Korkeasaaren eläintarha

Korkeasaaressa temmeltää kaksi manulinpentua

Jaa

Korkeasaaren manuleilla on jälleen pentuja. Kahden kuukauden ikäiset manulinpennut ovat niin vauhdikkaita tapauksia, että niitä saattaa nähdä ulkonakin. Keski-Aasian karuilta seuduilta kotoisin oleva manuli on harmaan raidallinen ja paksuturkkinen arokissa.

Ensimmäisiä kuvia manulinpennuista eläinlääkärin tarkastuksessa. Kuva: Korkeasaaren eläintarha
Ensimmäisiä kuvia manulinpennuista eläinlääkärin tarkastuksessa. Kuva: Korkeasaaren eläintarha

Manulit ovat yksineläjiä muulloin paitsi kiima-aikana, jolloin naaras ja uros viihtyvät hyvin yhdessä. Pariskunta vietti yhteistä aikaa helmikuussa ja pentujen syntymän odotettiin ajoittuvan 2,5 kuukauden kantoajan päähän eli toukokuun alkuun. Laskettuna aikana emo alkoi viettää paljon aikaa pesäkopissaan ja kun toukokuun loppupuolella koppiin päästiin kurkistamaan, siellä oli kaksi pientä pentua.

Pennut ovat nyt kahden kuukauden ikäisiä ja niille on tehty pikaiset terveystarkastukset emon ollessa ulkoilemassa. Molemmat pennut ovat uroksia ja painavat kumpikin noin puoli kiloa. Eläinlääkäriltä pennut saivat matolääkkeet ja tunnistussirut. Muutoin pentujen hoitoon ei puututa, sillä oma emo on poikastensa paras hoitaja.

”Emolle taitaa olla helpotus, että pentuja on tällä kertaa kaksi, sillä ne ovat kovin vilkkaita. Niillä riittää leikkiseuraa toisistaan, eikä tarvitse koko ajan olla emon kimpussa. Pennut temmeltävät sisätiloissa ja liikkuvat emonsa perässä myös ulkotarhaan, jossa niitä on nähty varsinkin alkuillasta”, kertoo eläintenhoitaja Jonne Stenroth.

Korkeasaaren nuoren manuliparin ensimmäinen pentu aikuistui viime talvena ja sai lajikoordinaattorin valitseman uuden kodin Prahan eläintarhasta. Manuli kuuluu eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaan, jolla turvataan lajin tulevaisuutta. Korkeasaaressa nyt varttuvat poikaset siirretään aikuistuttuaan toisiin suojeluohjelmaan osallistuviin eläintarhoihin.

Manulien määrä luonnossa on ollut pitkään vähenevä, vaikka Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) luokitteleekin lajin elinvoimaiseksi. Lajia elää harvalukuisena laajalla alueella Keski-Aasian karuilla ruoho- ja vuoristoaroilla. Korkeasaari tukee manulien suojelua luonnossa Pallas Cat International Conservation Alliance -järjestön kautta. Kissojen Yön keräystuotot ohjataan tänäkin vuonna manulien suojeluun. Viime vuonna suojelutyötä vauhditettiin 33 000 eurolla.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Manulinpennut. Kuva: Korkeasaaren eläintarha
Manulinpennut. Kuva: Korkeasaaren eläintarha
Lataa
Manulinpentu. Kuva: Korkeasaaren eläintarha
Manulinpentu. Kuva: Korkeasaaren eläintarha
Lataa
Manulinpentu. Kuva: Korkeasaaren eläintarha
Manulinpentu. Kuva: Korkeasaaren eläintarha
Lataa
Manulinpennut ulkoilevat emonsa seurassa varsinkin iltaisin. Kuva: Virpi Kiviniemi / Korkeasaaren eläintarha
Manulinpennut ulkoilevat emonsa seurassa varsinkin iltaisin. Kuva: Virpi Kiviniemi / Korkeasaaren eläintarha
Lataa
Manulinpennut nähtiin ulkoilemassa jo juhannuksena. Kuva: Virpi Kiviniemi / Korkeasaaren eläintarha
Manulinpennut nähtiin ulkoilemassa jo juhannuksena. Kuva: Virpi Kiviniemi / Korkeasaaren eläintarha
Lataa

Linkit

Korkeasaaren eläintarha

Korkeasaaren eläintarha on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajankohteista, jossa käy vuosittain lähes puoli miljoonaa eri ikäistä vierailijaa. Eläintarha on avoinna vuoden ympäri. Korkeasaaren tärkein tehtävä on luonnon monimuotoisuuden suojelu, ja jokainen vierailija tukee tätä työtä. Korkeasaaressa elää toista tuhatta eläintä, jotka edustavat noin 160 lajia. Eläintarhan yhteydessä toimiva Korkeasaaren Villieläinsairaala on Suomen suurin loukkaantuneiden ja orpojen luonnonvaraisten eläinten hoitola.

Korkeasaari suojelee luonnon monimuotoisuutta osana eläintarhojen ja suojelujärjestöjen verkostoa. Uhanalaisia lajeja suojellaan kasvattamalla geneettisesti mahdollisimman monimuotoisia kantoja lajien tulevaisuuden turvaamiseksi. Tarhakannan avulla voidaan tukea luonnon heikenneitä kantoja tai palauttaa luontoon sieltä hävitettyjä lajeja. Korkeasaaresta on palautettu luontoon mm. metsäpeuroja ja mongolianvillihevosia.

Eläintarhan toiminnasta vastaa voittoa tavoittelematon Korkeasaaren eläintarhan säätiö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkeasaaren eläintarha

Korkeasaaren nuori amurintiikeri muutti Tallinnaan ja toinen jäi kotisaarelleen17.6.2024 14:38:41 EEST | Tiedote

Korkeasaaren amurintiikerisiskokset ovat nyt omilla reviireillään. Toinen nuorista tiikereistä siirrettiin viime viikolla Tallinnan eläintarhaan, jonne avautuu tänä kesänä uusi Tiikerilaakso. Toinen naaras jää Korkeasaareen ja saa aikanaan geneettisesti sopivan lisääntymiskumppanin. Uhanalaiset amurintiikerit kuuluvat eläintarhojen yhteiseen suojeluohjelmaan, jossa eläinten lisääntymisiä ja siirtoja ohjaa lajikoordinaattori.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye