blågröna alger. Om man försöker lyfta algerna med en käpp och de hänger kvar i käppen, är det frågan om någon annan alg än blågröna alger. Blågröna alger hänger däremot inte kvar på käppen. Om du misstänker att det finns blågröna alger i vattnet, ska du vara försiktigt och inte använda vattnet som bastu-, tvätt- eller bevattningsvatten. I synnerhet småbarn och husdjur ska hållas borta från vatten där det finns blågröna alger. Vatten där det finns blågröna alger kan orsaka hudsymptom, irriterade ögon och illamående.
NTM-centralen i Södra Österbotten sköter den veckovisa uppföljningen av algläget i samarbete med Finlands miljöcentral, kommunerna och privatpersoner. Förekomsten av blågröna alger bedöms med ögat enligt en skala från 0 (inga alger) till 3 (mycket rikligt med blågröna alger). Många kommuner och städer har också egen uppföljning på badstränderna i samband med kontroll av vattenkvaliteten.
Aktuella uppgifter om algläget finns i Järvi-Meriwiki (www.jarviwiki.fi). Medborgarna kan också meddela sina observationer i samma tjänst. Med Havaintolähetti-appen går det enkelt att spara observationer även med mobiltelefonen. Observationer av blågröna alger kan också meddelas till NTM-centralen i Södra Österbottens alguppföljningstelefon på nummer 0295 027 990.
Nyckelord
Kontakter
Mer information från NTM-centralen i Södra Österbotten:
Alguppföljningstelefon 0295 027 990
Järviwiki: www.jarviwiki.fi
Bilder

Länkar
Om oss
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15
0295 027 500
http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.
ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset
NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.
NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna
Andra språk
Följ Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Liinaniemen sillan korjaustyöt Ilmajoella alkavat3.4.2025 09:51:44 EEST | Tiedote
ELY-keskus aloittaa yhdessä MPV-Infrarakenne Oy:n kanssa Ilmajoen Peuralankylässä sijaitsevan Liinaniemen sillan korjaustyöt. Työt alkavat maanantaina 7.4.2025, ja niiden on määrä valmistua kokonaisuudessaan 19.6.2025 mennessä.
Vårflödet i de österbottniska åarna blir mindre än vanligt31.3.2025 13:59:03 EEST | Pressmeddelande
Enligt nuvarande vattenprognoser ser vårflödena ut att bli betydligt mindre än genomsnittet i de österbottniska landskapen. Vintern har varit ovanligt snöfattig och dessutom har det varma vädret gjort att snön har smält periodvis redan under vintern. Också isarna i åarna har varit tunnare och skörare än normalt. På grund av detta har NTM-centralen inte utfört issågningar i år.
Kevättulvat jäävät pohjalaisjoissa tavanomaista pienemmiksi31.3.2025 13:59:03 EEST | Tiedote
Tämän hetken vesistöennusteiden mukaan kevättulvasta on pohjalaismaakunnissa tulossa selvästi keskimääräistä pienempi. Tänä talvena lunta on ollut poikkeuksellisen vähän ja lämmin sää on aiheuttanut välisulamisia pitkin talvea. Myös jokien jäät ovat olleet normaalia ohuempia ja hauraampia. Tästä syystä ELY-keskus ei ole tänä vuonna tehnyt jääsahauksia.
Övergången till sommarhastigheter börjar onsdag 2.4. på NTM-centralen i Södra Österbottens landsvägar (Södra Österbotten, Österbotten och Mellersta Österbotten)31.3.2025 09:18:54 EEST | Pressmeddelande
De sänkta hastighetsbegränsningarna på Finlands landsvägar under vintern och den mörka tiden avlägsnas denna vecka stegvis från söder. På NTM-centralen i Södra Österbottens landsvägar börjar ändringen av hastighetsbegränsningarna onsdag 2.4. och alla märken bör vara ändrade senast torsdag 3.4. I Mellersta Finlands, Norra Savolax, Norra Österbottens och Lapplands NTM-centraler övergår man till sommarhastigheter senare.
Kesänopeuksiin siirtyminen alkaa keskiviikkona 2.4. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen maanteillä (Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa)31.3.2025 09:18:54 EEST | Tiedote
Talvi- ja pimeän ajan alennettujen nopeusrajoitusten poisto Suomen maanteillä aloitetaan tällä viikolla porrastetusti etelästä. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen maanteillä nopeusrajoitusten vaihtaminen aloitetaan keskiviikkona 2.4. ja kaikki merkit tulee olla vaihdettuina viimeistään torstaina 3.4.2025. Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin ELY-keskusten alueilla kesänopeuksiin siirrytään myöhemmin.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum