Kesän sesonkikasvikset tuovat makua, terveyttä ja kestävyyttä ruokavalioon
Suomalaisten lihankulutus on yhä korkealla, vaikka kasvisten terveys- ja ympäristöhyödyt ovat hyvin tiedossa. Suomalaisten kasvisten käyttö on edelleen vähäistä – 14 % miehistä ja 22 % naisista syö riittävästi kasviksia (Finnravinto 2017). Marttaliiton kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen rohkaisee suomalaisia lisäämään kasviksia ruokavalioonsa erityisesti kesällä. Sesonkikasviksia on nyt runsaasti saatavilla ja niiden hinta on edullinen – syitä suosia niitä siis riittää.
– Kesä on täydellinen aika tehdä ruokavaliosta kasvipainotteisempi. Sesongin kasviksia saa nyt edullisesti, ja ne tuovat väriä ja makua lautaselle, sanoo Tuovinen.
Sesonkikasvikset – kotimaisia ja maukkaita
Kesäkausi tuo mukanaan runsaan valikoiman kotimaisia kasviksia juhannuksesta pitkälle syksyyn. Kotimaisuus on monelle tärkeä tekijä, ja nyt voimme nauttia kotimaisista kasviksista tuoreimmillaan.
– Kotimaiset kasvikset ovat nyt parhaimmillaan, ja ne maistuvat upeilta. Grilliin saa uusia makuelämyksiä erilaisilla kasviksilla, kuten kuten kaaleilla tai hedelmillä. Hampurilaisen väliin voi paistaa esimerkiksi mustapapupihvit, jotka valmistuvat itse tehden, kertoo Tuovinen.
Helppoa ja vastuullista kesäkokkailua
Kasvikset ovat kätevä valinta mökkiruokailuun, koska ne eivät aina vaadi kylmäsäilytystä. Näin ollen ne säilyvät hyvin pienissä kylmäsäilytystiloissa tai viileässä paikassa ulkona.
– Kesällä on tarkoitus nauttia ruoasta ja yhdessäolosta. Kasvikset sopivat tähän täydellisesti, sillä ne ovat helppoja käyttää ja sopivat kaikille. Erilaiset kasvisruoat tekevät kesän juhlista ja arjesta vaivattomia ja herkullisia, Tuovinen jatkaa.
Askel kohti kestävämpää ruokavaliota
Ruoantuotannon ympäristövaikutuksia on vähennettävä, ja kasvivoittoinen ruokailu on avain kestävään ruokavalioon. Kasvisten, kasviproteiinien ja täysjyväviljan runsas käyttö edistää sekä terveyttä että ympäristön hyvinvointia.
– Ruokamurros on tulossa, ja ruokavaliomme muuttuu väistämättä kasvipohjaisemmaksi. Martat tarjoavat runsaasti vinkkejä ja reseptejä, joiden avulla on helppo tehdä parempia ruokavalintoja, sanoo Tuovinen.
Martat kannustavat kaikkia suomalaisia hyödyntämään kesän runsasta kasvisvalikoimaa ja nauttimaan maukkaasta, terveellisestä ja kestävästä ruuasta.
Yhteyshenkilöt
Emmi TuovinenKehittämispäällikkö, ruoka ja ravitsemus
Puh:050 308 9434emmi.tuovinen@martat.fiMarjo RantapusaKehittämispäällikkö, ruoka
Puh:050 441 2930marjo.rantapusa@martat.fiMarttaliitto
Marttaliitto on kotitalousneuvontaa antava kansalaisjärjestö. Martat toimivat sen puolesta, että kaikilla ihmisillä, kaikenlaisissa kodeissa, olisi hyvä olla. Arvojamme ovat yhdessä tekemisen ilo, kestävät valinnat ja avoimuus. Hyvästä arjesta parempi maailma. www.martat.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Marttaliitto ry
Uusi Maukas arki kuuluu kaikille -reseptivihko julkaistu10.12.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Martat ja Takuusäätiö ovat julkaisseet uuden reseptivihkon, joka tarjoaa konkreettisia vinkkejä hyvään ja edulliseen arkiruokaan. Maukas arki kuuluu kaikille -vihko sisältää reseptejä, joilla ruoka-avun kautta jaettavasta 40 euron maksukortista saa mahdollisimman paljon irti. Lisäksi mukana on talousaiheinen tehtävä, joka auttaa pohtimaan arjen rahankäyttöä ja tarjoaa neuvoja talousasioihin.
Marttaliiton uusi talous- ja hallintojohtaja on KTM, FM Pasi Mäkelä21.10.2024 14:00:00 EEST | Tiedote
Marttaliiton uudeksi talous- ja hallintojohtajaksi on valittu KTM, FM Pasi Mäkelä. Hän aloittaa tehtävässään 28. marraskuuta 2024.
Rahatarina-peli auttaa ymmärtämään omaa rahasuhdetta18.9.2024 07:30:00 EEST | Tiedote
Marttaliitto ja Takuusäätiö julkaisivat Rahatarina-mobiilipelin avuksi oman rahasuhteen pohtimiseen. Peli kuljettaa pelaajan lapsuudessa saaduista rahaopeista nykypäivän arvovalintoihin ja auttaa hahmottamaan, millä tavoilla raha liittyy tulevaisuudenhaaveiden toteuttamiseen.
Marttojen ja Fiskarsin yhteistyönä syntyi Pannukoulu3.9.2024 11:00:19 EEST | Tiedote
Martat ja Fiskars julkaisivat Pannukoulun, joka opastaa pannujen valinnasta, käytöstä ja huollosta. Pannukouluun kuuluvat videot ovat saatavilla kaikille ruoanlaiton ystäville.
Marttojen sienipäivä 31.8.2024 ja sieniviikot: keltavahvero loistaa vuoden sienenä26.8.2024 06:55:00 EEST | Tiedote
Marttojen valtakunnallista sienipäivää vietetään perinteisesti elokuun viimeisenä lauantaina 31.8.2024. Sienipäivä aloittaa Marttojen sieniviikot, jotka jatkuvat 15.9. saakka. Sieniviikoilla marttapiirit ja -yhdistykset järjestävät sieninäyttelyjä, -retkiä ja -ruokakursseja eri puolilla Suomea. Osaan tapahtumista voi osallistua myös verkon kautta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme