Näin varaudut kesän ukkosiin
Varaudu ukkoseen irrottamalla sähkölaitteiden virtajohdot pistorasioista, kun koti tai mökki jää kesällä pidemmäksi aikaa tyhjilleen. Ukkonen aiheuttaa joka kesä satoja vahinkoja, joista tyypillisimpiä ovat kodinkoneiden rikkoutumiset, käy ilmi Ifin vahinkotilastoista. Lue Ifin vinkit varautumiseen.
Kovia ukkosia saadaan tyypillisesti hellejaksojen päätteeksi. Viime kesänä yksittäisistä ukkosmyrskyistä eniten vahinkoja aiheutti Ifin vahinkotilastojen perusteella elokuun alussa Suomen läpi pyyhkäissyt Sylvia-myrsky.
– Yleisimpiä ukkosvahinkoja kodeissa ja mökeillä ovat virtapiikkien aiheuttamat kodinkoneiden rikkoutumiset, kaatuneiden puiden rakennuksille ja autoille aiheuttamat vauriot sekä salamasta tai ylijännitteestä alkunsa saaneet tulipalot, kertoo omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Jussi Lindström Ifistä.
Valmistele ajoissa piha myrskyyn
Kodin tai mökin pihalla kannattaa jo hyvän sään aikaan kääntää katse puihin: arvioi puiden kunto ja kaada tai pyydä ammattilaista kaatamaan huonokuntoiset, mahdollisesti kovalla tuulella kaatuvat puut.
– Erityisesti tulisi kiinnittää huomiota puihin, jotka voivat kaatuessaan ulottua rakennusten, sähkölinjojen tai parkkipaikan päälle, vinkkaa Lindström.
Trampoliinit ja aurinkovarjot kannattaa kiinnittää kunnolla, sillä esimerkiksi kova puuskittainen tuuli saattaa ilmestyä yllättäen ja nopeasti.
Myös sadevesikaivoihin ja sadevesikouruihin on hyvä hetki vilkaista esimerkiksi silloin, jos koti on jäämässä pidemmäksi aikaa tyhjilleen loman ajaksi. Poista niiden päältä roskat ja muut esteet, jotta kovalla sateella vesi pääsee virtaamaan normaalisti.
Irrota sähkölaitteiden virtajohdot, kun olet poissa
Monet sähkölaitteet vaurioituvat herkästi ukkosen aiheuttamista virtapiikeistä, joten niiden virtajohdot kannattaa irrottaa pistorasioista ukkosella. If korvaa ukkosten seurauksena eniten juuri rikkoutuneita televisioita, muuta elektroniikkaa sekä jääkaappeja.
– Ukkosella vioittuneet sähkölaitteet voivat aiheuttaa myös tulipaloja. Laitteista, joita ei ole välttämätöntä pitää päällä, kannattaakin virtajohdot irrottaa ennakoivasti silloin, kun kotoa tai mökiltä poistuu kesällä pidemmäksi aikaa. Mitään sähkölaitteita ei koskaan pidä jättää valvomatta lataukseen, muistuttaa Lindström.
Ukkosella erilaisten kodin ladattavien laitteiden lataus kannattaa keskeyttää. Sähköautojen akusto on yleensä hyvin suojattu sähköverkkoa pitkin tulevilta virtapiikeiltä, mutta kun voimakas ukkonen on päällä, kannattaa arvioida, onko auton lataaminen juuri sillä hetkellä välttämätöntä. Sähköskuutteja ja muita sähköisiä kulkuvälineitä ei pidä ladata ukkosella, sillä niiden suojaus voimakkailta virtapiikeiltä ei välttämättä ole samaa tasoa.
Näin vakuutukset korvaavat myrskytuhoja
Vakuutukset korvaavat hyvin erilaisia myrskytuhoja. Ifissä luonnonilmiöiden, kuten ukkosen ja muiden myrskyjen, aiheuttamat tuhot kuuluvat kaikkiin koti- ja mökkivakuutuksiin. Myrskyn kriteeriksi riittää tapahtumahetkellä vahinkopaikalla vallinnut voimakas tuuli. Vakuutus korvaa esimerkiksi myrskyn kaataman puun rakennukselle tekemät vauriot, suoran salamaniskun aiheuttamat vahingot sekä tulipalot.
Ifissä laajan turvatason koti- ja mökkivakuutuksesta korvataan lisäksi sähkölaitteiden rikkoutuminen esimerkiksi salaman aiheuttaman ylijännitteen seurauksena sekä myrskyn aiheuttaman sähkökatkon sulattamat pakasteet.
Auton vaurioituminen esimerkiksi puun kaaduttua sen päälle tai raekuuron vuoksi korvataan Ifissä täyskaskovakuutuksesta. Ukkosesta johtuvia auton vahinkoja korvataan Ifissä kaikista kaskovakuutuksista silloin, kun ukkonen on iskenyt autoon. Kaskovakuutuksen käyttäminen luonnonilmiöistä johtuvissa vahingoissa ei Ifissä alenna kaskovakuutuksen bonusta.
Varaudu näin, kun on ennustettu ukkosta:
- Lataa esimerkiksi älypuhelin sähkökatkon varalta hyvissä ajoin. Ukkosen aikana irrota ladattavat laitteet latauksesta.
- Vie pihalla oleva irtaimisto suojaan ja sido esimerkiksi trampoliini ja kevyet katokset hyvin kiinni.
- Siirrä ajoneuvot riittävän etäälle mahdollisesti kaatuvista puista.
- Irrota virtapiikeille herkkien sähkölaitteiden kuten elektroniikan virtajohdot pistorasioista
- Älä lataa sähköisiä kulkuvälineitä, kuten sähköskuutteja, ukkosella.
- Veneilijä, tarkista, että veneesi on kiinnitetty huolellisesti. Huomioi kiinnitysköysien pituudessa myrskyllä tapahtuva vedenpinnan vaihtelu.
- Pysyttele ukkosella poissa vesiltä, mieluiten sisätiloissa. Sulje myös rakennusten ovet ja ikkunat.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Outi Kärkkäinenviestintäpäällikkö
Puh:010 514 1962outi.karkkainen@if.fiIf vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 7 900 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,9 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus
Ifin tilastot: näin joulu näkyy vakuutusyhtiössä18.12.2024 07:20:00 EET | Tiedote
Joulu ei aiheuta valtaisaa vahinkopiikkiä vakuutusyhtiöön, mutta etenkin kiire joulunaluspäivinä nostaa tiettyjä riskejä. Jouluviikolla ja uuden vuoden ympärillä sattuu Ifin vahinkotilastojen mukaan keskimäärin kaksinkertainen määrä palovahinkoja tavallisiin talvipäiviin verrattuna. Myös parkkipaikka- ja liikennevahingot lisääntyvät selvästi.
Varaudu liukkauteen: Eniten liukastumisia sattuu, kun sää muuttuu nopeasti22.11.2024 08:04:00 EET | Tiedote
Sateet ja nopea muutos lämpöasteista pakkaseen voivat nyt tehdä kaduista ja teistä vaarallisen liukkaita. Ifin vapaa-ajantapaturmatilastojen perusteella talvella on 50 prosenttia muuta vuotta suurempi todennäköisyys joutua leikkausta vaativaan tapaturmaan. Varaa liikkumiseen aikaa ja pitävät kengät.
Ifille vahva tulos vuoden kolmannella vuosineljänneksellä6.11.2024 09:53:02 EET | Tiedote
Ifin vakaa tuloskehitys jatkui vuoden 2024 kolmannella vuosineljänneksellä. Ifin pohjoismainen toimintamalli, koko ja liiketoiminta-alueiden hajautus tuovat jatkossa entistäkin enemmän etuja riskien ja kustannusten hallintaan, kun integraatio Topdanmarkin kanssa etenee.
Nämä ovat suomalaisten omakotitalojen haasteet sateiden lisääntyessä: tarkista sadevesien ohjaus ja katon kunto5.11.2024 07:40:00 EET | Tiedote
Lisääntyvät sään ääri-ilmiöt koettelevat jatkossa yhä enemmän myös suomalaisia taloja. Joka kolmannessa omakotitalossa on parannettavaa sadevesien ohjauksessa, käy ilmi Ifin teettämistä talotarkastuksista. If vinkkaa, mitä ehdit vielä tarkistaa kotona ennen talvea.
Hirvieläinkolarien riskiviikot alkoivat – huomioi liikenteessä metsästyskauden alku10.10.2024 07:40:00 EEST | Tiedote
Hirvi- ja kauriskolareja sattuu Ifin vuosien 2019–2023 vahinkotilastojen perusteella eniten viikoilla 40–48, eli lokakuun alkupuolelta marraskuun loppuun sijoittuvalla ajanjaksolla. Erityistarkkuutta liikenteessä vaaditaan, kun tällä viikolla alkava hirvenmetsästys saa eläimet liikkeelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme