DNA Oyj

DNA:n tutkimus: Älä häiritse -tilan käytössä valtava harppaus vuoden aikana

Jaa

Yli kolmasosa 16–24-vuotiaista suomalaisista on rajoittanut puhelimensa parissa tai internetissä viettämäänsä aikaa, kertoo DNA:n yli tuhannen vastaajan Digitaalinen elämä 2024 -tutkimus. Suosituimmat keinot digivapaiden hetkien pyhittämiseksi ovat muunlaisen ajanvietteen lisääminen arjessa, puhelimen käytön rajoittaminen ennen nukkumaanmenoa ja puhelimen pitäminen äänettömällä ainakin osan päivästä. Suurinta kasvua edellisvuoteen verrattuna nähdään Älä häiritse -tilan käytössä: vuosi sitten keinoon turvautui 16 prosenttia digirajoittamista harjoittavista vastaajista, nyt peräti 27 prosenttia.

DNA:n ja Nepan yhteistyössä tuottama Digitaalinen elämä -tutkimus tehtiin online-paneelissa 18.–27.3.2024.
DNA:n ja Nepan yhteistyössä tuottama Digitaalinen elämä -tutkimus tehtiin online-paneelissa 18.–27.3.2024. DNA

Tutkimus osoittaa, kuinka nuorin vastaajaryhmä on erityisen altis sekä digitaalisuuden myönteisille että kielteisille vaikutuksille. 16–24-vuotiaat ottavat mielellään ja nopeasti käyttöön uusia digitaalisia palveluita (57 %) ja haluaisivat hoitaa nykyistä enemmän asioita verkossa tai mobiilisti (53 %), useammin kuin mikään toinen ikäryhmä. Toisaalta yli puolet nuorimmasta ikäryhmästä vastaa netin ääreltä irrottautumisen olevan vaikeaa ja jatkuvan digitaalisten palveluiden käytön haittaavan keskittymiskykyä.

“Tutkimuksen mukaan eri sovellusten käytössä on selviä ikäryhmäkohtaisia eroja. Alle 25-vuotiaat käyttävät paljon musiikki- ja suoratoistopalveluja tarjoavia viihdesovelluksia, kun taas vanhemmat ikäryhmät käyttävät varsinkin hyötysovelluksia kuten pankkien maksusovelluksia, reittipalveluita ja tietoturvasovelluksia. Digitaaliset palvelut ovat hyvä renki, mutta huono isäntä, ja siksi onkin hienoa nähdä, kuinka nuoret aikuiset tietoisesti hakevat itselleen sopivinta tasapainoa digitaalisen elämän ja älylaitevapaan arjen välillä”, sanoo Vilhelmiina Wahlbeck, DNA:n viestintä- ja vastuullisuusjohtaja.

Some- ja uutispaastojen suosio laskussa

Niiltä, jotka vastasivat rajoittaneensa puhelimen tai netin parissa viettämäänsä aikaa, kysyttiin jatkokysymyksellä tavoista, joilla he ovat laitteella viettämäänsä aikaa rajoittaneet. Kysymykseen sai valita useamman vastausvaihtoehdon. Yleisimmäksi rajoituskeinoksi mainittiin hakeutuminen muunlaisen ajanvietteen pariin (52 %). Lisäksi noin kaksi viidestä keskittyy ruutuajan vähentämiseen ennen nukkumaanmenoa, ja lähes sama osuus vastaajista pitää puhelintaan äänettömällä ainakin osan päivästä. Some- ja uutispaastojen suosio on laskussa viime vuodesta, mutta Älä häiritse -tilan käyttö on miltei kaksinkertaistunut.

“Tutkimustuloksista näkee, kuinka suomalaisilla on kasvava tarve viettää digitaalista elämää omilla ehdoillaan. Vaikuttaa siltä, että yhä useampi haluaa määrittää selvät rajat: nyt olen yhteydenottojen sekä uutis- ja viihdevirran saavutettavissa, nyt taas en. Tämä on varsin tervetullut ja toivottava kehityssuunta. Digitaalisuus on lisännyt tiedon liikkumista niin valtavasti, että hallitsemattomana altistus voi alkaa kuormittaa yksilöä. Tämän välttämiseksi on hyvin kannatettavaa, että kukin kiinnittää huomiota siihen, mikä on itselle sopivin määrä digitaalisia sisältöjä”, Wahlbeck sanoo.

DNA:n Digitaalinen elämä -tutkimus:

DNA:n ja Nepan yhteistyössä tuottama Digitaalinen elämä -tutkimus tehtiin online-paneelissa 18.–27.3.2024. Sen tavoitteena on selvittää, miten suomalaiset käyttävät erilaisia digitaalisia palveluja sekä millaiseksi digitaalinen yhdenvertaisuus koetaan. Vuosittain toteuttavaan tutkimukseen vastasi 1 018 iältään yli 15-vuotiasta suomalaista. Tutkimus on tehty vuodesta 2013 alkaen. 

Linkit:

Lisätietoja medialle:

Vilhelmiina Wahlbeck, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja, DNA Oyj, puh. 044 040 1671, vilhelmiina.wahlbeck@dna.fi

DNA:n viestintä: puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi

Kuvat

DNA:n ja Nepan yhteistyössä tuottama Digitaalinen elämä -tutkimus tehtiin online-paneelissa 18.–27.3.2024.
DNA:n ja Nepan yhteistyössä tuottama Digitaalinen elämä -tutkimus tehtiin online-paneelissa 18.–27.3.2024.
Lataa
DNA:n viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Vilhelmiina Wahlbeck
DNA:n viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Vilhelmiina Wahlbeck
Lataa

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Tehtävämme yhteiskunnassa on yhdistää tärkeimmät. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat jo vuosien ajan olleet mobiilidatan käyttömäärissä maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,7 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2023 liikevaihtomme oli 1 067 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1 700 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi - http://www.dna.fi, X:ssä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj

DNA:lle kansainvälisesti arvostettu tietoturvasertifikaatti – erityistä tunnustusta organisaation toiminnasta9.7.2024 15:03:43 EEST | Tiedote

DNA:lle on myönnetty ulkoisen auditoinnin jälkeen kansainvälisesti arvostettu ISO 27001 -tietoturvasertifikaatti. ISO/IEC 27001 -standardin pohjalta sertifioitu tietoturvallisuuden hallintajärjestelmä (Information Security Management System, ISMS) osoittaa, että organisaatio johtaa tietojensa turvaamista pitääkseen ne virheettöminä, helposti käytettävissä ja hyvin suojattuina. Auditoinnissa ulkopuolinen toimija todentaa tietoturvan vahvan toteutumisen eri tilanteissa sekä digitaalisissa että fyysisissä ympäristöissä. Näin asiakkaat ja yhteistyökumppanit voivat olla entistä turvallisemmin mielin DNA:n kyvykkyydestä huolehtia asiakkaiden tietoturvasta ja liiketoiminnan jatkuvuudesta ensiluokkaisesti.

DNA achieves internationally respected information security certification – special recognition of the organisation’s work9.7.2024 15:03:43 EEST | Press release

Following an external audit, DNA has been certified to the internationally respected ISO/IEC 27001 information security standard. An information security management system (ISMS) certified to the ISO/IEC 27001 standard demonstrates that the organisation has taken the initiative in securing its data and ensuring that data remains reliable, easy to use and safe. The audit involves an independent party confirming that the organisation’s information security is effective in a variety of situations in both digital and physical environments. This allows customers and partners to rest assured in the knowledge that DNA is taking first-class care of their data and ensuring their business continuity.

DNA:n kesäkuun 2024 myydyimmät puhelimet, älykellot ja tietokoneet – OnePlus on kuluttajien kesäsuosikki1.7.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Kesällä puhelinta hankittaessa korostuvat näytön ominaisuudet, akunkesto ja vedenkestävyys. OnePlus Nord CE 3 Lite nappasi rimaa hipoen DNA:n myydyimmän puhelimen paikan kesäkuussa. Applen iPhone 15 Pro 5G piti puolestaan johtopaikkansa yritysasiakkaiden listalla. Huawein Watch Fit 3 nousi DNA:n myydyimmäksi älykelloksi kesäkuussa, ja toisen kvartaalin myydyimmäksi tietokoneeksi ylsi Acer Chromebook.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye