Suomen riistakeskus

Stamvårdande björnjakt lagd på is

Dela

Finlands viltcentral har beviljat tio dispenser för jakt på björn i stamvårdande syfte. Det positiva beslutet gäller Lieksa. I fråga om övriga ansökningar fattade viltcentralen negativt beslut.

Den skärpta rättspraxisen beträffande stamvårdande jakt på stora rovdjur styrde starkt Finlands viltcentrals dispensövervägande. Den största bristen i ansökningarna var avsaknad av en exakt motivering av det mål som eftersträvas med den stamvårdande jakten. Enligt rättspraxis ska målet motiveras separat för varje ansökningsområde.

I fråga om dispensen för stamvårdande björnjakt som beviljades i Lieksa ansåg Finlands viltcentral att det i ansökan entydigt, motiverat och exakt beskrevs ett enligt habitatdirektivet godtagbart syfte som man strävar efter med hjälp av dispensen. I ansökan visades också baserat på forskningsdata hur målet uppnås.

Björnjägarna reagerade på den skärpta rättspraxisen och antalet ansökningar var färre än tidigare år, sammanlagt 23 stycken.  Majoriteten av ansökningarna kom från det område i östra Finland där björnstammen är tätast i landet.

Med den fångstkvot för renskötselområdet som jord- och skogsbruksministeriet har fastställt får 60 björnar fällas inom det östra renskötselområdet och tio björnar inom det västra renskötselområdet. Med hjälp av jakten strävar man efter att minska de skador som björnar orsakar rennäringen.

Björnstammen i Finland har en gynnsam bevarandestatus. Enligt Naturresursinstitutets stamuppskattning finns det 1 660–1 815 över ett år gamla björnar i våra skogar före jaktsäsongen. Förra jaktsäsongens totala bytesmängd var 152 björnar, varav 50 fälldes i renskötselområdet.

Jaktsäsongen för björn startar den 20 augusti.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Finlands viltcentral är en självständig offentligrättslig inrättning som främjar en hållbar vilthushållning, stöder jaktvårdsföreningarnas verksamhet, ser till att viltpolitiken verkställs och svarar för de offentliga förvaltningsuppgifter som föreskrivs.

Följ Suomen riistakeskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen riistakeskus

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye