Elinkeinoelämän keskusliitto EK

EK:n Osaamisavain-kysely: Yritysten rekrytointiaikeet kääntymässä kasvuun

Jaa

Yritysten toteutuneet rekrytoinnit ja rekrytointiaikomukset ovat kääntyneet maltilliseen kasvuun. Toteutuneiden rekrytointien määrä kasvoi marraskuusta 2023 toukokuuhun 2024 noin 10 prosenttia ja rekrytointiaikomukset seuraavalle puolelle vuodelle kasvoivat noin 15 prosenttia. Tätä ennen rekrytoinnit ja rekrytointiaikomukset olivat laskeneet yhtäjaksoisesti vuoden 2022 syksystä lähtien. Tiedot käyvät ilmi toukokuussa toteutetusta EK:n yrityskyselystä.

“Rekrytointien ja rekrytointiaikomusten kasvu antaa uskoa siihen, että talous on kääntymässä kasvuun. Pitkään jatkunut epävarmuus taloudessa on toivon mukaan helpottamassa ja sen myötä yritykset uskaltavat lisätä rekrytointeja. Rekrytointimäärät voivat kasvaa nopeastikin, mikäli talouskasvu pääsee kunnolla käynnistymään”, EK:n vihreän kasvun johtaja Ulla Heinonen sanoo.

Yleisimpinä syinä yritysten tekemille rekrytoinneille ovat edelleen poistuman korvaaminen (75 % vastaajista), tarve uudenlaiselle osaamiselle (43 % vastaajista) ja lisääntynyt työvoiman tarve (41 % vastaajista).

Työpaikkoja on jäänyt viimeisen kuuden kuukauden aikana täyttämättä sopivien hakijoiden puuttumisen takia lähes 10 000. Yli kolmasosalla kyselyyn vastanneista yrityksistä oli jäänyt työpaikkoja täyttämättä osaavan työvoiman puutteen vuoksi.

“Sopivien hakijoiden puuttumisen johdosta täyttämättä jääneet työpaikat kertovat osaamisen kohtaanto-ongelmasta. Yritysten tarpeet ja työnhakijoiden osaaminen eivät kohtaa riittävissä määrin.  Tilanne voi heikentyä huomattavastikin talouskasvun kunnolla käynnistyessä”, toteaa Ulla Heinonen.  

EK:n Osaamisavain-yrityskysely toteutettiin toukokuussa 2024. Siihen vastasi 631 EK:n jäsenyritystä. Kysely toteutetaan puolivuosittain. 

Tutustu tuloksiin infografiikan muodossa.

Lisätiedot:
johtaja Ulla Heinonen, puh. 040 550 6982
asiantuntija Mikko Vieltojärvi, puh. 044 534 5294

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Vihreä verotuki saanee investoinnit liikkeelle28.6.2024 14:55:46 EEST | Tiedote

Elinkeinoelämän keskusliito pitää tärkeänä, että hallitus edistää vauhdilla kehysriihessä sovittua merkittävää verotukea vihreän siirtymän investoinneille. Suomessa on vireillä lähes 270 miljardin euron edestä vihreän siirtymän investointihankkeita, mutta suuret investointipäätökset ovat vielä voittopuolisesti jääneet odottamaan. Määräaikainen verokannustin toimii hankkeille tärkeänä kiihdyttäjänä ja auttaa osaltaan varmistamaan että investoinnit toteutuvat Suomessa, eivätkä karkaa meiltä kilpailijamaiden avokätisten investointitukien perässä.

Suomi tavoittelee omaa paviljonkia YK:n COP29-ilmastokokoukseen – mukaan yritykset, kaupungit, yliopistot ja järjestöt25.6.2024 10:00:00 EEST | Tiedote

Suomelle rakennetaan vahvaa näkyvyyttä YK:n ilmastokokoukseen, joka järjestetään Bakussa, Azerbaidžanissa 11.-22.11. 2024. Suomen paviljongin osallistujajoukkoa muodostetaan nyt – mukana on jo monimuotoinen joukko organisaatioita ja ilmoittautuminen on auki 16.8. asti. Vuosittain järjestettävä ilmastokokous on paitsi YK:n tärkein ilmastopolitiikan päätöksentekoareena, myös maailman suurin ilmastotapahtuma. Se kokoaa yhteen päättäjiä ja ilmastoaiheiden parissa työskenteleviä yrityksiä, järjestöjä ja tutkijoita lähes 200 maasta. Viime vuonna Suomi toteutti Dubain ilmastokokoukseen ensimmäistä kertaa oman maapaviljonkinsa, jossa suomalaiset yritykset ja organisaatiot pääsivät esittelemään ilmastoratkaisujaan kansainväliselle yleisölle ja päättäjille. Paviljonki oli menestys niin kävijämäärältään kuin korkean tason kohtaamisten ja Suomen kansainvälisen tunnettuuden kannalta. Myös tänä vuonna on tavoitteena saada Suomen lipun alle Bakuun vahva edustus. Hankkeen ohjausryhmään kuuluvat Climat

EK:n haastateltavia EU-politiikan eri uutisaiheisiin24.6.2024 07:30:00 EEST | Tiedote

Hyvä toimittaja / toimitus Lähiviikot ja -kuukaudet tuottavat runsaasti uutisoitavaa EU-politiikan seuraavaan viisivuotiskauteen liittyen. Paraikaa on käynnissä parlamentin järjestäytyminen. Poliittiset ryhmät muodostuvat, nimeävät johtajansa ja valitsevat edustajansa eri valiokuntiin 3.7.mennessä. Jäsenmaiden johtajista koostuvan Eurooppa-neuvoston varsinainen kokous on 27.-28.6., jolloin se hyväksyy poliittiset prioriteettinsa seuraavalle viisivuotiskaudelle. Samalla se hyväksyy jäsenmaiden ehdokkaan komission puheenjohtajaksi, Eurooppa-neuvoston pysyväksi puheenjohtajaksi sekä ulkosuhteiden korkeaksi edustajaksi. Parlamentti kokoontuu ensimmäiseen täysistuntoonsa 16.-19.7., jolloin se äänestää komission puheenjohtajasta. Samassa yhteydessä tuleva puheenjohtaja esittelee komissiokautensa poliittiset suuntaviivat, joista hän on neuvotellut etukäteen parlamentin kanssa. Jäsenvaltioiden on ilmoitettava omat ehdokkaansa komissaareiksi 2.9. mennessä. Salkkujaosta päättää komission puheenj

EK:n yrityskysely: Kasvuyritysten määrä puolittunut vuodessa19.6.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Yritykset ovat joutuneet sopeuttamaan kasvutavoitteitaan vaikeassa taloustilanteessa, ja kasvuyrityksiä on Suomen työnantajakentässä enää 11 000. Samaan aikaan vientiyritysten määrä on palautunut viime vuoden notkahduksesta 23 000:n tasolle. Tiedot käyvät ilmi EK:n yrityskyselystä, johon vastasi yhteensä yli 900 työnantajayritystä. Suomen työnantajakentässä on nyt noin 11 000 kasvuyritystä, kun niitä vuotta aikaisemmin oli arviolta 19 500. Kasvuyritysten osuus kaikista työnantajista on laskenut vuoden aikana 27 prosentista 14 prosenttiin, mikä alittaa koronaa ja Ukrainan sotaa edeltäneen vuoden 2019 tason (21 %). Kasvuyrityksiksi lasketaan EK:n selvityksessä yritykset, jotka vastaustensa perusteella tavoittelevat vähintään 10 prosentin vuosikasvua ja jotka ovat saavuttaneet vähintään 10 prosentin kasvun edellisen vuoden aikana. Vientiyrityksiä on nyt hieman enemmän kuin vuosi sitten, arviolta noin 23 000 (22 000 vuonna 2023). Teollisuusyrityksistä vientiä tekee 64 prosenttia ja palvelu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye