ISOVER – kiertotalouden pioneeri matkalla kohti nettonollapäästöjä

Jaa

Jo vuosikymmenten ajan Isover on ollut merkittävä osa suomalaista rakentamista ja teollisuutta – luoden innovaatioita, joilla kierrätyslasista valmistetaan energiatehokkaita eristeitä kaikkiin eristystarpeisiin. Neitseellisiä uusiutumattomia raaka-aineita säästäen ja hiilipäästöjä vähentäen.

Isoverin tehtaat Forssassa ja Hyvinkäällä ovat todellisia kierrätysmateriaalin käytön pioneereja, sillä niiden tuotannossa kierrätyslasia on hyödynnetty jo 80-luvulta lähtien. Tänä päivänä Isover käyttää vuosittain 35 000 tonnia kierrätyslasia ja onkin Suomen suurin kierrätyslasin hyödyntäjä. Valmiista tuotteesta jopa 80 % koostuu kierrätyslasista.  
Lasivillan valmistus on olennainen osa jätelasin kierrätysjärjestelmää Suomessa. Kierrätyslasin käyttö pienentää lasivillan koko elinkaaren aikaisia ympäristövaikutuksia huomattavasti. Käyttämällä kierrätyslasia säästetään lasivillan valmistukseen käytettäviä neitseellisiä raaka-aineita ja pienennetään valmistusprosessin energiankulutusta.

Biokaasua omasta putkesta

Jo vuosikymmenten ajan lasivilla on tunnettu erinomaisesta eristyskyvystään. Isoverin innovaatioiden tuloksena lasivilla materiaalina on tuotu 2020-luvulle myös erinomaisen käsiteltävyytensä ansiosta. Jatkuvan tuotekehityksen rinnalla isoverilaiset ovat askel askeleelta etsineet tapoja hiilipäästöjen minimoimiseen eristeiden valmistusprosessissa.

Lasivillaa valmistetaan sulattamalla kierrätyslasi, hiekka, sooda ja muut täyteaineet punahehkuiseksi massaksi 1400-asteisessa uunissa. Vuodesta 1997 lähtien Isoverin Forssan tehtaalla sulatusuunin energialähteenä on käytetty öljyn sijaan sähköenergiaa.  Ja vuodesta 2018 alkaen uusiutuvaa sähköenergiaa alkuperäsertifikaatein.

Forssan tehtaalla biokaasu on ollut käytössä osittaisena (70 %) energianlähteenä jo vuodesta 2010 alkaen. Kiinteä kaasuputki suoraan paikalliselta biokaasun valmistajalta on mahdollistanut biokaasun tuonnin tehtaan käyttöön kokonaan ilman jatkokuljetuksia ja niistä aiheutuvia päästöjä.

Entistäkin vähähiilisimmät tuotteet

Vuonna 2022 Forssan tehtaalla kokeiltiin ensimmäisen kerran lasivillatuotteen valmistamista kokonaan uusiutuvan energian ja biokaasun avulla. Toukokuussa 2024 Isover lanseerasi Suomen ensimmäisen vähähiilisen lasivillatuotteen. Väliseinien ääneneristykseen suunniteltu Isover ACOUSTIC Roll Carbon Low valmistetaan täysin biokaasua ja uusiutuvaa sähköenergiaa hyödyntäen. Tuotteen hiilijalanjälkeä on pienennetty myös pakkauksen osalta. Helposti kierrätettävän pakkauksen muovista vähintään 30 % on kierrätettyä ja painovärin osuus alle 15 %.    

Kierrätyslasin käytön ansiosta Isover-eristeiden hiilijalanjälki on ollut jo ennestään pieni moniin muihin eristetyyppeihin verrattuna. Isover ACOUSTIC Roll Carbon Low -eristeen suorat kokonaishiilipäästöt valmistuksessa (A1-A3) ovat 39 % pienemmät kuin perinteisellä Isover ACOUSTIC -tuotteella ja koko elinkaaren aikaiset CO2-kokonaispäästöt ovat 31 % pienemmät. Laskelmat perustuvat kolmannen osapuolen verifioimiin tuotekohtaisiin EPD-ympäristöselosteisiin (Isover Acoustic 11/2022 ja Isover Acoustic Roll Carbon Low 05/2024). 

Vähähiiliset Isover Carbon Low -tuotteet ovat rakenteeltaan, ominaisuuksiltaan ja eristyskyvyltään yhtä korkealuokkaisia kuin muutkin Isoverin eristystuotteet.

Lähelle nettonollapäästöjä vuonna 2025

Biokaasun saatavuuden kasvattamisen myötä Isover tulee lanseeraamaan lisää vähähiilisiä Carbon Low -tuotteita. Forssan tehdas tulee kaasun osalta siirtymään kokonaan biokaasun käyttöön vuonna 2025. Muutos tuo tehtaan tuotannon hiilipäästöt (scope 1 ja 2) jo hyvin lähelle nollaa. Isoverin Forssan tehdas on jatkossakin koko Saint-Gobain -konsernin vähähiilisin lasivillatehdas maailmassa.   

EPD-ympäristöselosteet

Saint-Gobain-konsernissa tuotteiden hiilijalanjälkien vertailu perustuu kolmannen osapuolen verifioimiin tuotekohtaisiin EPD-ympäristöselosteisiin, jotka huomioivat tuotteen koko elinkaaren. EPD:t ovat luotettava tapa vertailla tuotteiden hiilijalanjälkeä, sillä ne eivät huomioi päästökompensointia. Kaikki Saint-Gobain -konsernin raportoidut päästövähennykset perustuvat konkreettisiin toimenpiteisiin ja hiilipäästövähennyksiin, sillä konserni ei harjoita päästökompensointia. Saint-Gobainin tuotekehitystiimit käyttävät EPD- ja LCA-laskelmia hiilipäästövähennysten todentamisessa.

Lasivillan kierrätyspalvelu kerää hukkapalat

Isover ja Revisol Oy ovat yhdessä kehittäneet teollisia asiakkaita, talotehtaita ja rakennustyömaita varten lasivillan kierrätyspalvelun. Hukkapalat kerätään talteen, jauhetaan ja käytetään osana Leca®-soran valmistusta korvaamassa neitseellistä savea. Näin kaikki mahdollinen otetaan hyötykäyttöön ja neitseellisiä luonnonvaroja säästyy.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Saint-Gobain Finland

Kutsu medialle: Tervetuloa Hyvinkään tehtaillemme kuulemaan Saint-Gobainin laitosinvestoinneista, uudesta liiketoiminnasta sekä tutustumaan upouuteen Chryso - tuotantolaitokseen ja ISOVERin lasivillatehtaaseen tiistaina 11.6. klo 14.0031.5.2024 08:10:00 EEST | Kutsu

Hyvinkään tehdasvierailu tarjoaa tuoreimmat tiedot siitä, kuinka yksi maailman merkittävimmistä rakennusmateriaalien valmistajista edistää paikallisesti Suomessa rakennetun ympäristön vähähiilistymistä kiertotaloutta unohtamatta. Ilmoittaudu tilaisuuteen 6.6. mennessä.

Oulun yliopiston opiskelijoiden työ Urban Harvester edustaa Suomea Saint-Gobainin kansainvälisessä Architecture Student Contest -kilpailussa16.4.2024 09:20:14 EEST | Tiedote

Saint-Gobain järjestää vuosittain kansainvälisen arkkitehtiopiskelijoiden kilpailun, ja tänä keväänä voitosta kilpaillaan Helsingissä. Helsingin kansainväliseen finaaliin valitaan kustakin osallistujamaasta kansallisen vaiheen paras kilpailutyö. Suomea kansainvälisessä finaalissa edustaa Oulun yliopiston opiskelijoiden kilpailutyö Urban Harvester.

Opiskelijat ympäri maailman suunnittelevat kestävää ja innovatiivista aluetta Viikkiin – Saint-Gobainin Architecture Student Contest -kilpailu järjestetään vuonna 2024 Helsingissä22.1.2024 12:00:00 EET | Tiedote

Saint-Gobain järjestää vuosittain kansainvälisen arkkitehtiopiskelijoiden ideakilpailun, ja keväällä 2024 voitosta kilpaillaan Helsingissä. Vuoden 2024 kilpailutehtävä sijoittuu Helsingin yliopiston Viikin kampuksen ympäristöön. Kilpailu järjestetään yhteistyössä Helsingin kaupungin, Helsingin yliopiston ja Green Building Council Finlandin kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye