Snellmanin Maatiaispossun ruokinta soijattomaksi
Snellmanin Maatiaispossu-ketjussa lihasikojen ruokintamalli muuttuu soijattomaksi syksystä lähtien. Soijan käytön vähentämiseksi on työskennelty jo kymmenisen vuotta. Tavoitteena on parempi lihan laatu ja ulkomailta tuodusta soijasta luopuminen kokonaan. Soijaton lihasian kasvatus on seuraava askel kohti Snellmanin tavoitetta, soijasta riippumatonta sianlihan tuotantoa.
Olemme arvioineet, että Snellmanin Maatiaispossu-ketjussa säästetään lihasikojen ruokinnassa noin 160 rekallista soijarouhetta vuodessa lähtötilanteeseen verrattuna. Tänä päivänä ruokinnassa käytetään soijan sijaan paljon kotimaista hernettä ja härkäpapua, ja lihasian rehu ja valkuaistarve koostetaan monipuolisesti eri raaka-aineita hyödyntäen.
Snellman ja Hankkija uudistivat lihasikojen ruokinnan
Snellmanin Lihanjalostus Oy ja Hankkija Oy ovat vuodesta 2017 lähtien tehneet määrätietoista kehitysyhteistyötä sianlihantuotannon kestävyyden parantamiseksi. Yhteistyön tuloksena soijan käyttöä on saatu vähennettyä merkittävästi ja lisäksi sikojen vaiheruokintaan on kehitetty uusia ratkaisuja. Jo vuonna 2018 lanseerattu Maatiaispossu Superior -ruokintakonsepti lihasikojen soijattomaan loppukasvatukseen on ollut menestys tuotantotulosten, ja ennen kaikkea lihan laadun kannalta.
- Tuloksemme osoittavat, että hernettä ja härkäpapua sisältävä soijaton loppuruokinta on parantanut sianlihan laatua entisestään, kertoo Snellmanilta kehityspäällikkö Kirsi Partanen.
Uusi, kahteen soijattomaan valkuaistiivisteeseen perustuva Maatiaispossu Superior -ruokintamalli mahdollistaa erityispanostuksen lihasian alkukasvatukseen, mistä hyötyvät ennen kaikkea siat, mutta myös tuottaja ja ympäristö. Tilatestissä uusi soijaton, energiapitoinen alkukasvatustiiviste yhdessä kotoisten viljojen kanssa on antanut lihasioille erinomaisen startin kasvuun.
Tällä ruokintamallilla saadaan kasvatuksen eri vaiheisiin sian ravinnontarpeen mukaiset määrät energiaa ja ravintoaineita, ja ruokintakustannuskin on edullisempi kuin vain yhtä tiivistettä käytettäessä.
- Soijan käytön vähentäminen pienentää sikojen ruokinnan ilmastovaikututusta eli hiilijalanjälkeä, sanoo kehityspäällikkö Johanna Daka Hankkijalta.
Kotimaisten palkokasvien viljelyllä monipuolistetaan viljelykiertoa ja edistetään sikatilan rehuviljan tuotantoa. Lisäksi palkoviljoilla alennetaan ruokintakustannusta. Uusi soijaton tiiviste on tarjolla myös tiloille, joilla on runsaasti hernettä tai härkäpapua käytettävissä.
Tilatestistä rohkaisevia tuloksia
Yli-Tuomolan tilalla Loimaalla on viime syksystä lähtien kasvatettu lihasikoja kokonaan ilman soijaa.
- Se on ekoteko, kun eteläamerikkalaista soijaa ei tarvitse enää käyttää, sanoo Eero Yli-Tuomola. Uudessa ruokinnassa omaa viljaa täydennetään kahdella soijattomalla tiivisteellä, kasvatuksen alkuun ja loppuun on omat kotimaisia palkokasveja sisältävät tiiviisteet. Lisäksi ruokintavaiheiden määrää on lisätty kolmesta neljään. Siat ovat kasvaneet aiempaa paremmin ja tasaisemmin.
Uuden ruokinnan ansiosta pienimmätkin porsaat pääsevät hyvin kasvun alkuun, sanoo Eero Yli-Tuomola. Ensimmäisten kasvatusviikkojen rehussa on nyt enemmän energiaa ja sian kasvulle tärkeitä aminohappoja. Toisaalta neljään vaiheeseen jaettu ruokinta vähentää tiivistemäärää kasvatuksen lopussa. Yli-Tuomolassa viljellään kolmatta vuotta myös hernettä.
- Tulevaisuuden suunnitelmissa on siiloinvestointi, jotta oman tilan herne saadaan käyttöön sikojen ruokinnassa, kertoo Eero Yli-Tuomola.
Lisätietoja antaa:
Kirsi Partanen, kehityspäällikkö, Snellmanin Lihanjalostus Oy
puh. 044 7966 432
kirsi.partanen@snellman.fi
Johanna Daka, kehityspäällikkö, Hankkija Oy
puh. 010 768 3136
johanna.daka@hankkija.fi
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oy Snellmanin Lihanjalostus Ab
Drömmen blev verklighet – Snellman lanserar finsk lufttorkad skinka27.8.2024 09:34:14 EEST | Nyheter
Finländarna har länge kunnat njuta av lufttorkade skinkor, men utbudet i butiken har främst utgjorts av importerade produkter. Fast vem har sagt att lufttorkad skinka måste komma från Parma? Nu kommer den från Jakobstad.
Unelmasta totta – Snellman lanseeraa suomalaisen ilmakuivatun kinkun27.8.2024 09:34:14 EEST | Uutinen
Suomessa ilmakuivattuja kinkkuja on löytynyt kaupan hyllystä jo pitkään, mutta laadukkaimman tarjonnan ovat muodostaneet tuontituotteet. Vaan kuka sanoi, että ilmakuivattujen kinkkujen pitää tulla Parmasta? Nyt ne tulevat Pietarsaaresta.
Undersökning bekräftar: Snellmans medvurst är ren11.4.2024 12:00:00 EEST | Pressmeddelande
På grund av hepatit E-virusdebatten som har dykt upp de senaste veckorna har Snellmans Köttförädling Ab ännu på eget initiativ låtit undersöka köttet som används som råvara för produktionen av medvurst. Prover som undersökts vid det oberoende Eurofins Scientific Finland Oy-laboratoriet har visat sig vara fullständigt rena.
Snellmanin meetvurstit ovat tutkitusti puhtaita11.4.2024 12:00:00 EEST | Tiedote
Viime viikkoina esiin nousseen hepatiitti E -viruskeskustelun myötä Snellmanin Lihanjalostus Oy on halunnut vielä oma-aloitteisesti tutkituttaa meetvurstin raaka-aineena käyttämänsä lihan. Riippumattomassa Eurofins Scientific Finland Oy:n laboratoriossa nyt tutkitut Snellmanin näytteet ovat osoittautuneet täysin puhtaiksi.
ÅTERKALLELSE: Snellman Rostad kycklingflarn original 180 g15.2.2023 13:00:08 EET | Pressmeddelande
Snellman återkallar produkten Rostad kycklingflarn original 180 g, eftersom märkningarna på förpackningen är felaktiga.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme