Marjanviljelijälle sakkoja työsyrjinnästä ja työaikasuojelurikoksesta
Marjanviljelijänä toiminut eteläsavolainen yrittäjä tuomittiin työsyrjinnästä ja työaikasuojelurikoksesta 70 päiväsakon suuruiseen yhteiseen sakkorangaistukseen. Lisäksi hän joutui maksamaan työntekijöille vahingonkorvauksia loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä. Etelä-Savon käräjäoikeus antoi tuomion asiassa 27.6.2024.
Vastaajana ollut työnantaja oli kesällä 2020 teettänyt 11 asianomistajana olleilla työntekijällä tilallaan mansikan- ja vadelmanpoimintaa. Työntekijöille oli maksettu poimittujen kilojen perusteella urakkapalkkaa, joka oli huonon satokauden takia ollut liian alhainen. Työntekijöiden ansiot olivat jääneet jo normaalilla työajalla alle puoleen siitä, mitä he olisivat työehtosopimuksen mukaisella minimipalkalla ansainneet. Työntekijät olivat tehneet oman kertomansa mukaan yli 11 tunnin pituisia päiviä saamatta ylityökorvauksia. Työnantaja ei ollut pitänyt työaikakirjanpitoa työntekijöiden todellisista tehdyistä työtunneista, vaan taulukkoon oli kirjattu kaikille työntekijöille päivittäin sama työn aloitus- ja lopetusaika. Asianomistajat ovat olleet ulkomaalaisia kausityöntekijöitä, jotka yhtä lukuun ottamatta ovat puhuneet ainoastaan albanian kieltä. Asianomistajien taloudellinen asema on ollut heikko ja he olivat joutuneet ottamaan lainaa ostaakseen matkaliput Suomeen.
Käräjäoikeus totesi, että vastaajana ollut yrittäjä oli työnantajana syrjinyt ulkomaalaisia mansikan- ja vadelmanpoimijoita kansalaisuuden ja kielen perusteella. Syrjintä ilmeni epäedullisena palkkauksena ja työaikoina verrattuna työntekijöihin, jotka työskentelevät työehtosopimusta noudattavan työnantajan palveluksessa, eikä tähän ollut hyväksyttävää syytä. Työnantajan asianomistajille maksama urakkahinta poimintatyöstä oli ollut liian alhainen. Työntekijät eivät olleet päässeet huonon satokauden vuoksi poiminnalla sellaisiin urakka-ansioihin, mitä alalla noudatettava yleissitova maaseutuelinkeinojen työehtosopimus olisi edellyttänyt. Työntekijöille olisi tullut maksaa tuntipalkan mukainen takuupalkka työstään. Oikeudessa kiisteltiin siitä, oliko työnantajalla tarkoitus maksaa puuttuva takuupalkka työn päättyessä vai ei. Käräjäoikeus katsoi jääneen näyttämättä, että vastaaja olisi ennen asianomistajien poistumista pyrkinyt maksamaan heille työehtosopimuksen mukaiset palkat. Työnantaja maksoi myöhemmin puuttuvat palkat, minkä oikeus otti huomioon lieventävänä seikkana tuomiossaan.
Vastaaja oli ensisijaisesti syytteessä kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Käräjäoikeus katsoi, että vastaaja käytti hyväkseen asianomistajien taloudellista ahdinkoa, riippuvaista asemaa sekä tietämättömyyttä työnantajan velvollisuuksista ja omista oikeuksistaan. Työaikojen kirjaamisen puute ja maksamattomien palkkojen määrän suuruus ei ollut käräjäoikeuden mielestä kuitenkaan sellaista, että kysymys olisi ollut kiskonnantapaisen työsyrjinnän edellyttämästä huomattavan epäedullisesta asemasta, minkä vuoksi tuomio tuli työsyrjinnästä. Koska työaikakirjanpitoa ei ollut pidetty siten, että siitä olisi näkynyt todelliset tehdyt työtunnit työntekijöittäin ja ylityötunnit eroteltuina, tuomio tuli myös työaikasuojelurikoksesta.
Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue valvoo alueellaan ulkomaalaisten työntekijöiden työehtojen toteutumista marjatiloilla. Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että työnantajan on noudatettava vähintään yleissitovan työehtosopimuksen määräyksiä työsuhteen ehdoista ja työoloista. Mikäli edellytyksiä urakka-ansion toteutumiselle ei ole, työnantajalla on joko mahdollisuus nostaa urakkataksaa tai siirtää työntekijät suorittamaan poimintaa aikapalkalla. Työaikakirjanpitoa tulee pitää myös urakalla tehtävässä poimintatyössä ja se on oleellisen tärkeää sen takia, että työnantaja pystyy sen avulla seuraamaan, onko käytetty urakkahinnoittelu työehtosopimuksen suuruinen.
Etelä-Savon käräjäoikeus tuomio R 24/127887, asianro R 22/381
Tuomio ei ole lainvoimainen
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juristi Pirjo Javanainen
p. 0295 016 966, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Itä-Suomen aluehallintovirasto
Työsuojeluhallinto
Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Projekten för grön omställning framskrider snabbt i Södra Finland: 15 beviljade tillstånd, nya ansökningar är under behandling4.4.2025 12:00:51 EEST | Pressmeddelande
Regionförvaltningsverket i Södra Finland har främjat grön omställning genom att bevilja totalt 15 miljötillstånd med företräde. Projekten har framskridit väl i området. För närvarande behandlas 11 prioriterade projekt för grön omställning.
Etelä-Suomessa vihreän siirtymän hankkeet etenevät ripeästi: 15 lupaa myönnetty, uusia hakemuksia vireillä4.4.2025 12:00:51 EEST | Tiedote
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on edistänyt vihreää siirtymää myöntämällä 15 ympäristölupaa etusijalla. Hankkeet ovat edenneet alueella hyvin. Vireillä on yhteensä 11 vihreän siirtymän etusijahanketta.
Useita biokaasulaitoshankkeita vireillä Pohjois-Suomessa4.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Lähes puolet Pohjois-Suomen vihreän siirtymän hankkeista on koskenut biokaasulaitoksia ja niihin liittyviä polttoaineiden valmistuslaitoksia. Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa on parhaillaan vireillä neljä biokaasulaitosta koskevaa ympäristölupahakemusta. Lisäksi muutaman biokaasuhankkeen kanssa on käyty ennakkokeskusteluja. Tietyt vihreää siirtymää edistävät hankkeet voivat saada aluehallintoviraston lupakäsittelyssä etusijan vuoteen 2026 saakka.
Pohteen sosiaalihuollon päätöksenteossa puutteita3.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen (Pohde) sosiaalihuollon asiakasohjauskäytäntö ei ole toteutunut kaikilta osin lainmukaisesti. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kiinnitti Pohteen huomiota lainvastaiseen menettelyyn ja kehotti Pohteen sosiaalihuollon johtoa seuraamaan omavalvonnan keinoin asiakasohjauskäytäntöjä sekä varmistamaan, että asiakasohjausryhmien toiminta toteutuu lain ja aluehallintoviraston antaman ohjauksen mukaisesti.
Ändring söks i fiskevårdsskyldigheterna för Tainionkoski och Imatrankoski i Imatra2.4.2025 08:46:21 EEST | Pressmeddelande
Fiskerimyndigheten vid NTM-centralen i Egentliga Finland ansöker om att ersätta de nuvarande skyldigheterna att plantera ut fisk med konstruktioner som möjliggör fiskvandring samt fiskeriekonomisk restaurering och iståndsättning av yngelproduktionsområden. Tillståndshavaren skulle dessutom kontrollera verkningarna och betala fiskerihushållningsavgift. Ansökan har lämnats till regionförvaltningsverket och hörandet pågår.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme