Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vasa litteraturfestival LittFest offentliggör de gästande författarna

Dela

De första författargästerna på litteraturfestivalen LittFest, som ordnas i november, 14–16.11.2024 har offentliggjorts. Till Vasa kommer Riina Tanskanen, Juha Itkonen, Kaj Korkea-Aho och Ville-Juhani Sutinen. Som tema för årets festival är Tillstånd.

Riina Tanskanen. Foto: Jenny Rostain.
Riina Tanskanen. Foto: Jenny Rostain.

På höstens LittFest uppträder bland andra bildkonstnär, serietecknare och författare Riina Tanskanen. Hon har skapat Tympeät tytöt-serien, som är bekant från Instagram och som handlar om den värld flickor lever i. Tanskanen skriver i anslutning till verken texter och erfarenheter som kritiserar samhället och som gäller kvinnlighet. Tanskanen beviljades statens pris för informationsspridning år 2022. I oktober i fjol gav hon tillsammans med Samu Kuoppa ut faktaboken Kapitalismin suuri illuusio.

Juha Itkonen, som hör till de ledande namnen i den unga författargenerationen, är en av de författare som kommer till Vasa. Med sin debutroman Myöhempien aikojen pyhiä vann Itkonen Kalevi Jäntti-priset år 2003 och var nominerad till Finlandia-priset. Itkonen har skrivit tio romaner, av vilka den nyaste är en personlig berättelse om familjelivet. Romanen Teoriani perheestä utkom år 2023. Han har skrivit flera novellsamlingar samt en barnbok tillsammans med sin maka Maija Itkonen.

Kaj Korkea-Aho hör till de mest erkända finlandssvenska författarna i sin generation. Han har vunnit flera pris och har även arbetat som kolumnist på Hufvudstadsbladet. Hans nyaste bok Hur man möter en mamma berättar om två mäns resa till att bli pappor. Boken, som utkom i vår, beskriver föräldraskapets smärtsammaste och vackraste punkter på ett oförställt sätt, med kärlek och humor.

Författaren Ville-Juhani Sutinen, som vann Finlandiapriset i facklitteratur år 2022, har publicerat diktsamlingar, essäer, romaner och faktaböcker. Denna mångsidiga aktör är även översättare till finska och litteraturkritiker. Sutinens nyaste faktabok Ruoka, valta ja nälkä 1900-luvun diktatuureissa gavs ut på våren.

Tillstånd som tema

Som tema för årets festival har man valt Tillstånd. På festivalen tolkas begreppet på ett mångfasetterat sätt med betoning på olika litterära infallsvinklar på miljöns tillstånd, människans tillstånd och till och med skräckens tillstånd.

– Miljöns tillstånd väcker oro. Fack- och skönlitteratur är starka sätt för att studera klimatförändringen mångsidigt och djupt. Via berättelser och författarnas tolkningar får vi ofta uppleva en djupare beröring än enbart en skrapning på ytan när det gäller mänskligheten och oss själva. Ett tillstånd av skräck däremot är en primitiv känsla, beskriver producent Ilkka Nyqvist festivalens tema.

I Vasa stadsbiblioteks Matilda-utrymme kommer bildkonstnär Riina Tanskanen att skapa en väggmålning som hör samman med LiffFestens tema.

Den tvåspråkiga litteraturfestivalen LittFest i Vasa 14–16.11.202 erbjuder intressanta möten med toppförfattare samt kvalitetslitteratur. På evenemanget samarbetar man med De ungas Agenda 2030, som förespråkar en hållbar utveckling. Samarbetspartner är också Svenska Litteratursällskapet, KulturÖsterbotten och Vasa stadsorkester.

Nyckelord

Kontakter

Ilkka Nyqvist, producent, kultur- och bibliotekstjänster, tfn +358400564469, ilkka.nyqvist@vasa.fi

Bilder

Riina Tanskanen. Foto: Jenny Rostain.
Riina Tanskanen. Foto: Jenny Rostain.
Ladda ned bild
Juha Itkonen. Foto: Laura Malmivaara/Otava
Juha Itkonen. Foto: Laura Malmivaara/Otava
Ladda ned bild
Kaj Korkea-Aho. Foto: Jonne Räsänen/Otava
Kaj Korkea-Aho. Foto: Jonne Räsänen/Otava
Ladda ned bild
Ville-Juhani Sutinen. Foto: Ari Haimi
Ville-Juhani Sutinen. Foto: Ari Haimi
Ladda ned bild

Länkar

I Vasa, Nordens energihuvudstad, är det lätt att vara lycklig.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye