1.7.–30.11. matka Eurooppaan voi aiheuttaa väliaikaisen verenluovutusesteen
Länsi-Niilin viruksen epidemiakausi on alkamassa Euroopassa. Epidemia vaikuttaa verenluovutukseen myös Suomessa, sillä 1.7.–30.11. matkustaminen viruksen riskialueella aiheuttaa 28 vuorokauden varoajan verenluovutukseen. Rajoituksella halutaan estää mahdollinen verenluovuttajan oireettoman tartunnan siirtyminen veren välityksellä potilaaseen.
Länsi-Niilin virus leviää hyttysten välityksellä. Sitä esiintyy kesä- ja syyskaudella Etelä- ja Kaakkois-Euroopassa. Suurella osalla virustartunta on oireeton tai aiheuttaa vain lieviä oireita, kuten kuumetta ja kurkkukipua. Pahimmillaan Länsi-Niilin virus voi kuitenkin aiheuttaa vakavan aivokuumeen.
Heinäkuun alusta alkaen matkustaminen tai vähintään 20 tunnin oleskelu Länsi-Niilin viruksen riskialueella aiheuttaa 28 vuorokauden varoajan verenluovutukseen.
EU- ja EFTA-maissa Länsi-Niilin viruksen riskialueita ovat seuraavat maat tai alueet:
- Bulgaria: koko maa
- Espanja: manner-Espanja
- Italia: koko maa
- Itävalta: maan itäosat Linzin ja Grazin kaupunkien välille vedetystä linjasta itään. Myös Wienissä matkustaminen aiheuttaa luovutusesteen. Linzin ja Grazin kaupungeissa matkustamisesta ei seuraa rajoitusta.
- Kreikka: Kreikan manner, mukaan lukien Peloponnesoksen niemimaa ja Euboian saari.
- Kroatia: koko maa
- Ranska: eteläinen Ranska alueella, joka jää La Rochellen ja Grenoblen kaupunkien väliselle linjalle ja siitä suoraan itään Italian rajalle saakka. Rajoitus koskee myös kaupunkeja La Rochelle ja Grenoble.
- Romania: koko maa
- Saksa: maan koillisosat alueella, joka rajautuu Rostock-Magdeburg-Hof -linjasta itään. Luovutuseste koskee myös Berliiniä, mutta ei koske Rostockin, Madgeburgin tai Hofin kaupunkeja.
- Unkari: koko maa
Tavallisesti EU- ja EFTA-maissa tai Iso-Britanniassa matkustamisesta ei seuraa rajoituksia verenluovutukselle Suomessa. EU-ja EFTA-maiden ja Iso-Britannian ulkopuolella matkustaminen aiheuttaa puolestaan aina vähintään 28 vuorokauden verenluovutusesteen. Veripalvelun verkkosivuilta voit tarkistaa, milloin voit taas luovuttaa ulkomaanmatkan jälkeen.
Verenluovutusmahdollisuuksia on ympäri Suomea ja joka arkipäivä tarvitaan noin 700 verenluovuttajaa. Lähimmän luovutuspaikan voi etsiä helposti Veripalvelun verkkosivuilta osoitteessa www.veripalvelu.fi/ajanvaraus.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tuuli VuoriViestinnän asiantuntija
Puh:+358 29 300 1174tuuli.vuori@veripalvelu.fiLinkit
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu tuottaa sairaaloille potilaiden hoidossa tarvittavia turvallisia ja tehokkaita verivalmisteita sekä laboratoriopalveluja. Huolehdimme veren keräämisestä vapaaehtoisilta verenluovuttajilta potilashoidon tarpeiden mukaisesti. Tarjoamme sairaaloille myös kantasolu- ja elinten siirtoja tukevia palveluita. Veripalvelu on voittoa tavoittelematon organisaatio. Vuosibudjettimme on noin 60 milj. euroa ja palveluksessamme on noin 500 henkilöä. Oletko kiinnostunut laajemmin Veripalvelusta? Haluaisitko mediavierailun meille? Ole yhteydessä viestintä- ja henkilöstöjohtaja Willy Toiviaiseen (puh: +358 29 300 1830, willy.toiviainen@veripalvelu.fi) tai viestinnän asiantuntija Iira Hartikaiseen (puh: +358 29 170 2324, iira.hartikanen@veripalvelu.fi)
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SPR Veripalvelu
Ojenna kätesi Veripalvelun uusissa toimitiloissa kauppakeskus Minnassa18.11.2024 07:30:28 EET | Tiedote
Veripalvelu muuttaa Kuopiossa kauppakeskus Minnan toiseen kerrokseen 19.11.2024. Vanha toimitila kauppakeskus Sektorissa sulki ovensa 12.11.
Tutkimustieto rauta-arvoista ohjaa verenluovutuksen suosituksia11.11.2024 08:50:55 EET | Tiedote
Veripalvelun tutkijat ovat julkaisseet uutta tutkimustietoa verenluovuttajanaisten terveydestä. Niiden pohjalta on tarkennettu verenluovutuksen suosituksia ja ohjeita. Veripalvelu on mukana useissa kansainvälisissä tutkimushankkeissa, joiden tulosten avulla luovutuskäytäntöjä kehitetään jatkuvasti.
Veripalvelun tutkimusrahastolta apurahoja luovuttajatutkimukseen ja vaikeiden sairauksien hoitojen kehittämiseen23.10.2024 10:00:00 EEST | Tiedote
Veripalvelun tutkimusrahasto on myöntänyt uusia tutkimusapurahoja tutkimusprojekteille, joissa keskitytään veren ja kudosten luovutukseen sekä sopivuuteen vastaanottajan ja luovuttajan välillä. Lisäksi apurahoja jaetaan elinsiirto- ja syöpähoitoja edistävään tutkimukseen. Yhteensä apurahoja myönnettiin tänä vuonna 500 000 euroa 12 tutkimusprojektille.
Varuskuntaluovutukset verihuollon kulmakiviä2.10.2024 08:15:00 EEST | Tiedote
Veripalvelulla ja Puolustusvoimilla on molemmilla tärkeä rooli yhteiskunnan valmiuden ylläpitämisessä sekä normaali- että poikkeusoloissa. Organisaatioilla on myös pitkä, yhteinen historia, joka ulottuu 1940-luvun sotavuosiin. Nykyisin yhteistyötä tehdään organisaatioiden välillä monella tasolla. Merkittävä osa yhteistyötä ovat verenluovutustilaisuuksien järjestäminen varuskunnissa.
Veripalvelussa tehty jo 70 tieteellistä väitöskirjaa26.9.2024 08:30:00 EEST | Tiedote
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelussa valmistuu jo 70. väitöskirja, kun FM Salla Markkinen väittelee 27.9. 2024 munuaissiirtojen kudossopivuuden kehittämisestä genomitutkimuksen avulla. Veripalvelussa tehdyt väitöstutkimukset ovat vuosikymmenten aikana edistäneet merkittävällä tavalla potilaiden hoitoa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme