Software Finland ry

”Verovarojen tuhlaukselle saatava stoppi” - Ohjelmistoala ehdottaa inhouse-kieltoa suurille kaupungeille ja hyvinvointialueille

Jaa

Yksityisten ICT-yritysten työvoiman tuottavuus on yli 60 % parempi kuin saman alan inhouse-yhtiöiden. Tämän osoittaa Jyväskylän yliopiston vasta julkaistu tutkimus, jolle saadaan pian vielä jatkoa. ”Tulokset huutavat jo nyt tarvetta muutokseen. Ehdotamme, että inhouse-yhtiöiden käyttö kielletään suurilta kaupungeilta ja hyvinvointialueilta. Ne saavat kaiken tarvitsemansa vapailta markkinoilta”, lataa ohjelmistoalan kattojärjestön Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

Ohjelmistoala ehdottaa inhouse-kieltoa isoille kaupungeille ja hyvinvointialueille. Kuvassa Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.
Ohjelmistoala ehdottaa inhouse-kieltoa isoille kaupungeille ja hyvinvointialueille. Kuvassa Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

Lehdistötiedote 25.6.2024

Keskustelu julkisyhteisöjen omistamista inhouse-yhtiöistä vauhdittuu tutkimustiedon myötä. Jyväskylän yliopiston uunituore tutkimus kertoo ICT-alan inhouse-yhtiöiden huonosta tuottavuudesta, monimutkaisista ja epäselvistä omistusrakenteista ja tiedonsaannin vaikeuksista, koska inhouse-yhtiöt eivät ole julkisuuslain piirissä. Huono tuottavuus yhdistyy Jyväskylän yliopiston tutkijaryhmän jo aiemmin keräämään tutkimustietoon inhouse-palvelujen kalleudesta ja laatuongelmista, kertoo väitöskirjatutkija Reetta Ghezzi.

”Inhouse-hankinnat ovat useimmiten kalliimpia kuin markkinapohjaiset ratkaisut. Myös palvelujen laatu on ongelmallinen: Palveluiden ja järjestelmien kehitys ja virheiden korjaaminen on hidasta. Siksi pienet ostajat joutuvat usein vain hyväksymään järjestelmäpäivitykset ja muutokset, jotka ovat pienomistajille suhteellisesti kalliimpia kuin suuremmille ostajille. Uusi tutkimuksemme alleviivaa erityisesti valtavaa tuottavuuseroa inhouse-yhtiöiden ja yksityisten yritysten välillä: Yksityisten ICT-yritysten tuottavuus on yli 60 % parempi”, painottaa Ghezzi, joka lupaa tutkimusryhmältä vielä lisää tärkeitä tutkimustuloksia aivan lähitulevaisuudessa.

Isot ostajat vapaille markkinoille, pienille suojaa

Varmaa tutkimuksen perusteella on se, että inhouse-yhtiöiden huono tuottavuus tuhlaa yhteisiä verovaroja ja rokottaa pahasti yksityisten yritysten toimintaa. Ohjelmistoalan kattojärjestön Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha ehdottaa ongelmaan yksinkertaista ratkaisua.

”Kaikki ymmärtävät, että isot ja pienet julkisyhteisöt ovat aivan eri asemassa hankintoja tehdessään. Isot kaupungit ja hyvinvointialueet tekevät suuria hankintoja, joihin käytetään miljardeittain yhteisiä verovaroja. Kun valtavat tuottavuuserot inhouse-yhtiöiden ja yksityisten välillä ovat nyt paljastuneet, tulokset huutavat jo nyt tarvetta muutokseen. Ehdotamme, että inhouse-yhtiöiden käyttö kielletään suurilta kaupungeilta ja hyvinvointialueilta. Ne saavat kaiken tarvitsemansa vapailta markkinoilta. On täyttä tuhlausta syrjiä yksityisiä yrityksiä, jotka mielellään palvelevat julkisissa hankinnoissa”, perustelee Roiha ehdotusta.

Oikeus inhouse-yhtiöiden käyttöön voitaisiin siis kytkeä suoraan väestöpohjaan. Pienet kaupungit saisivat jatkossakin hyödyntää pienimuotoista inhouse-toimintaa tai vaihtoehtoisesti käyttää yhteishankintayksiköitä omien hankintojensa helpottamiseksi.

”Kaikkein pienimpien kuntien on vaikeampaa saada hankintojaan tehtyä vapailta markkinoilta yksikseen. Erikoista nykytilanteessa on se, että valtaviksi paisuneet inhouse-yhtiöt uhkaavat jättää nimenomaan pienet kunnat oman onnensa nojaan, jos inhouse-yhtiöiden asemaan puututaan. Tarve on päinvastainen: Isot ostajat pärjäävät vapailla markkinoilla ja pienistä täytyy huolehtia. Vapaalta kilpailulta suojassa kasvaneet inhouse-jätit haluavat pitää kiinni helposta rahasta, joka on pois meiltä veronmaksajilta ja koko yhteiskunnalta. Verovarojen tuhlaukselle on saatava stoppi”, kiteyttää Roiha.

Lisätietoja:

Rasmus Roiha, Software Finland ry, toimitusjohtaja, 0400 180 434, rasmus@softwarefinland.fi

Reetta Ghezzi, Jyväskylän yliopisto, väitöskirjatutkija, 050 412 7150, reetta.k.ghezzi@jyu.fi    

Avainsanat

Software Finland ry on vuonna 1993 perustettu ainutlaatuinen yritysjohdon yhteisö ja ohjelmistoalan vaikuttaja. Toimintamme tärkein tavoite on jäsenyritystemme ja koko ohjelmistoalan kukoistus. Suomessa nimittäin tehdään huippulaadukasta ja kansainvälisesti kilpailukykyistä softaa, ja me uskomme, että sen avulla ratkaistaan maailman isotkin ongelmat. Mukana alaa koskevaan päätöksentekoon vaikuttamassa, tutkimusta ja koulutusta tukemassa sekä liiketoimintaansa kehittämässä on yli 600 softayritystä Suomesta. Software Finland ry tunnettiin vuoden 2023 alkuun asti nimellä Ohjelmisto- ja e-business ry ja vuoteen 2018 nimellä Ohjelmistoyrittäjät ry.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Software Finland ry

Tuottavuusloikkaan Suomelle muhii nyt resepti ohjelmistoalan kattojärjestössä – ”ATK on pian totta”, nauraa alan kestovaikuttaja20.12.2024 08:45:00 EET | Tiedote

Ohjelmistoalan kattojärjestö Software Finland ry (SF) on saanut uuden hallituksen, josta löytyy myös yllätys. ”Granlund Oy on tunnettu yhtenä kiinteistö- ja rakennusalan edelläkävijänä, mutta karsinat ovat turhia digimaailmassa. Granlund on osaaja myös softassa”, perustelee SF:n hallituksen puheenjohtaja Taija Engman, miksi Granlundin Kimmo Mattila nousi hallitukseen. ”Avain Suomen nousuun tuottavuuskuopasta on ymmärrys, että kaikkien yritysten on saatava softan hyödyt täysimittaisesti käyttöön”, visioi Mattila itse.

”Lupaavaa koko Suomelle!”: Ohjelmistoala satsaa taas kasvuun, rekrytointi kiihtyy ja kannattavuus kohentuu – ”Kasvajan markkina!”2.12.2024 10:15:59 EET | Tiedote

Ohjelmistoyritykset ovat alkaneet yhä enemmän panostaa taas kasvuun, kertoo alan uunituore Sykemittari. ”Vuosi sitten kasvuun satsasi ohjelmistoyrityksistä vain 40 prosenttia, mutta nyt jo 60 %. Tämä muutos on kansallisestikin merkittävä uutinen”, analysoi alan kattojärjestön Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha. Yksi alan vahva kasvaja näkee tilaisuuden. ”Nyt on kasvajan markkina! Suhdanne on loikkaamassa, mutta osaajia on vielä hyvin tarjolla”, toteaa NAPA Oy:n varatoimitusjohtaja Esa Henttinen.

”RELEX on todiste suomalaisten kyvystä maailmanvalloituksiin” – Vuoden Ohjelmistoyrittäjä -palkinto yksisarvisen perustajatiimille31.10.2024 18:00:37 EET | Tiedote

Vuoden Ohjelmistoyrittäjästä 2024 täytyy puhua monikossa: Palkinnon saa yksisarviseksi moninkertaisesti kasvaneen RELEX Solutionsin kolmehenkinen perustajatiimi. ”RELEX on riemastuttava menestystarina: Suomalainen startup nousee itse kehittämillään teknologiaratkaisuilla koko maailman ykköseksi toimitusketjujen optimoinnissa”, kuvailee Software Finland ry:n hallituksen puheenjohtaja Taija Engman. Johanna Småros, Michael Falck ja Mikko Kärkkäinen perustivat RELEXin vuonna 2005 ja johtavat sitä edelleen.

”Olemme ihmisen ja asiakkaan asialla” – Vuoden Digipalvelu -palkinnon saavat Verohallinnon digitaaliset kansalaispalvelut31.10.2024 17:31:47 EET | Tiedote

Vuoden Digipalvelu -palkinnon on myönnetty Verohallinnon digitaalisille kansalaispalveluille. ”Voittoon oikeuttivat etenkin veropalvelujen yhteiskunnallinen merkitys ja miten ne ovat parantaneet kansalaisten elämänlaatua”, tiivistää tuomariston puheenjohtaja Perttu Tolvanen palkinnon perusteet. ”Olemme lähteneet siitä, että digitalisaation on oltava ihmislähtöistä. On upeaa, että siitä nyt näin hienosti palkittiin”, kiittää palkinnon vastaanottanut OmaVeron tuoteomistaja Joonas Jarva Verohallinnosta.

”Tämä mahdollisuus todella kannattaa hyödyntää!” Mimmit koodaa -ohjelma tarjoaa entistä vaativampaa AWS-koodausoppia ja arvokkaan AWS-sertifikaatin maksutta25.10.2024 09:05:44 EEST | Tiedote

Mimmit koodaa -ohjelma tarjoaa maksutta yhä vaativamman puolivuotisen koulutuksen ja AWS Certified Data Engineer -sertifikaatin. ”Aiemmat AWS-koulutusohjelmamme on otettu mimmien yhteisössä todella hyvin vastaan, ja siksi lähdimme sitä yhä kunnianhimoisemmin jatkamaan”, kertoo Mimmit koodaa -ohjelman vetäjä Milja Köpsi. ”Tämä koulutusohjelma on mainio konkreettinen osoitus Mimmit koodaa -ohjelman hyödyllisyydestä – sadat alanvaihtajanaiset saavat suoraan haluttua osaamista”, painottaa ohjelmaa johtavan Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye