Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työsuojeluviranomainen valvoo jälleen ulkomaalaisten luonnonmarjanpoimijoiden oikeuksia

Jaa

Työsuojeluviranomainen valvoo myös tulevana keruukautena marjayritysten organisoimaa luonnonmarjanpoimintaa. Tarkastajat ovat valmistautuneet siihen, että osa poimijoista on työsuhteessa ja osa itsenäisiä poimijoita.

Marja-alan vakavien rikosepäilyjen vuoksi ulkoministeriö keskeytti poimijoiden viisumihakemusten vastaanoton Thaimaassa maaliskuussa 2024. Keskeytys koskee hakijoita Thaimaasta, Kambodzhasta ja Myanmarista. Satokaudella 2024 marja-alan yritykset voivat rekrytoida näistä maista poimijoita vain työsuhteeseen, jolloin he tulevat Suomeen työntekijän oleskeluluvalla. 

Marjalain mukaista poimintaa voi kuitenkin edelleen tehdä, jos poimijalla on jokin muu oleskeluoikeus Suomessa. Sitä voi myös tehdä, jos marjayritys kutsuu poimijoita joistakin muista kuin edellä mainituista maista. 

Tarkastaja valvoo marjalakia ja työsuhteen vähimmäisehtoja 

Työsuojeluviranomainen valvoo marjanpoimintaa koko Suomessa yhdessä muiden viranomaisten kanssa. Tarkastuksella tarkastaja arvioi, mikä laki tulee sovellettavaksi. 

Jos kyseessä on työsuhde, tarkastaja valvoo muun muassa, että

  • vähimmäispalkka, lisät ja työajat ovat maaseutuelinkeinojen työehtosopimuksen mukaiset
  • työvuoroluettelojen antamisessa noudatetaan työehtosopimusta
  • työnantaja noudattaa syrjinnän kieltoa
  • työterveyshuolto on järjestetty
  • työntekijöille on otettu tapaturmavakuutus
  • työnantaja on varmistanut ulkomaalaisen työntekijän työnteko-oikeuden.

Jos ulkomaalainen poimija poimii luonnonmarjoja jokaisenoikeudella ilman työsuhdetta ja marjayritys organisoi poiminnan, sovelletaan marjalakia. Tällöin tarkastaja valvoo muun muassa, että marjayritys

  • on saanut luotettavuuspäätöksen TE-toimistolta
  • on tehnyt työsuojeluviranomaiselle ilmoituksen poimijoiden tukikohdasta
  • on ilmoittanut poimijoille marjojen ostohinnat ja poimijoilta perittävät kulut
  • ei määrää poiminnan aikatauluja
  • ei rajoita poimijan oikeutta myydä marjoja muille
  • on perehdyttänyt poimijat muun muassa tämän oikeuksiin ja velvollisuuksiin sekä neuvoa antaviin tahoihin
  • pitää viranomaisyhteystietoja poimijoiden nähtävillä. 

Marjalaissa ei säädetä poimijan vähimmäisansioista tai vähimmäistoimeentulosta, joten tarkastaja ei voi valvoa niitä, jos poimija ei ole työsuhteessa.

”Tarkastukset tehdään poimijoiden tukikohdissa iltaisin. Yhdessä tukikohdassa voi olla
yli sata poimijaa, joista vain osaa ehditään haastatella tulkin avustuksella. Marjayrityksen ja eri poimijoiden oikeussuhteiden selvittäminen saattaa tuossa tilanteessa olla hyvin haastavaa”, arvioi tarkastaja Niko Huru Pohjois-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Tietoa poimijan oikeuksista eri kielillä

Tarkastuksilla jaetaan työsuojeluviranomaisen julkaisemia oppaita sekä työsuhteessa oleville työntekijöille että marjalain tarkoittamille itsenäisille poimijoille.

Marjalakiin keskittyvä opas ”Metsämarjojen poimijan oikeudet” on julkaistu thaiksi ja englanniksi. Oppaan sisältö julkaistaan tämän keruukauden aikana myös ukrainaksi ja venäjäksi. Opas löytyy sivulta Luonnontuotteiden keruu

Työntekijöille suunnattu opas Ulkomaalaisena työntekijänä Suomessa on julkaistu 18 eri kielellä, muun muassa thaiksi. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tarkastaja Niko Huru
0295 017 700, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Työsuojeluhallinto

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi

Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Aluehallintovirasto antoi määräyksen saattaa Attendon Saarijärven ikääntyneiden hoitokodin toiminta vastaamaan asiakkaiden palvelutarvetta ja vanhuspalvelulakia1.7.2024 14:00:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on antanut ratkaisun 27.6.2024 liittyen Attendon Herajärven hoivakodin puutteisiin. Ennalta ilmoittamaton valvontakäynti osoitti hoivakodissa vakavia puutteita henkilöstön rakenteessa, kielitaidossa ja johtamisessa. Aluehallintovirasto määräsi päätöksessään Attendo Hoivakoti Misteli Oy:n huolehtimaan viipymättä siitä, että yksikön toiminta vastaa laadultaan sekä sisällöltään asiakkaiden palvelutarvetta ja vanhuspalvelulakia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye