Uudenmaan ELY-keskus

Helmi-klustren som stöd för att trygga naturens mångfald

Dela

Helmi-klustren identifieras av den regionala Helmi-samarbetsgruppen och godkänns av den riksomfattande Helmi-uppföljningsgruppen. Fyra Helmi-kluster har identifierats i Nylandsområdet. Dessa områden med särskilda naturvärden finns på olika håll i Nyland och täcker väl landskapets särdrag.

Två personer sitter i en roddbåt, vattnet är lågt.
Det krävs muskelstyrka av roddaren när man utför vårdfiske i grunda fågelsjöar, såsom Vanjärvi i Vichtis, som ligger i Helmi-klustret LUMO-helmet. Syftet med vårdfisket är att avlägsna små karpfiskar som gör vattnet grumligt och som konkurrerar om födan med sjöfåglarnas ungar. Bild: William Velmala

Arbetet för att främja den biologiska mångfalden inom Helmi-klustren har inletts mellan centrala aktörer. De centrala målen är att främja samordningen av naturvårdsåtgärderna och på lokal nivå stärka kommunikationen om den biologiska mångfalden och tryggandet av den. För varje kluster har man skapat en webbplats med grundläggande information om klustren.    

Hangö udds pärlband av Helmi-kluster   

Vid Hangö udd påträffas rikligt med representativa sällsynta naturtyper som delvis anknyter till Stängselåsens (Salpausselkä) randbildning eller sandig och solexponerad jordmån samt områdets havsmiljö. Ett särdrag för Nyland är stranddynerna och de skogbevuxna dynerna. I områdets vårdbiotoper och solexponerade miljöer påträffas ett stort antal hotade arter.    

Nästan alla öppna livsmiljöer i området förutsätter naturvård för att bevaras som representativa: solexponerade miljöer, sandstränder, vårdbiotoper och deras hotade arter. Potentiella iståndsättningsåtgärder för Hangö udds pärlband är restaurering av Östersjöns sandstränder, upprätthållande av dynnaturtyperna (från embryonala dyner till skogsdyner), diversifiering av skogarnas trädbeståndsstruktur, restaurering av myrarnas vattenhushållning och växtlighet samt skötsel av torra ängar, havsstrandängar och hagmarker genom bete, röjning och slåtter.    

Förhoppningen är att Helmi-klustret ska medföra ett mer samordnat arbete för den biologiska mångfalden i området. Koordineringen av ett stort antal naturvårdsprojekt och beaktandet av eventuella synergifördelar effektiverar åtgärderna.    

Mer information om Helmi-klustret Hangö udds pärlband hittas här.   

En%20grupp%20m%E4nniskor%20st%E5r%20i%20f%E5geltornet%20och%20tittar%20p%E5%20landskapet.
Medlemmarna i Helmi-samarbetsgruppen beundrar Sävträsk våtmarksområde i Forsby ådal från fågeltornet. Du kan bekanta dig med Sävträsk fågeltorn i Lovisa i Östra Nyland. Bild: Pihla Kivistö

Forsby ådal   

Forsby å och dess många små biflöden innehåller viktiga småvattenobjekt, av vilka en del har iståndsatts. I klustrets område finns några värdefulla koncentrationer av vårdbiotoper. I området och söder om det finns objekt som ingår i programmet för skydd av fågelrika insjöar och havsvikar. Utöver dessa finns det i området några mindre objekt som potentiellt är värdefulla för fågelbeståndet. Lundarna och skogskärren i strandskogarna vid vattendragen bidrar till områdets naturvärde.   

I Forsby ådals område finns det behov av skötsel och iståndsättning i många livsmiljöer. Fågelvattnen i området är igenvuxna och planeringen och genomförandet av åtgärderna pågår redan delvis. En del av vårdbiotoperna omfattas redan av vård, men flera objekt kan ännu anslutas för iståndsättning och regelbunden betesgång. Inom klustret är potentialen för iståndsättning ännu outredd i flera livsmiljöer.    

Målet är att på lokal nivå främja naturvårds- och iståndsättningsprojekt bl.a. genom att utreda olika finansieringsmöjligheter och erbjuda hjälp för att starta projekt.   

Mer information om Helmi-klustret i Forsby ådal finns här (på finska).   

Kor%20som%20betar%20p%E5%20%E4ngen.
Bete är viktigt för att bevara vårdbiotopernas mångfald. Höglandsboskapen ingärdas av ett betesstängsel som byggts med stöd av Helmi-programmet. Bild: Pihla Kivistö

Mellersta Nylands vattendragspärlor   

Klustren kring de strömmande vattnen i avrinningsområdena kring Vanda å och Sibbo å representerar i huvudsak hotade strömvattennaturtyper i lerjord, där flera beaktansvärda arter påträffas. Vattendragen skapar ett ekologiskt nätverk i området som omfattar frodiga strandskogar och vårdbiotoper. Områdets södra del förenas av Sibbo storskogs nationalpark.    

I området har man redan genomfört iståndsättning av vattendrag och mera är på kommande. Även i fråga om skogbevuxna livsmiljöer och vårdbiotoper finns det behov av vård och iståndsättning i området. Genom naturvårdsåtgärder strävar man efter att förbättra sammanlänkningen av skyddsområdena i regionen.    

Man hoppas att Helmi-klustret vattendragspärlorna i Mellersta Nyland ska öka verksamheten som främjar den biologiska mångfalden i området. Inom klustret satsar man till en början på kommunikation om naturvårdens möjligheter.   

Mer information om Mellersta Nylands Helmi-kluster vattendragspärlorna finns här (på finska).   

N%E4rbild%20av%20sumpviolen.
Den hotade sumpviolens livsmiljö har vårdats genom att avlägsna sly. Ett växtbestånd som skötts blommar praktfullt under försommaren vid ett av Helmi-programmets skötselobjekt.  Bild: Esko Vuorinen

LUMO-helmet   

Mångfaldsnätverket i Västra Nyland, LUMO-helmet, är ett område med mångsidiga naturtyper, med naturtyper som är sällsynt representativa gällande arter, samt värdefulla arter. Området bildar en helhet vars naturvärden omfattar såväl nationellt värdefulla fågelvatten och vårdbiotoper som kalkstensberg, åsskogar, strandlundar och representativa småvatten. I vattendragen förenas området av Svartån, Lojo sjö, Hiidenvesi samt Vichtis å med sina biflöden och strandnaturtyper.   

I området finns en lång historia av naturvård, men det finns fortfarande arbete att göra. Många livsmiljöer, såsom vårdbiotoper, kräver kontinuerlig skötsel. Dessutom finns det många värdefulla artförekomster i området och skötselåtgärder bör planeras för att trygga dessa förekomster.    

Målet för klustret är samarbete över kommungränserna för att främja den biologiska mångfalden i ett område med värdefull natur. Syftet är också att stärka kommunikationen som fokuserar på den biologiska mångfalden och stödja projekten genom kartläggning av finansieringskanaler.    

Mer information om Helmi-klustret LUMO-helmet (på finska).   

Om Helmi-klustren   

Helmi-klustren är områden som är viktiga med tanke på mångfalden och där man också konstaterat att det finns behov av att restaurera, iståndsätta eller vårda olika livsmiljöer. Målet med Helmi-klustren är att öka kommunikationen kring dessa viktiga områden och rikta åtgärder för att främja den biologiska mångfalden.    

Helmi-klustren avgränsas inte exakt på kartan utan bildas med tiden enligt de åtgärder som vidtagits för att främja den biologiska mångfalden. Dessa är restaurerings-, iståndsättnings- och skötselåtgärder som vidtas via olika finansieringskanaler samt främjande av frivilligt skydd. Olika åtgärder som förbättrar tillståndet i försämrade livsmiljöer kan genomföras både i naturskyddsområden och utanför dem, och åtgärderna är alltid frivilliga för markägarna.     

P%E5%20bilden%20utf%F6rs%20sl%E5tter%20med%20en%20sl%E5ttermaskin.
Våtmarker med syftet att gynna fågellivet riskerar att växa igen i och med att vattendragen eutrofieras. Genom maskinell slåtter av vassen främjas skyddet av flera hotade strand- och sjöfåglar. Bild: William Velmala

Till metoderna för att främja den biologiska mångfalden i Helmi-klustren hör förutom naturvårdsåtgärder som genomförs via Helmi-programmet även åtgärder inom andra projekt som stöder mångfalden. Helmi-klustren kan vid behov användas som hjälp vid prioriteringen av åtgärderna. Effektiviteten, kostnadseffektiviteten och sammanlänkningen av åtgärder för att säkerställa biologisk mångfald säkerställs genom samarbete mellan en stor grupp aktörer. Markägarna är en viktig del av denna grupp av aktörer.    

Med finansiering från Helmi-programmet kan man genomföra naturvård bland annat inom värdefulla småvattenobjekt, skogsobjekt eller vårdbiotoper till exempel genom att inhägna naturbeten. Markägarna kan kontakta NTM-centralen om objekt på egen mark som kräver naturvård.  I samband med Helmi-klustren kan man på markägarens initiativ också granska olika metoder för frivilligt skydd tillsammans med NTM-centralen.     

Livsmiljöprogrammet Helmi   

Livsmiljöprogrammet Helmi är ett program som fokuserar på att stärka den biologiska mångfalden i Finland och som pågår fram till 2030. Helmi-programmet tar tag i de två största direkta orsakerna till utarmningen av naturen: att livsmiljöerna minskar och att deras kvalitet försämras.    

Genomförandet av Helmi-programmet grundar sig på markägarnas frivillighet och ett omfattande samarbete mellan olika aktörer. Programmet genomförs av NTM-centralerna, Forststyrelsen, Finlands miljöcentral, Finlands skogscentral, Finlands viltcentral samt flera kommuner och organisationer.   

Kontakter

Paula Salomäki
naturvårdsexpert
NTM-centralen i Nyland
paula.salomaki@ely-keskus.fi

Maaret Väänänen
programchef
Miljöministeriet
maaret.vaananen@gov.fi

Länkar

NTM-centralerna är statliga myndigheter som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens uppgifter och utveckling. NTM-centralerna sköter uppgifter i anslutning till näringar, arbetskraft, kunnande samt trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. NTM-centralerna utvecklar och stöder ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar välfärd.

Logo.

Andra språk

Följ Uudenmaan ELY-keskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uudenmaan ELY-keskus

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye