Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry

YKA: Vuosilomalaki tulee uudistaa ja kaikille taata vähintään kaksi viikkoa palkallista lomaa – “Ihminen ei ole kone, ja elämä ei ole pelkkää työtä varten”

Jaa

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut esittää, että nykyinen vuosilomalaki uudistetaan. Jokaiselle tulisi taata vähintään kaksi viikkoa palkallista lomaa vuodessa.

Nykyinen vuosilomalaki on aikansa elänyt eikä enää vastaa nykypäivän työelämän tarpeisiin. Erityisen huonosti lainsäädäntö kohtelee määräaikaisuuksia ja osa-aikatyötä tekeviä, sillä laki on tehty ajassa, jossa työskenneltiin pitkään saman työnantajan palveluksessa vakituisessa työsuhteessa.  

“Määräaikaiset pätkätyösuhteet ovat yleistyneet valtavasti, eikä laki ota huomioon sitä, että nämäkin ihmiset tarvitsevat lepoa ja lomaa jaksaakseen töissä. Ihminen ei ole kone, ja elämä ei ole pelkkää työtä varten”, toteaa YKAn toiminnanjohtaja Simo Pöyhönen.  

Vuosilomalain kokonaisuudistuksessa tulisi myös tarkastella lomien kertymisen oikeudenmukaisuutta. 

“Jaottelu alle vuoden ja yli vuoden mittaisiin työ- ja virkasuhteisiin ei ole vuosilomien kertymisen osalta enää tätä päivää. Yhteiskuntamme tarvitsee kestäviä työuria sekä työkykyisiä tekijöitä, ja tästä huolehtiminen tulisikin olla työmarkkinapolitiikan kovinta ydintä”, Pöyhönen sanoo. 

Epäoikeudenmukaista tilannetta voitaisiin helpottaa teknisillä muutoksilla jo ennen vuosilomalain kokonaisuudistusta: vuosilomankertymä tulisi muuttaa niin, että lomaa kertyisi 2,5 päivää heti palvelussuhteen alusta, ja lauantait eivät kuluttaisi ansaittua lomaa. Samalla voitaisiin siirtyä vuosiloman ansainnassa reaaliaikaiseen ansaintaan. Näillä pienillä muutoksilla voitaisiin jo nopeasti varmistaa, että jokainen saisi vähintään kaksi viikkoa vuosilomaa omasta tilanteesta riippumatta.  

Pitkällä tähtäimellä tavoitteeksi tulisi asettaa vuosilomapankin kaltainen järjestely, jossa kertyneet lomat seuraavat työntekijää määräaikaisista työsuhteista ja työnantajan vaihdoksista huolimatta. 

“Vuosilomapankkia on kritisoitu kalliina ratkaisuna, mutta mitä maksaa kokonaisten sukupolvien uupuminen?” Pöyhönen kysyy.  

Neljänneksellä työllisistä on Suomessa kohonnut työuupumuksen riski tai todennäköinen työuupumus.  

"Emme voi jäädä pyörittelemään peukaloitamme, vaan meidän tulee huolehtia sellaisten rakenteiden luomisesta, jotka pitävät huolta palautumisesta. Ylipäätään tietotyössä tehtyjen tuntien määrä on huono mittari tehokkuudelle”, Pöyhönen huomauttaa. 

“Kun kerran halutaan työmarkkinoita uudistaa, niin tässä olisi kokonaisuus, jota kehittämällä saataisiin suuri vaikutus ihmisten jaksamiseen ja näin työurien pituuteen. Lomien pitämistä tarvittaisiin myös enemmän tietoa, ja sitä pitäisikin seurata esimerkiksi osana Työolobarometria”, Pöyhönen ehdottaa.  

Lisätietoja: 

Simo Pöyhönen, toiminnanjohtaja 
Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut 
050 3414 677 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Simo PöyhönenToiminnanjohtaja, Yhteyskunta-alan korkeakoulutetut ry

Puh:0503414677

Tietoja julkaisijasta

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry on akavalainen etu- ja palvelujärjestö, joka toimii jäsentensä edunvalvojana työmarkkinoilla. Liiton nimi oli aiemmin Suomen Valtiotieteilijöiden Liitto SVAL ry. Liittoon kuuluu yli 13 000 korkeakoulutettua jäsentä, jotka työskentelevät hallinnon, talouden, tutkimuksen, koulutuksen sekä viestinnän esihenkilö- ja asiantuntijatehtävissä. Yleisimmät tutkintonimikkeet ovat VTM, YTM ja HTM. Lisätietoja: yka.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry

Kysely: Puolet kuntien ja hyvinvointialueiden ykalaisista kokee itsensä henkisesti uupuneeksi työssään vähintään viikoittain – hyvä työyhteisö auttaa jaksamaan25.4.2024 10:55:23 EEST | Tiedote

Kuntasektorin ja hyvinvointialueiden henkilöstövaje näkyy kuormittumisena ja työajan ulkopuolella tehtävänä työnä, selviää Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen maaliskuussa 2024 toteuttamasta kyselystä. Korvauksetonta työtä työtehtävistä suoriutuakseen on viimeisen vuoden aikana tehnyt vähintään viikoittain joka viides kyselyyn vastanneista kunnissa, kuntayhtymissä ja hyvinvointialueilla työskentelevistä ykalaisista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye