Uudenmaan ELY-keskus

Uudenmaan ELY-keskuksen tienpidon ja liikenteen suunnitelma vuosille 2025–2028 on valmistunut

Jaa

Painotus korjaamisessa ja kestävän liikkumisen edistämisessä.

Kuvassa Vuosaaren tunneli ja kuvan on ottanut Mikko Seila.
Vuosaaren tunneli, kuva: Mikko Seila.

Uudenmaan ELY-keskuksen tienpidon ja liikenteen suunnitelma (TLS) vuosille 2025–2028 esittelee tämän vuoden toimintaa, tienpidon nykytilaa sekä näkymän tuleville vuosille. Suunnitelma on laadittu vain digitaalisessa muodossa ja se on luettavissa kokonaisuudessaan internet-osoitteessa www.tienpidonsuunnitelma.fi suomeksi ja ruotsiksi.

Kuluvana vuonna päällystetyn tieverkon korjausvelan kasvua pystytään taittamaan ja myös jalankulku- ja pyöräilyväyliä päällystetään enemmän kuin vuosiin

Uudenmaan ELY-keskuksen vuoden 2024 perustienpidon rahoitus on tällä hetkellä noin 164 miljoonaa euroa, jossa lisäystä edellisvuoteen on hallituksen päällystyksiin myöntämän lisärahoituksen osuus, noin 43 miljoonaan euroa. Päällysteiden uusimiseen ja tiemerkintöihin on tänä vuonna käytettävissä yhteensä lähes 92 miljoonan euron rahoitus, jolla päällystetään maanteitä yhteensä noin 720 km, joista ramppeja on noin 30 km, sekä jalankulku- ja pyöräilyväyliä noin 75 km. Pääteiden sekä jalankulku- ja pyöräilyväylien lisäksi päällystysmääriä pystytään kasvattamaan myös alemman tieverkon keskivilkkailla teillä. Vähäliikenteisten teiden osalta korjataan eduskunnan erikseen nimeämiä kohteita ja muiden vähäliikenteisten teiden kuntoa pidetään pääosin yllä paikkaamalla ja tekemällä hieman laajempia täsmäkorjauksia. Kasvaneen rahoitustason ansiosta vilkkaasti liikennöidyn ja keskivilkkaan verkon päällysteiden korjausvelan arvioidaan tänä vuonna hieman pienenevän, mutta vähäliikenteisimmän tieverkon korjausvelan arvioidaan edelleen kasvavan.

Merkittävimpiä jalankulku- ja pyöräilyväylien päällystyskohteita tänä vuonna ovat Jokelantie Järvenpään ja Hyvinkään välillä, Aulangontie Hämeenlinnassa, yhteysväli Nurmijärven Rajamäeltä Herusen kautta Hyvinkäälle sekä Martinkyläntie Sipoon ja Keravan välillä.

Siltojen kuntoa seurataan säännöllisesti noin viiden vuoden välein tehtävien tarkastusten yhteydessä. Tarkastusten perusteella laaditaan tarkempi ohjelma siltojen korjausten ajoittamisesta. Korjausikään tulevien siltojen määrä kasvaa yhä tulevina vuosina. Esimerkiksi raskaan liikenteen maksimimassojen kasvu aiheuttaa edelleen siltojen vahvistustarpeita. Lisäksi uudet ulkomitoiltaan suuremmat yhdistelmäajoneuvot vaativat toimenpiteitä muuallakin tieverkolla.

Siltojen tarkistuksiin, suunnitteluun ja korjauksiin myönnettiin kuluvalle vuodelle 19,9 miljoonaa euroa. Tänä vuonna korjataan tai uusitaan varsinaisia siltoja 30 kappaletta ja lisäksi korjataan tai uusitaan joukko teräsputkisiltoja. Uusittavia siltoja ovat Kylänojan silta Tammelassa sekä kesäkuun alussa jo valmistunut Kosken silta Hollolassa.

Syksyllä 2024 käynnistyy Helsingissä Vuosaaren satamaan johtavan tietunnelin korvausinvestointi tunnelin kiertotiejärjestelyn parantamisella Itäväylän ja Kallvikintien liittymässä. Varsinainen tunnelin korjaus alkaa 2025.

Uusia investointikohteita tehdään niukasti

Erillisten rahoitusohjelmien ulkopuolella tieverkon parantamisinvestointeihin on rahaa tarpeisiin nähden varsin niukasti. Vuonna 2024 voidaan käynnistää joitakin parantamishankkeiden tie- ja rakennussuunnitelmia.

Joulukuussa 2023 eduskunnan valtiovarainvaliokunta lisäsi vuoden 2024 budjettiin valtion rahoituksen seuraavien parantamishankkeiden rakentamisen käynnistämiseksi:

  • Vt 24, Ahtialantien rampin liikennevalot ja vt 24:n saarekkeet, Lahti 
  • Vt 25, liikenneturvallisuuden parantaminen liittymäjärjestelyin välillä Vanha Rannikkotie – Tammisaarentie, Raasepori
  • Kt 51 ja Bollstantien risteyksen parantaminen, Inkoo
  • Mt 115, valaistuksen jatkaminen Siuntion kirkonkylän ja kt 51 välillä, Siuntio
  • Mt 2955 Hollolan risteysjärjestely, Hollola 

Helsingin ja Lahden seuduilla on MAL-sopimuksien (maankäyttö, asuminen ja liikenne) puitteissa joulukuussa 2023 käynnistynyt seuraavien parantamishankkeiden toteuttaminen:

  • Vt 24, Holman liittymän parantaminen ja Lahden keskustaan johtavat katujärjestelyt, Lahti
  • Mt 110 Kolmiranta–Veikkola (Kolmirannantie–Haapapurontie–Soidentaantie), jalankulku- ja pyörätie, Kirkkonummi
  • Mt 148 Öljytie, mt 11689 Brobölentien liittymä, liikennevalot, kaistajärjestelyt sekä kävely- ja pyöräliikenteen järjestelyt, Sipoo
  • Mt 1456 jalankulku- ja pyörätie välille mt 140 – Sepänmäki / mt 11711 Hirvihaaran koulu, 1. vaihe, Mäntsälä

Seuraavien Helsingin ja Lahden seutujen MAL-sopimusten neuvottelut ovat vielä kesken.

Nelivuotinen Uudenmaan ELYn tienpidon ja liikenteen suunnitelma julkaistaan vuosittain

Uudenmaan ELY-keskuksen liikenne ja infrastruktuuri -vastuualue kattaa Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakunnat, joihin kuuluu vuonna 2024 yhteensä 47 kuntaa. 

Tienpidon ja liikenteen suunnitelmassa kuvataan toimialueemme tienpidon talouden ja toiminnan reunaehdot ja painopisteet, ja siinä on esitetty kiireellisimmät hanketarpeet tulevien vuosien ennakoituun perustienpidon rahoitustasoon pohjautuen. Suunnitelmassa ei esitetä isompia useiden miljoonien eurojen kehittämishankkeita, jotka eduskunta päättää valtion talousarvion laadinnan yhteydessä erikseen nimettyinä hankkeina toteutettaviksi. Suunnitelman yhteydessä esitetään myös kuluvana vuonna käynnissä olevat tai käynnistyvät aiemmin päätetyt hankkeet.

Nelivuotinen tienpidon ja liikenteen suunnitelma päivitetään vuosittain ja siitä pyydetään kommentit Uudenmaan ELYn sidosryhmiltä. Suunnitelman laadinta ja esittely toimii vuorovaikutteisena prosessina. Sen yhteydessä kuullaan sidosryhmien näkökulmat ja ne sovitetaan yhteen tienpidolle ja liikenteelle asetettujen tavoitteiden kanssa.

Suunnitelmaan on koottu kattavasti tietoa Uudenmaan ELY-keskuksen tienpidon ja liikenteen ajankohtaisista asioista, joten sitä voi käyttää myös muuten toimintaamme tutustumiseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot: tienpitoyksikön päällikkö Timo Karhumäki, p. 0295 021 289 (25.6.-5.7.), johtaja Päivi Nuutinen, p. 0295 021 228 (9.7.-26.7.2024), investointiyksikön päällikkö Anu Vilamaa, p. 0295 029 219 (parantamishankkeet), kunnossapitoyksikön projektipäällikkö Aki Muhonen, p. 0295 021 153 (päällystyskohteet), siltainsinööri Juha Noeskoski, p. 0295 016 364 (8.7.->) (siltakohteet)

Kuvat

Kuvassa Vuosaaren tunneli ja kuvan on ottanut Mikko Seila.
Vuosaaren tunneli, kuva: Mikko Seila.
Lataa

Linkit

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Logo.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye