Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Peruskoulun työmaan rakennustelineissä puutteita – telineyhtiön työnjohtajalle sakkoja työturvallisuusrikoksesta

Jaa

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi julkisivutelineiden rakentamisesta vastanneelle telineyhtiön työnjohtajalle 30 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Päätoteuttajaa koskeneet syytteet hylättiin. Käräjäoikeus antoi ratkaisunsa 26.6.2024.

Syytteet liittyivät marraskuussa 2020 Helsingissä peruskoulun työmaalla sattuneeseen vaaratilanteeseen, jossa myrskytuuli kaatoi julkisivutelineet osittain. Telineet oli suunniteltu kiinnitettäväksi rakennuksen seinään ankkuroimalla, mutta juuri ennen telineiden rakentamisen alkamista ilmeni, että ankkurointi ei ollut mahdollista. Päätoteuttaja oli tilannut telineet avaimet käteen -periaatteella telineyhtiöltä. Osittaisen kaatumisen jälkeen telineet päätettiin lopulta kaataa hallitusti.

Telinetyön työnjohtajaa koskeneen syytteen mukaan teline oli rakennettu käyttöohjeesta ja telinesuunnitelmasta poiketen ja telineestä oli lisäksi puuttunut tasositojia ja vinotukia. Työnjohtaja oli tästä huolimatta tarkastanut ja hyväksynyt telineen ja luovuttanut sen työmaan käyttöön. Työnjohtaja myönsi syytteen oikeaksi. 

Käräjäoikeus katsoi, että telineyhtiön työnjohtajan osalta asiassa ei ollut kyse tahallisesta menettelystä vaan pikemminkin inhimillisestä erehdyksestä ja huolimattomuudesta. Lisäksi työnjohtaja oli selvittänyt omaa toimintaansa jo esitutkinnassa ja etenkin käräjäoikeudessa. Käräjäoikeus katsoi oikeudenmukaiseksi rangaistukseksi lievän sakkorangaistuksen, 30 päiväsakkoa.

Käräjäoikeus hylkäsi muut syyteet

Päätoteuttajan kolmea työnjohtajaa koskeneet syytteet koskivat sitä, että he olivat laiminlyöneet huolehtia, että työmaalla käytetystä telineestä on laadittu rakennesuunnitelma, kun alkuperäisen telinesuunnitelman noudattaminen on estynyt, ja antaneet asentaa ja käyttää telinettä käyttöohjeista poiketen ja rakennesuunnitelmaa laatimatta. Kaikki työnjohtajat kiistivät syytteet. 

Käräjäoikeus katsoi yhden työnjohtajan osalta, että hän ei ollut millään tavalla vastuussa kyseiseistä julkisivutelineistä, ja syyte oli jo tämän perusteella hylättävä. Muutoin käräjäoikeus katsoi, että työnjohtajat olivat voineet perustellusti olla siinä käsityksessä, että teline on sen asennustapaan tulleista muutoksista huolimatta ollut telinevalmistajan käyttöohjeen mukainen ja he olivat siten toimineet asiassa huolellisesti. 

Käräjäoikeus kiinnitti huomiota muun muassa siihen, että telineen käyttöönottotarkastuksesta laadittu pöytäkirja osoittaa muun ohella, että telineen asennus on toteutettu käyttöohjeen tai rakennesuunnitelman mukaisesti ja muutoinkin lain vaatimalla tavalla. Käräjäoikeus katsoi, että telineen tilaajan on lähtökohtaisesti voitava luottaa tähän tietoon. Myös telineeseen kiinnitetyn telinekortin oli katsottava alalla vakiintuneen käytännön mukaisesti tukevan sitä johtopäätöstä, että teline oli kaikilta osin hyväksytty käyttöön ja siten muun muassa telineen asennustapa oli asianmukainen. Käräjäoikeus hylkäsi syytteen kaikkien päätoteuttajan edustajien osalta, samoin päätoteuttajaa koskeneen yhteisösakkovaatimuksen. 

Telinetyö voi aiheuttaa monenlaista vaaraa 

”Työturvallisuusmääräykset sisältävät paljon työtelineitä koskevia määräyksiä, koska telineet voivat aiheuttaa monenlaista vaaraa. Näistä ilmeisin on rakennustyömaan työntekijöille aiheutuva vaara, esimerkiksi putoamisvaara telineeltä, mutta erityisesti isot julkisivutelineet voivat aiheuttaa paljon vahinkoa myös ulkopuolisille esimerkiksi kaatuessaan”, huomauttaa työsuojelun juristi Reeta Holmi Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Helsingin käräjäoikeustuomio 26.6.2024, asianro R 22/7287.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juristi Reeta Holmi
050 380 7369, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Työsuojeluhallinto

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Aluehallintovirasto antoi määräyksen saattaa Attendon Saarijärven ikääntyneiden hoitokodin toiminta vastaamaan asiakkaiden palvelutarvetta ja vanhuspalvelulakia1.7.2024 14:00:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on antanut ratkaisun 27.6.2024 liittyen Attendon Herajärven hoivakodin puutteisiin. Ennalta ilmoittamaton valvontakäynti osoitti hoivakodissa vakavia puutteita henkilöstön rakenteessa, kielitaidossa ja johtamisessa. Aluehallintovirasto määräsi päätöksessään Attendo Hoivakoti Misteli Oy:n huolehtimaan viipymättä siitä, että yksikön toiminta vastaa laadultaan sekä sisällöltään asiakkaiden palvelutarvetta ja vanhuspalvelulakia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye