Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ny funktion i e-tjänsten för registrering av förmedlingsrörelser

Dela

Nya funktioner har tagits i bruk i e-tjänsten för ärenden som berör registrering av förmedlingsrörelse som togs i bruk i våras.

Sedan den 22 april 2024 har det varit möjligt att lämna registreringsanmälningar för fastighetsförmedlingsrörelser och rörelser för förmedling av hyreslägenheter och hyreslokaler elektroniskt i regionförvaltningens e-tjänst. Nu är det via e-tjänsten möjligt att såväl inleda ett ärende som att ta emot begäran om komplettering, svara på en begäran om komplettering och ta emot beslut som gäller ärendet. Vid den senaste uppdateringen har det tagits i bruk en funktion som gör det möjligt att komplettera handlingarna på eget initiativ, även om en begäran om komplettering inte har sänts. I och med den nya funktionen kan användaren korrigera tidigare inlämnade uppgifter eller till exempel lämna in en bilaga också i efterhand. Möjligheten att på eget initiativ komplettera handlingarna upphör när en begäran om komplettering eller ett beslut i ärendet har sänts.

En fördel med att använda e-tjänsten är bland annat att dokument som gäller behandlingen av ärendet, till exempel begäran om komplettering, kompletteringar och beslut samt bilagor till dessa, finns på samma ställe och kan granskas också senare i e-tjänsten.

Registeranmälningar kan fortfarande också göras med en PDF-blankett. På våren i samband med att e-tjänsten togs i bruk uppdaterades blanketterna så att de till sitt innehåll motsvarar de elektroniska tjänsterna. Anvisningarna för anmälningar har också preciserats och uppdaterats.

I webbtjänsten Suomi.fi finns information om den uppdaterade servicehelheten och dess ärendekanaler.

Så här använder du e-tjänsten

För att kunna använda regionförvaltningens e-tjänst behöver du en fungerande e-postadress och bankkoder eller mobilcertifikat för identifiering. När du har valt tjänsten styrs du till identifieringen och ibruktagande av tjänsten, och därefter kan du börja uträtta ärenden.

  1. Välj ”Registrering av förmedlingsrörelse” i menyn ”Tjänster”.
  2. Välj antingen ”Startanmälan för förmedlingsverksamhet” eller ”Ändringsanmälan för förmedlingsverksamhet” och fyll i anmälningsblanketten.
  3. Det skapas en ärendesida för dig där du ser alla uppgifter om ärendet i fråga. Andra användare som har fullmakt att uträtta ärenden för företagets eller organisationens räkning ser också de ärenden du inlett. Du kan också spara ärendet som halvfärdigt och fortsätta fylla i blanketten senare.
  4. När du har fyllt i blanketten ska du skicka den för behandling.
  5. Du får en bekräftelse till ärendesidan och till din e-postadress när ärendet har tagits emot.
  6. Ditt ärende styrs till rätt myndighet för granskning.
  7. Du får ett meddelande till din ärendesida och till din e-post om ditt ärende behöver kompletteras eller när ärendet har avgjorts. Du kan också komplettera på eget initiativ i e-tjänsten genom att välja ”Lägg till komplettering” och sända kompletteringen för behandling.  Om du vill kan du ladda ner och spara besluten och andra dokument på din egen dator.

En användare som har firmateckningsrätt i företaget, den verkställande direktören, en enskild näringsidkare eller ett kommanditbolags bolagsman kan göra en registeranmälan i tjänsten.

Tack vare e-tjänsten är det möjligt att uträtta ärenden som berör registrering av förmedlingsrörelse även utan ärendefullmakt med en egen anmälan om fullmakt att uträtta ärenden för ett företags eller en organisations räkning. Detta görs genom att du matar in FO-numret för att söka fram företagets basuppgifter och välja ”Jag har rätt att använda tjänsten för ett företags/organisations räkning”. Var beredd på att visa att du har fullmakt att uträtta ärenden för företagets eller organisationens räkning.

Mer information:

 

Kontaktperson:

Överinspektör Lilja Niemi

fornamn.efternamn@rfv.fi

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland

Nyckelord

Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Följ Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket ålade justitieministeriet att göra finlex.fi förenlig med tillgänglighetskraven27.6.2024 09:53:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland inspekterade webbplatsen finlex.fi för att säkerställa att den uppfyller tillgänglighetskraven som en del av den omfattande tillsynen av webbplatser 2023. Utifrån inspektionen ålade regionförvaltningsverket justitieministeriet att senast den 28 februari 2025 göra tjänsten förenlig med tillgänglighetskraven. Dessutom ansåg regionförvaltningsverket att tillgänglighetsutlåtandet om tjänsten inte uppfyller kraven i lagen om digitala tjänster och ålade justitieministeriet att se till att göra det förenligt med lagen.

Aluehallintovirasto antoi oikeusministeriölle määräyksen saattaa finlex.fi-verkkosivusto saavutettavuusvaatimusten mukaiseksi27.6.2024 09:53:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto tarkasti finlex.fi-sivuston saavutettavuusvaatimusten mukaisuutta osana vuoden 2023 verkkosivustojen kattavaa valvontaa. Tarkastuksen perusteella aluehallintovirasto määräsi oikeusministeriön saattamaan palvelu saavutettavuusvaatimusten mukaiseksi 28.2.2025 mennessä. Lisäksi aluehallintovirasto katsoi, ettei palvelua koskeva saavutettavuusseloste täytä digipalvelulain vaatimuksia ja määräsi oikeusministeriön saattamaan sen lain vaatimusten mukaiseksi.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye