Keski-Suomi on saamassa lisää perinnebiotooppeja
Keski-Suomi on saamassa lisää perinnebiotooppeja ja kosteikkoja. Maatalouden ympäristösopimusten ala maakunnassa on nyt noin 1 100 hehtaaria, ja Keski-Suomen ELY-keskuksesta on haettu uutta alaa noin 70 hehtaarin edestä.

Maatalouden ympäristösopimusten tavoitteena on edistää luonnon monimuotoisuutta ja vesiensuojelua sekä ehkäistä luontokatoa. Maatilat voivat tehdä sopimuksia perinnebiotooppien ja luonnonlaitumien hoidosta sekä kosteikoista.
Perinnebiotoopit ovat perinteisen karjatalouden myötä muodostuneita alueita, joilla elää monimuotoinen ja luontoarvoltaan merkittävä eläin- ja kasvilajisto. Luonnonlaidun on niitty tai vähäpuustoinen alue, jota ei lannoiteta.
Asiantuntija Merja Lehtinen Keski-Suomen ELY-keskuksesta kertoo, että maakunnassa on maatalouden ympäristösopimusten piirissä yli tuhat hehtaaria perinnebiotooppeja ja luonnonlaitumia, ja kosteikkoja noin 60 hehtaaria.
– Eniten on metsälaitumia ja hakamaita, ja jonkin verran niittyjä, reunavyöhykkeitä ja metsäsaarekkeita. Sopimusaloja on ympäri Keski-Suomea, pinta-alallisesti eniten Joutsan seudulla, Lehtinen tarkentaa.
Edellytyksenä eliölajien runsas kirjo
Ennen kuin alue hyväksytään maatalouden ympäristösopimuksen piiriin, ELY-keskuksen tarkastajat tekevät sille maastokatselmoinnin. Siinä varmistetaan, että alue on sopimuskelpoinen ja sen pinta-ala on ilmoitetun mukainen.
Perinnebiotoopiksi ei kelpaa mikä tahansa pelto tai metsä, vaan alueen on pitänyt olla ainakin joskus menneisyydessä karjan laitumena. Keskeinen kriteeri on eliölajien runsas kirjo, ja myös metsälaitumella on oltava monilajista ja eri-ikäistä puustoa sekä heinää ja nurmea. Maatilalle maksetaan tukea sopimusalueiden hoitamisesta.
– Puustoisilla alueilla tärkein hoitotoimenpide on eläinten laiduntaminen. Perinnebiotooppeja voidaan hoitaa myös niittämällä ja keräämällä niittojäte pois. Kosteikkoa hoidetaan niittämällä, poistamalla ruoppausliete ja säätelemällä veden pintaa padolla, Lehtinen valottaa.
Sekä perinnebiotooppeja että kosteikkoja tarvitaan lisää koko Suomeen, sillä valtakunnallisista tavoitteita ollaan jäljessä.
– Perinnebiotooppien hoitoala on tällä hetkellä noin 34 000 hehtaaria, kun tavoite on 52 000 hehtaaria, Merja Lehtinen havainnollistaa.
Vanha metsätila on monimuotoisuuden helmi
Yksi Keski-Suomen laajimmista maatalouden ympäristösopimuksella hoidettavista perinnebiotoopeista sijaitsee Leivonmäellä Joutsassa, jossa Kivijärvi Farmilla on yhteensä 17 hehtaaria ketoja ja hakamaita. Niitä on kunnostettu tilan vanhoille pelloille ja laitumille pieni ala kerrallaan lähes 30 vuoden ajan.
Kivijärvi Farm on alun perin vanha metsätila, jolla on ollut karjaa 1850-luvulta lähtien. Isäntä Eero Partala otti tilan vetovastuun vuonna 1995, ja innostui perinnebiotoopeista nähtyään niitä koskevia ilmoituksia maatalousalan julkaisuissa. Monimuotoisuuden tukeminen oli tuolloin tuoreessa EU-maassa aivan uusi asia.
– Kunnan silloinen maataloussihteeri oli tosin sitä mieltä, että ei näistä maista ole perinnebiotoopiksi, hän muistelee.
Maataloussihteerin arvio meni metsään, sillä tilan maista on ajan myötä muodostunut todellinen monimuotoisuuden helmi. Alue on laaja ja yhtenäinen kokonaisuus, jota ei ole koskaan raivattu kivettömiksi pelloiksi. Mailla kasvaa mm. silmälläpidettäviksi luokiteltua ketonoidanlukkoa ja maariankämmekkää, ja tilan mailla sijaitsee myös maakunnallisesti arvokas perinnemaisema.
Herefordit ja maatiaiset laiduntavat sovussa
Kivijärvi Farm oli aiemmin maitotila, mutta nykyään tilan maita laiduntaa pieni Hereford-lihakarja, muutama kyyttö eli itäsuomenkarjan lehmä ja yksi lapinlehmä. Herefordit ja maatiaiset pidetään eri laitumilla, mutta ne tulevat kyllä toimeen keskenään.
– Viime kesänä syntynyt kyyttövasikka jopa tykästyi niin vahvasti samanikäiseen Hereford-vasikkaan, että se siirtyi pysyvästi liharotuisten laumaan, Partala kertoo.
Perinnebiotooppien hoidon ohessa tila viljelee nurmea ja kauraa noin 20 hehtaarilla. Lisäksi Kivijärvi Farm harjoittaa majoitustoimintaa vuokraamalla matkailijoille kolmea perinnemaisemien ympäröimää mummonmökkiä.
Tilalla on tarkoitus tehdä sukupolvenvaihdos vielä tänä vuonna, kun tytär Salla Partala puolisoineen ottaa tilan hoidettavakseen. Herefordeja saattaa tulevaisuudessa tulla tilalle lisää, mutta perinnebiotoopeista ei luovuta.
– Luonnon monimuotoisuudesta huolehtiminen on tärkeää, ja myös maisemalla on arvo, Salla Partala perustelee.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Merja LehtinenasiantuntijaKeski-Suomen ELY-keskus
Puh:0295 024 570merja.lehtinen@ely-keskus.fiEero PartalamaatilayrittäjäKivijärvi Farm
Puh:050 308 8748Kuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomeen odotetaan keskimääräistä pienempiä tulvia16.4.2025 16:05:23 EEST | Tiedote
Vedenpintojen huippukorkeudet jäävät pääosin tavallista alemmaksi vähälumisen talven ja vähitellen sulaneen lumen takia. Vedenpintojen nousu kuitenkin jatkuu sään lämmetessä ja jäljellä olevan lumen sulaessa. Suurimmat vedenkorkeudet saavutetaan tänä keväänä tavallista aikaisemmin.
Puunpoistoa tienvarsilta suoritetaan myös tulevana kesänä Keski-Suomessa16.4.2025 14:25:05 EEST | Tiedote
Keski-Suomen ELY-keskus raivauttaa liian lähelle tietä kasvanutta puustoa heinäkuun puoliväliin mennessä noin 46 kilometrin matkalta. Poiston tarkoituksena on parantaa liikenneturvallisuutta sekä päällystetyn tien kuivumista sateen jälkeen.
Valtatien 9 parantaminen välillä Korpilahti-Keljonkangas, Jyväskylä ja Muurame: YVA-ohjelma nähtäville16.4.2025 07:54:21 EEST | Tiedote
Ympäristövaikutusten arviointi on käynnistynyt hankkeessa valtatien 9 parantaminen välillä Korpilahti-Keljonkangas, YVA ja yleissuunnitelma, Jyväskylä ja Muurame. Arvioitavana on kahden valtatien 9 parantamisvaihtoehdon ympäristövaikutukset välillä Korpilahti-Keljonkangas. Yhteysviranomaiselle toimitettu YVA-ohjelma on suunnitelma siitä, kuinka ympäristövaikutusten arviointi tullaan toteuttamaan. Ohjelma on nähtävillä 16.4.-23.5.2025 ja sitä esitellään yleisötilaisuudessa 7.5.2025 Muuramen valtuustosalissa.
Keski-Suomeen 2,3 miljoonaa euroa maaseuturahoitusta15.4.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Keski-Suomeen myönnettiin lähes 2,3 miljoonaa euroa EU:n maaseuturahoitusta alkuvuoden 2025 aikana. Suurin yksittäinen tuki myönnettiin Lievestuoreen Lämpö Oy:lle kaukolämpölaitoksen rakentamiseen.
Keski-Suomen ympäristökasvatuspalkinto Uuraisten koulukeskukselle, kunniamaininta Alkulan päiväkodille ja Äänekoskelle14.4.2025 13:53:37 EEST | Tiedote
Uuraisten koulukeskus saa Keski-Suomen ympäristökasvatuspalkinto Kolkuttimen 2025. Lisäksi Alkulan päiväkoti ja Äänekosken kaavoitustoimi saavat yhteisen kunniamaininnan. Palkinnon teema oli tänä vuonna lasten luontoyhteyden vahvistaminen. Palkinnon myöntää Keski-Suomen kestävän elämäntavan yhteistyöryhmä KYKY. Palkinto ja kunniakirjat käydään luovuttamassa koululle ja päiväkodille tiistaiaamupäivällä 15.4.2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme