Duodecim

Kulttuuripalkinto HUSin taidetoimikunnalle – taide sairaaloissa tukee potilaiden hyvinvointia ja viestii arvostuksesta

Jaa

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim myönsi 10 000 euron arvoisen kulttuuripalkinnon HUSin taidetoimikunnalle. Taidetoimikunta on tehnyt uraauurtavaa työtä edistämällä taiteen merkitystä ja läsnäoloa sairaalaympäristössä.

Kulttuuripalkinto myönnettiin HUS taidetoimikunnalle Savonlinnassa 8.7.2024 Duodecimin Terveyttä taiteesta -seminaarissa. Palkinnon arvo on 10 000 euroa.
Kulttuuripalkinto myönnettiin HUS taidetoimikunnalle Savonlinnassa 8.7.2024 Duodecimin Terveyttä taiteesta -seminaarissa. Palkinnon arvo on 10 000 euroa. Kuva: Mauri Niemi

Sairaaloissa koetaan elämän taitekohtia ja koetaan suuria tunteita – synnytään, sairastetaan, toivutaan ja myös kuollaan. Taide ei poista sairauksia tai kärsimystä, mutta se voi tukea hyvinvointia tarjoamalla toivoa, lohtua ja uusia näkökulmia.

Ei ole yhdentekevää, miten sairaaloissa viihdytään.

”Ihmisten välillä on viisi kieltä: puhuttu, kirjoitettu, tekojen, ympäristön ja eleiden kieli. Ympäristöllä viestitään ihmiselle annettavaa arvostusta. Syntymisen, sairastamisen ja kuolemisen tulisi tapahtua arvokkaassa ja kauniissa tilassa kliinisen kalpean ympäristön sijaan”, pohtii HUSin taidetoimikunnan puheenjohtaja, psykiatri ja sosiaalilääketieteen dosentti Ilkka Taipale.

HUSin taidetoimikunta edistää ja yhtenäistää taidetoimintaa sairaaloissa ja tekee suosituksia taidehankinnoista ja niiden sijoituspaikoista. Se perustettiin vuonna 2013 edistämään taiteen ja kulttuurin monipuolista käyttöä osana potilaiden hyvinvointia ja hoitoa.

Alkusysäyksen taidetoimikunnan perustamiselle antoi Taipaleen ja Ortonin emeritusjohtajalääkäri Seppo Seitsalon ideoima 10 000 taideteosta sairaaloihin -hanke, jolla oli varsin selkeä tavoite. Hankkeesta myöhemmin julkaistussa samannimisessä kirjassa kuvattiin menetelmiä, joilla sairaalat voivat taidehankintoja tehdä sekä esiteltiin jo toteutuneita sairaaloiden taideprojekteja eri puolilla Suomea.

Toimikunnan jäsenet työskentelevät ilman rahallista korvausta. Taidetoimikuntaan kuuluu seitsemän jäsentä, varajäseniä sekä asiantuntijoita. Toimikunnan sihteerinä työskentelee HUSin taideasiantuntija Kirsti Bergström.

HUSin taidekokoelmat syksyllä esillä Helsingin Taidehallissa

Taidetoimikunta on 11 toimintavuotensa aikana hankkinut lähes 3000 taideteosta. Hankinnoissa painotetaan etenkin nuorten kuvataiteilijoiden sekä jo asemansa vakiinnuttaneiden taiteilijoiden teoksia. Lisäksi taidetoimikunta hankkii teoksia taitelijoilta, jotka eivät kuulu valtaväestöön. Osa teoksista saadaan lahjoituksina ja deponointeina, eli pitkäaikaisina lainoina.

”Hankimme vuosittain noin 200–250 teosta: grafiikkaa, maalauksia, veistoksia, lasi- ja keramiikkatöitä, julistetaidetta ja graffiteja. Tekstiilitaide on ikävä kyllä jäänyt pois. Olemme hankkineet teoksia myös matkoiltamme Pohjoismaista, Pietarista ja Baltiasta.”

Tämänhetkiseksi lempiteoksekseen Ilkka Taipale nostaa kuvanveistäjä Rauni Liukon veistoskokonaisuuden, joka sijaitsee entisen Kellokosken sairaalan puistossa. Teos on Kellokosken tunnetuimman potilaan, Prinsessan, muistomerkki.

Ensi syksynä taidetoimikunta avaa Helsingin Taidehallissa HUSin taidekokoelmista kootun näyttelyn ja järjestää Hanasaaressa seminaarin pohjoismaisten yliopistosairaaloiden taidetoiminnasta.

”Olemme iloisia kulttuuripalkinnosta – palkintosumma tulee näkymään uusina projekteina ja ideoina! Se innostaa meitä nostamaan alkuperäisen hankkeemme tavoitetta: 20 000 taideteosta sairaaloihin, terveyskeskuksiin ja sosiaalialan laitoksiin, Taipale suunnittelee.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Niina MyllysViestinnän ja markkinoinnin asiantuntijaLääkäriseura Duodecim

Tavoitettavissa 5.7. kello 9-15. Yhteydenotot sen jälkeen viestinta@duodecim.fi

Puh:050 412 3076niina.myllys@duodecim.fi

Kuvat

Kulttuuripalkinto jaetaan joka toinen vuosi henkilölle tai työryhmälle, joka on työllään merkittävästi edistänyt terveyden, sairauden ja kulttuurin keskinäisen yhteyden ymmärtämistä. Palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa. Tänä vuonna palkinto jaettiin Terveyttä taiteesta -seminaarissa Savonlinnassa 8.7.2024.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Duodecim

Uusi hoitosuositus edistää kehityksellisen koordinaatiohäiriön tunnistamista ja yhtenäistää diagnostiikkaa6.6.2024 07:08:00 EEST | Tiedote

Lapsilla ja nuorilla kehityksellinen koordinaatiohäiriö (Developmental Coordination Disorder, DCD) ilmenee muun muassa vaikeutena oppia uusia motorisia taitoja ja tuottaa sujuvasti karkea- tai hienomotorisia liikkeitä. Häiriö on Suomessa alidiagnosoitu. Uusi Käypä hoito -suositus on laadittu monialaisena yhteistyönä. Se antaa eväitä lasten ja nuorten parissa työskenteleville sekä yhtenäistää diagnostiikkaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye