Utfodringen av Snellmans Lantgris fri från soja
Utfodringskonceptet för gödsvinen i Snellmans lantgriskedja blir sojafritt inkommande höst. Arbetet för att minska användningen av soja har pågått i närmare tio år. Målet är allt bättre köttkvalitet och ett minskat behov av importerad soja. Den sojafria utfodringen av gödsvin är följande steg på vägen mot en fullständigt sojafri griskedja.
Enligt vår uppskattning betyder förändringen inom lantgriskedjan en årlig inbesparing av cirka 160 långtradare med sojakross, jämfört med utgångsläget i projektets början. Det är främst inhemska ärter och bondbönor som ersatt sojan i utfodringen. Nu byggs en proteinrik utfodring för lantgrisen av en mångsidig sammansättning råvaror.
Snellman och Hankkija förnyade gödsvinens utfodring
Snellmans Köttförädling Ab och Hankkija Ab har sedan år 2017 samarbetat målmedvetet för att förbättra svinuppfödningens hållbarhet. Som ett resultat av samarbetet har användningen av soja reducerats märkbart och samtidigt har nya lösningar utvecklats för grisarnas flerfasutfodring. Redan år 2018 lanserades Maatiaispossu Superior,ett sojafritt utfodringskoncept för slutuppfödningen, vilket har visat sig vara en framgång med tanke på produktionsresultaten, och framför allt för köttkvaliteten.
- Våra resultat visar att en sojafri slutuppfödning som bygger på ärter och bondböna har förbättrat köttkvaliteten ytterligare, berättar Snellmans utvecklingschef Kirsi Partanen.
Den nya Maatiaispossu Superior utfodringsmodellen, baserad på två sojafria proteinkoncentrat, möjliggör en extra satsning på startutfodringen. Det här gagnar grisen, men även producenten och miljön. I test på gårdar har sojafritt, energirikt koncentrat i kombination med inhemska grödor gett slaktsvinen en ypperlig start på tillväxten.
Den här modellen ger möjlighet att anpassa närings- och energimängderna enligt behovet i olika faser av tillväxten och utfodringskostnaden är också förmånligare än med bara ett koncentrat.
- Minskning av sojan minskar också klimatpåverkan, dvs. koldioxidavtrycket av svinens utfodring, konstaterar utvecklingschef Johanna Daka från Hankkija.
Inhemska baljväxter diversifierar växtföljden och stärker svingårdens egen produktion av foderspannmål. Baljväxterna håller dessutom utfodringskostnaderna på en skälig nivå. Det nya sojafria koncentratet erbjuds även till gårdar som redan har rikligt med ärter och bondböna i bruk.
Goda resultat uppmuntrar utvecklingen
Vid Yli-Tuomola gård i Loimaa har gödsvinen sedan senaste höst utfodrats helt utan soja.
- Visst är det en ekologisk handling, när vi inte behöver använda sydamerikansk soja längre, säger Eero Yli-Tuomola. I den nya modellen kompletteras egen spannmål med de två sojafria koncentraten av inhemska baljväxter, både i uppfödningens inledande fas och i slutskedet. Dessutom har man utökat antalet utfodringsfaser från tre till fyra. Detta har medfört en bättre och jämnare tillväxt.
Tack vare den nya modellen får också de minsta grisarna en bättre start på tillväxten, säger Yli-Tuomola. Utfodringen innehåller nu under de första veckorna mer energi och viktiga aminosyror. Å andra sidan kan man genom utfodring i fyra skeden minska koncentratmängden i utfodringens slutskede. Hos Yli-Tuomolas är man nu inne på sin tredje säsong av ärtodling.
- Framtidsplanerna innehåller investering i en silo för att kunna använda de egna ärtorna i grisarnas utfodring, avrundar Yli-Tuomola.
Tilläggsuppgifter:
Kirsi Partanen, utvecklingschef, Snellmans Köttförädling Ab
tel. 044 7966 432
kirsi.partanen@snellman.fi
Johanna Daka, utvecklingschef, Hankkija Oy
tel. 010 768 3136
johanna.daka@hankkija.fi
Nyckelord
Bilder
Länkar
Andra språk
Följ Oy Snellmanin Lihanjalostus Ab
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Oy Snellmanin Lihanjalostus Ab
Drömmen blev verklighet – Snellman lanserar finsk lufttorkad skinka27.8.2024 09:34:14 EEST | Nyheter
Finländarna har länge kunnat njuta av lufttorkade skinkor, men utbudet i butiken har främst utgjorts av importerade produkter. Fast vem har sagt att lufttorkad skinka måste komma från Parma? Nu kommer den från Jakobstad.
Unelmasta totta – Snellman lanseeraa suomalaisen ilmakuivatun kinkun27.8.2024 09:34:14 EEST | Uutinen
Suomessa ilmakuivattuja kinkkuja on löytynyt kaupan hyllystä jo pitkään, mutta laadukkaimman tarjonnan ovat muodostaneet tuontituotteet. Vaan kuka sanoi, että ilmakuivattujen kinkkujen pitää tulla Parmasta? Nyt ne tulevat Pietarsaaresta.
Undersökning bekräftar: Snellmans medvurst är ren11.4.2024 12:00:00 EEST | Pressmeddelande
På grund av hepatit E-virusdebatten som har dykt upp de senaste veckorna har Snellmans Köttförädling Ab ännu på eget initiativ låtit undersöka köttet som används som råvara för produktionen av medvurst. Prover som undersökts vid det oberoende Eurofins Scientific Finland Oy-laboratoriet har visat sig vara fullständigt rena.
Snellmanin meetvurstit ovat tutkitusti puhtaita11.4.2024 12:00:00 EEST | Tiedote
Viime viikkoina esiin nousseen hepatiitti E -viruskeskustelun myötä Snellmanin Lihanjalostus Oy on halunnut vielä oma-aloitteisesti tutkituttaa meetvurstin raaka-aineena käyttämänsä lihan. Riippumattomassa Eurofins Scientific Finland Oy:n laboratoriossa nyt tutkitut Snellmanin näytteet ovat osoittautuneet täysin puhtaiksi.
ÅTERKALLELSE: Snellman Rostad kycklingflarn original 180 g15.2.2023 13:00:08 EET | Pressmeddelande
Snellman återkallar produkten Rostad kycklingflarn original 180 g, eftersom märkningarna på förpackningen är felaktiga.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum