Kysely: Näillä nettinopeuksilla digi-Suomi liikkuu – ”Kolmannes kansasta tietämätön”
Valokuitusen huhtikuussa teettämän kyselyn* mukaan suomalaisista lähes puolet (46 %) on valinnut kotiinsa alle 250 megatavun nettiyhteyden. Noin kolmannes (29 %) kansasta puolestaan kertoo, ettei tiedä oman nettinsä maksiminopeutta.

Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto arvioi, että nettiyhteyden nopeuteen liittyvän tietämättömyyden taustalla on laajempi ilmiö.
– Parhaillaan kovaa vauhtia ympäri maata rakentuvaan valokuidun verkkoinfraan liittyy paljon hämmennystä ja tietämättömyyttä, mikä saattaa käydä kuluttajan kukkarolle. Jos ihminen ei tiedä ostamansa nettiyhteyden nopeutta, hän on tuskin perehtynyt asiaan muiltakaan osin riittävän hyvin, Kaunisto sanoo.
– Avoimessa valokuituverkossa nettiyhteyden palveluntarjoajan ja nopeuden voi vaihtaa esimerkiksi oman elämäntilanteen muuttuessa. Suljetussa verkossa voi vaihtaa nopeutta, mutta ei palveluntarjoajaa. Tietämättömyys verkkoratkaisujen taustoista voi lopulta olla kuluttajalle kallis virhe, jos on päätynyt tilaamaan itselleen ratkaisun, jossa omaa nettiyhteyttään ei voi kilpailuttaa.
Suomalaisista lähes puolet (46 %) on valinnut kotiinsa alle 250 megatavun netin, ja joka kahdeksas (13 %) 500 megatavun yhteyden.
– Myös liian nopea nettiyhteys voi olla turha kulu. Siinä missä mobiiliyhteyden laatu saattaa kuormittuneena heitellä ja yhteys pätkiä, valokuitu tarjoaa tasalaatuisen verkkoyhteyden pienemmälläkin nopeudella. Esimerkiksi 100-megainen valokuituyhteys on monelle kotitaloudelle varsin riittävä, Kaunisto toteaa.
Näin suomalaiset vastasivat:
Mikä on kotisi nettiyhteyden maksiminopeus?
- 15 % vastaajista: Alle 100 megabittiä
- 31 % vastaajista: 100–249 M
- 13 % vastajista: 250–499 M
- 11 % vastaajista: 500–1 000 M
- 2 % vastaajista: Yli 1 000 M
- 29 % vastaajista: En osaa sanoa
Nettiyhteyden nopeutta koskevaan kysymykseen vastasi 1 643 henkilöä.
*Valokuitunen Oy teetti huhtikuussa 2024 YouGovilla Suomalaisten digiarki 2024 - kyselyn, jossa selvitettiin laajasti kodin nettiyhteyteen ja netin käyttöön liittyviä käytäntöjä ja kokemuksia. Tiedot kerättiin 17.4 – 25.4.2024 YouGovin kuluttajapaneelissa. Kyselyn kokonaisvastaajamäärä on 2 003. Tutkimuksen kohderyhmään kuuluvat täysi-ikäiset suomalaiset. Lähtöotos muodostettiin ja lopullinen vastaajajoukko painotettiin suomalaista aikuisväestöä edustavaksi iän (18v.+), sukupuolen ja asuinpaikan mukaan. Kokonaistuloksissa (N=2003) keskimääräinen virhemarginaali on noin ±2 %-yksikköä (95 %:n luottamustasolla).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Heikki KaunistoToimitusjohtajaValokuitunen Oy
heikki.kaunisto@valokuitunen.fiKirsi JännesViestintäpäällikköValokuitunen Oy
Puh:050 564 4645kirsi.jannes@valokuitunen.fiTietoja julkaisijasta
Valokuitunen Oy rakentaa valokuituyhteyksiä taajamien koteihin ja yrityksiin valtakunnallisesti sinne, missä kysyntää on eniten. Valokuitu on paras saatavilla oleva kiinteä yhteys, joka ei pätki verkon kuormittumisen tai sääolosuhteiden takia. Valokuidulla kotitaloudet saavat tiedonsiirtoyhteydet kerralla kuntoon seuraavaksi vuosikymmeniksi. Kytkemme pientalojen valokuituyhteydet Telian ylläpitämään Avoin Kuitu -runkoverkkoon, jossa asiakas voi nyt ja jatkossa valita nettiliittymänsä usealta eri palveluntarjoajalta. Lähivuosina Valokuitunen investoi satoja miljoonia valokuituverkkoihin Suomessa, jo pelkästään vuoden 2023 aikana investoimme 100 miljoonaa verkkojen rakentamiseen. Valokuitusen verkkojen rakentamisen pääyhteistyökumppani on Eltel. Meidät omistavat suomalainen sijoitusyhtiö CapManin Infra-rahasto ja Telia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Valokuitunen Oy
Valokuitunen aloitti valokuituverkon päätelaitteiden vaihdot Hyvinkäällä9.4.2025 06:55:00 EEST | Tiedote
Valokuitusen Telialta ostaman valokuituverkon asiakkaiden kodeissa alkaa päätelaitteiden vaihdot, jotka koskevat ensimmäisessä vaiheessa noin 4 000 asiakasta. Hyvinkää on yksi ensimmäisistä kaupungeista, joissa vaihdot ovat jo käynnissä. Tänä vuonna Valokuitunen vaihtaa ostetun verkon kaikki päätelaitteet uusiin. Uudet laitteet mahdollistavat sen, että kaikki valokuituyhteydet voidaan siirtää avoimeen kuituun eli verkko muutetaan avoimeksi.
Suomi on valokuidutettu ennätystahtia – Valokuitusella 50 % osuus markkinan kasvusta8.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Valokuituyhteyksien saatavuus Suomessa on nyt parempi kuin koskaan ennen. Vuonna 2020 perustettu Valokuitunen on kasvanut viidessä vuodessa Suomen suurimmaksi pientaloalueiden valokuituverkkojen rakentajaksi ja vauhdittanut valokuitusaatavuuden kehitystä Suomessa merkittävästi. Toimitusjohtaja Heikki Kauniston mukaan kilpailu isoista taajama-alueista alkaakin olla tämän vuoden jälkeen takanapäin, mikä tarkoittaa asukkaille vähitellen myös rakentamisen haittojen vähentymistä.
Valokuitunen aloitti valokuituverkon päätelaitteiden vaihdot Hämeenlinnassa7.4.2025 07:07:00 EEST | Tiedote
Valokuitusen Telialta ostaman valokuituverkon asiakkaiden kodeissa alkaa päätelaitteiden vaihdot ympäri Suomen. Hämeenlinna on yksi ensimmäisistä kaupungeista, joissa vaihdot ovat jo käynnissä. Tänä vuonna Valokuitunen vaihtaa ostetun verkon kaikki päätelaitteet uusiin. Uudet laitteet mahdollistavat sen, että kaikki valokuituyhteydet voidaan siirtää avoimeen kuituun eli verkko muutetaan avoimeksi.
Valokuitusen Telialta ostamassa valokuituverkossa on alkamassa ensimmäinen vaihe: ”Muutos näkyy jokaisella asiakkaalla”31.3.2025 06:55:00 EEST | Tiedote
Suomen suurin valokuituverkko-kauppa toteutui viime vuoden lopussa, kun Valokuitunen osti Telialta sen omistamat Kotikuitu-verkot. Kaupan kohteena olevat valokuituverkot ja asiakkaiden verkkoyhteydet siirtyvät kokonaan Valokuitusen hallintaan lähitulevaisuudessa. Nyt verkossa alkaa ensimmäinen, asiakkaalle näkyvä vaihe ennen varsinaista verkkotiedon siirtoa eli migraatiota.
Kysely: Jopa nettiyhteys voi aiheuttaa naapurikateutta12.3.2025 06:10:00 EET | Tiedote
Suomalaisista joka neljäs myöntää naapurikateuden, kertoo tuore kysely. Kateutta voivat aiheuttaa niin lomat kuin autot, mutta myös hyvät nettiyhteydet.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme