Merihanhen ja kanadanhanhen peltometsästys alkaa
Merihanhen ja kanadanhanhen metsästys alkaa pelloilta 10.8. Aikaistetulla metsästyksellä halutaan estää hanhiparvien aiheuttamia viljelyvahinkoja ja mahdollistaa riistavaran hyödyntäminen.
Merihanhen metsästys ajanjaksolla 10.8.–20.8. kello 12 asti on sallittu rannikkoalueen pelloilla, joiden tarkoitus on tuottaa satoa myytäväksi tai tuotantoeläinten ravinnoksi. Tukikelpoisia riistalaitumia ja pienialaisia riistapeltojen kaltaisia peltoja ei saa hyödyntää metsästyksessä. Myös ravintohoukuttimen käyttö on kielletty.
Merihanhisaalista koskee saalisilmoitusvelvollisuus ja saaliin määrälle on asetettu metsästäjäkohtainen kiintiö, joka on kaksi merihanhea vuorokaudessa. Metsästäjän tulee kirjata saaliit Oma riistaan tai toimittaa saalisilmoituslomakkeella Suomen riistakeskukselle. Saalisilmoitusvelvollisuus ja vuorokausikiintiö ovat voimassa myös 20.8.–31.12.
Merihanhen kokonaiskannan pienentämiselle ei ole tarvetta. Se on perinteisesti rannikon laji ja vasta levittäytymässä järvialueille, minkä vuoksi se on rauhoitettu sisämaassa ja metsästystä rannikolla rajoitetaan. Merihanhen kannanhoidossa tasapainotellaan sisämaan leviämisen turvaamisen ja viljelyvahinkojen ehkäisyn välillä. Metsästäjäkohtaisella kiintiöllä ja peltometsästyksen ravintohoukuttimen käyttökiellolla pyritään ehkäisemään vahinkoja ja samalla turvaamaan hanhikannan elinvoimaisuus.
Kanadanhanhikannat kestävät hyvin metsästystä
Kanadanhanhen metsästys on sallittu 10.8.–20.8. kello 12 koko maassa pelloilla, joiden tarkoitus on tuottaa satoa myytäväksi tai tuotantoeläinten ravinnoksi. Tukikelpoisia riistalaitumia ja pienialaisia riistapeltojen kaltaisia peltoja ei saa hyödyntää peltometsästyksessä.
Kanadanhanhen kannat ovat runsaat ja kestävät hyvin metsästystä.
Peltojen ulkopuolella meri- ja kanadanhanhien metsästys alkaa samaan aikaan muiden vesilintujen kanssa 20.8. kello 12. Merihanhen saalisilmoitus sekä metsästäjäkohtainen kahden linnun päiväkiintiö ovat voimassa koko vuoden.
Hanhissa on rauhoitettuja lajeja, joita ei saa metsästää. Metsästäjän tulee ylläpitää lajintunnistustaitojaan ja olla aina varma ampumastaan lajista.
Lisätietoja:
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja alueittain saa alueiden riistapäälliköiltä ja riistasuunnittelijoilta, ks. http://riista.fi/riistahallinto/yhteystiedot
Liitteet
Linkit
Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus
Mediatilaisuus: Suurpetotilanne tilastojen valossa22.11.2024 06:30:00 EET | Kutsu
Kerromme vallitsevasta suurpetotilanteesta viranomaisten käytössä olevien tilastojen pohjalta.
Mediatilaisuus: Suurpetotilanne tilastojen valossa18.11.2024 11:30:00 EET | Kutsu
Kerromme vallitsevasta suurpetotilanteesta viranomaisten käytössä olevien tilastojen pohjalta.
Brunsten sätter hjortdjuren i rörelse när det skymmer – anmäl viltkrockar till nödcentralen och markera olycksplatsen8.10.2024 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Ring alltid nödnumret 112 om du har krockat med ett hjortdjur. Genom att märka ut olycksplatsen hjälper du storviltsassistansen att spåra det skadade djuret.
Kiima-aika saa hirvieläimet liikkeelle hämärissä – ilmoita riistakolarista hätäkeskukseen ja merkitse kolaripaikka8.10.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Soita aina hätänumeroon 112, jos kolaroit hirvieläimen kanssa. Kolaripaikan merkitseminen auttaa suurriistavirka-avun loukkaantuneen eläimen jäljille.
Hjortdjursjakterna tar fart när hösten framskrider2.10.2024 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Älgjakten kommer igång på allvar i oktober. Jakten minskar antalet viltkrockar och ger upplevelser och viltkött. Hjortdjuren hör till Finlands viktigaste viltarter, och upp till 125 000 jägare deltar i hjortdjursjakten.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme