Kohdunkaulan syövän HPV-seulonta vähentää merkittävästi myös vaginan syöpiä
Suomen Syöpärekisterin tutkimus osoittaa, että HPV-seulonnalla voidaan vähentää vaginan syöpien ilmaantuvuutta jopa 60 % verrattuna Papa-kokeeseen. Tämä tutkimustulos viittaa siihen, että HPV-seulonnalla on mahdollista ehkäistä laajemmin naisten genitaalialueiden syöpiä.
Kohdunkaulansyövän seulonnassa käytettävä HPV-testi vähentää merkittävästi vaginan syöpien ilmaantuvuutta perinteiseen Papa-kokeeseen verrattuna. Suomen Syöpärekisterin havaitsi tutkimuksessaan vaginan syövillä jopa 60 % pienemmän ilmaantuvuuden HPV-testiryhmällä Papa-seulontaryhmään verrattuna. Myös vulvan syöpien ilmaantuvuus väheni 25 %. Tutkimustulos viittaakin siihen, että kohdunkaulan HPV-seulonnoilla voidaan ehkäistä muidenkin papilloomavirusinfektion aiheuttamien naisten genitaalialueiden syöpien muodostumista. Tutkija Maija Vahteriston mukaan tälle on kaksi mahdollista selitystä.
– Ensimmäinen selitys on se, että HPV-seulonnassa viruksen aiheuttamat kohdunkaulan solumuutokset löydetään ja niitä pystytään hoitamaan useammin kuin Papa-seulonnassa. Ihmisillä, joilla on kohdunkaulassa HPV-tartunta eli papilloomavirusinfektio, on se todennäköisemmin myös muualla sukuelinten tai peräaukon alueella. HPV-seulonnassa riski pitkittyneen tartunnan leviämisestä muualle sukuelinten alueelle saattaa näin pienentyä, Vahteristo sanoo.
– Toinen taas on se että, useampia vaginan ja vulvan syöpien esiasteita päädytään HPV-seulonnassa havaitsemaan ja hoitamaan. Sen kautta useampi HPV-positiivinen ohjataan sitten kolposkopiaan eli kohdunkaulan tähystystutkimukseen. Hoidon myötä riski sille, että esiaste etenee ja leviää varsinaiseksi syöväksi, pienenee.
Aihe on tutkimuskentällä täysin uusi
Löydös on merkittävä, sillä HPV-seulonnan vaikutusta muihin kuin kohdunkaulan syöpiin ei ole koskaan aiemmin tutkittu Suomessa tai kansainvälisesti.
– Suomessa on siirrytty hitaasti asteittain HPV:n seulontaan ensisijaisena seulontamuotona viime vuosikymmenen aikana, ja papilloomaviruksen tunnistava testi kattaakin kaikista seulontatesteistä jo 80 prosenttia, Vahteristo avaa.
Virus on viime vuosikymmeninä yleistynyt väestön keskuudessa erityisesti korkean elintason maissa muuttuneen seksuaalikäyttäytymisen seurauksena.
– Vain hyvin pieni osa HPV-tyypeistä kuitenkin aiheuttaa syöpää. Toisaalta kaikki vaginan ja vulvan syövät eivät ole HPV-peräisiä ja siten seulonnalla edes estettävissä, Vahteristo muistuttaa.
Tutkimuksen tiedot:
Maija Vahteristo, Maarit K. Leinonen, Tytti Sarkeala, Ahti Anttila, Sirpa Heinävaara.
Lower incidence of vaginal cancer after cervical human papillomavirus screening - long-term follow-up of Finnish randomized screening trial. Preventive Medicine, Volume 185, 2024,
108031. https://doi.org/10.1016/j.ypmed.2024.108031.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Maija VahteristoTutkijaSuomen Syöpärekisteri
Puh:040 756 2161maija.vahteristo@cancer.fiSiiri SarvanaViestinnän harjoittelija
Puh:040 418 5576siiri.sarvana@cancer.fiNina AiristoViestinnän asiantuntijaSuomen Syöpärekisteri
Puh:050 560 4334nina.airisto@cancer.fiSyöpäjärjestöt on Suomen suurin potilas- ja kansanterveysjärjestö, joka edistää hyvinvointia ja terveyttä. Tuotamme ja tarjoamme tietoa, tukea ja toivoa. Tavoitteena on ehkäistä syöpää sekä luoda sairastuneille ja heidän läheisilleen hyvän elämän edellytyksiä syövästä huolimatta.
Syöpäjärjestöt on yhteisnimitys Suomen Syöpäyhdistykselle ja Syöpäsäätiölle, joka on merkittävin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja Suomessa. Suomen Syöpäyhdistykseen kuuluu 12 alueellista syöpäyhdistystä ja kuusi valtakunnallista potilasjärjestöä sekä tutkimuslaitos Suomen Syöpärekisteri. Suomen Syöpäyhdistys ylläpitää THL:n viranomaisrekisteriä, syöpärekisteriä, joka sisältää syöpätautien rekisterin sekä kansallisten syöpäseulontojen rekisterit.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Syöpäjärjestöt
Alle kolmannes suomalaista tunnistaa ylipainon syöpäriskiksi13.11.2024 16:12:57 EET | Tiedote
Suurin osa suomalaista ei tiedä, että ylipaino on usean syövän riskitekijä. Tämä selvisi tuoreessa kansalaiskyselyssä, joka toteutettiin osana yhteispohjoismaista projektia lasten lihavuuden ehkäisystä.
Suolistosyöpäseulontaan osallistuminen putosi selvästi – miehet ja helsinkiläiset alittivat erinomaisuuden rajapyykin31.10.2024 14:00:00 EET | Tiedote
Suolistosyövän seulonnan osallistumisaktiivisuus putosi vuonna 2023 liki kolme prosenttiyksikköä verrattuna edellisvuoteen.
Suolistosyöpäseulontaan osallistuminen putosi selvästi – miehet ja helsinkiläiset alittivat erinomaisuuden rajapyykin31.10.2024 14:00:00 EET | Tiedote
Suolistosyövän seulonnan osallistumisaktiivisuus putosi vuonna 2023 liki kolme prosenttiyksikköä verrattuna edellisvuoteen.
Yhdenvertainen palliatiivinen hoito on turvattava lainsäädännöllä8.10.2024 11:29:13 EEST | Tiedote
Vuonna 2024 tulee kuluneeksi 10 vuotta siitä, kun World Health Assembly (WHO:n hallintoelin) hyväksyi palliatiivista hoitoa koskevan päätöslauselman, jossa vaaditaan kaikkia maita "vahvistamaan palliatiivisen hoidon asemaa osana kaikkia terveydenhuollon tasoja". Palliatiivinen hoito on kehittynyt Suomessa viime vuosina isoin harppauksin, mutta kaikilla alueilla ei edelleenkään ole palliatiivisia keskuksia tai riittäviä konsultaatiopalveluita. Kotisairaalapalveluita on saatavilla vaihtelevasti.
Ikäihmisten syövät lisääntyvät voimakkaasti – Onko Suomi valmistautunut?2.9.2024 15:15:00 EEST | Tiedote
Syöpäjärjestöt muistuttaa budjettiriiheen kokoontuvaa hallitusta nopeasti kasvavasta yli 75-vuotiaiden syöpään sairastuvien määrästä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme