Petoksia torjutaan kansainvälisellä yhteistyöllä
Suomen tulli ja EU:n petostentorjuntavirasto OLAF ovat tehneet tuloksellista yhteistyötä jo 25 vuoden ajan. Kansainvälisillä operaatioilla suojataan EU:n taloudellisia etuja ja suojellaan kansalaisia sekä laillisesti toimivia yrityksiä.
Euroopan petostentorjuntavirasto OLAF aloitti toimintansa kesäkuussa 1999. 25 vuoteen on mahtunut paljon – myös menestyksekkäitä yhteisoperaatioita kansallisten tulliviranomaisten, kuten Suomen tullin, kanssa.
OLAFin tehtävä on havaita, tutkia ja estää EU:n varoihin kohdistuvia petoksia sekä kehittää Euroopan komission petostentorjuntapolitiikkaa. OLAF työskentelee tiiviissä yhteistyössä muun muassa EU:n jäsenvaltioiden kansallisten viranomaisten ja Europolin kanssa.
– Haluan Suomen tullin puolesta onnitella OLAFia 25 vuoden tuloksellisesta työstä petosten torjunnassa ja kiittää sujuvasta yhteistyöstä. Samalla katse pitää kuitenkin olla tiukasti jo tulevaisuudessa. Maailma muuttuu, teknologia kehittyy ja näin ollen myös petokset muuttuvat ja kehittyvät. Yhteistyön ja tietojenvaihdon merkitys ei tule vähentymään, päinvastoin. Meille Tullissa on tärkeää, että kansainväliset verkostot toimivat. Luotankin, että saamme tehokkaasti torjuttua petoksia kansainvälisellä yhteistyöllä seuraavankin neljännesvuosisadan ajan, kertoo Tullin valvontaosaston päällikkö Samy Gardemeister yhteistyöstä OLAFin kanssa.
Kansainvälisissä operaatioissa yhdistetään viranomaisten voimat ja osaaminen
Suomen Tullin johdolla koordinoitu Operaatio WAREHOUSE III vuodelta 2016 on hyvä esimerkki siitä, miten OLAF ja EU:n jäsenvaltioiden tulliviranomaiset voivat tehokkaalla yhteistyöllä torjua petoksia. Operaatio kohdistui valmisteveron alaisten tavaroiden, kuten tupakkatuotteiden ja alkoholin salakuljetukseen Euroopassa. Pitkälle kehitettyjen ja vaikeasti jäljitettävien toimintamallien avulla rikollisjärjestöt toivat päivittäin EU:n alueelle valmisteveron alaisia tavaroita ilmoittamalla ne viranomaisia harhauttavilla tiedoilla. Toiminnasta aiheutui huomattavia taloudellisia menetyksiä EU:lle ja sen jäsenvaltioille.
Operaation aikana OLAF tarjosi logistista, taloudellista ja teknistä tukea reaaliaikaisen tietojen ja tiedustelutietojen vaihtoa varten. Suomi koordinoi OLAFin toimitiloissa Brysselissä operatiivista koordinointiyksikköä, mikä helpotti viestintää kansallisten yhteyspisteiden välillä.
Muita menestyksekkäitä operaatioita on esimerkiksi Belenos, jossa paljastettiin 18 miljoonan euron arvosta laittomia rahavirtoja, jotka mahdollisesti liittyvät rahanpesuun, rajat ylittävään rikollisuuteen ja terrorismin rahoittamiseen. Vuonna 2022 toteutettuun operaatioon osallistui 25 EU:n jäsenmaata.
– Operaatioilla on tärkeä merkitys laittoman kaupan torjunnassa, yhteistoiminnan sekä tiedonvaihdon tehostamisessa ja lisäksi Tullin omien prosessien kehittämisessä. Operaatioiden tehostetun toiminnan aikana ei aina saavuteta ennakkoon asetettuja määrällisiä tavoitteita, silti operaatiot kerryttävät tärkeää ajankohtaista tietoa kansainvälisestä laittomasta toiminnasta sekä rikollisten käyttämistä uusista tekotavoista ja salakuljetusreiteistä. Kansainväliset operaatiot auttavat tulleja tarkastelemaan sekä seuraamaan ammattimaista ja vakavaa rikollisuutta entistä paremmin. Yhdessä toimimalla on helpompi torjua monimutkaisiakin ongelmia. Onnistumiset operaatioissa vahvistavat keskinäistä luottamusta sekä parantavat kansallista kokonaisturvallisuutta, kommentoi Gardemeister yhteisten operaatioiden merkitystä.
Suomen puheenjohtajakauden aikana marraskuussa 2019 järjestettiin OLAFin ja Tullin yhteistyössä yhteisöpetoksia käsitellyt seminaari Vantaalla. Seminaariin osallistui kaikkiaan noin sata osanottajaa jäsenmaista, komissiosta ja Maailman tullijärjestö WCO:sta. Liike-elämää edusti seminaarissa yksi verkkokaupan jättiläisistä, Amazon. Seminaarin teema oli – edelleenkin ajankohtainen – kansainvälisen kaupan siirtyminen kiihtyvällä vauhdilla verkkoon (eCommerce), mikä asettaa tulliviranomaiset uudentyyppisten suorituskyky- sekä valvontahaasteiden eteen. Seminaarissa esiteltiin vaihtoehtoja uusista toimintatavoista ja tekniikoista, ja lisäksi keskusteltiin, kuinka OLAF pystyisi tehokkaammin auttamaan jäsenmaiden viranomaisia verkkokauppaan liittyvässä rikostorjunnassa.
Kansainvälisellä rahoituksella suojataan EU:n taloudellisia etuja ja hankitaan esimerkiksi valvontalaitteita
Kansallisen rahoituksen lisäksi Suomen tullilla on mahdollisuus saada rahoitusta myös Euroopan Unionin eri rahoitusinstrumenttien kautta. Yksi rahoituslähde on ollut OLAFin Hercule III-ohjelma. Ohjelman tavoitteena oli vähentää petosten ja väärinkäytösten mahdollisuuksia EU:n alueella. Ohjelmasta rahoitettiin muun muassa takavarikoitujen aineiden analysointiin, säilytykseen ja hävittämiseen liittyviä toimia, ajoneuvojen tunnistamiseen tarkoitettuja järjestelmiä sekä valvontalaitteistoa.
– Rahoituksen merkitys on huomattava. Tulli hankki esimerkiksi uuden läpivalaisuauton ohjelman avulla, kertoo Gardemeister.
Nykyään Olafin rahoitusohjelma on Unionin petostentorjuntaohjelma. Petostentorjuntaohjelmasta rahoitetaan toimia, joilla ehkäistään ja torjutaan petoksia, korruptiota ja muuta laitonta toimintaa, joka vahingoittaa EU:n taloudellisia etuja. Rahoitusta voidaan myöntää muun muassa teknisen ja operatiivisen tutkinnan tukeen, erityiskoulutukseen ja tutkimukseen. Sen avulla jäsenmaiden tullit voivat hankkia teknisiä laitteita ja välineitä, kuten tutkinta- ja valvontalaitteita, rikosteknisiä välineitä sekä tietojen analysointivälineitä. Rahoitusohjelma tukee myös koulutusta, henkilöstövaihtoa, riskianalyysityöpajoja, konferensseja sekä vertailevia tutkimuksia. Rahoitusta myönnetään avustuksina tai sopimusten muodossa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tullin valvontaosaston päällikkö Samy Gardemeister
valvontajohtaja, analyysi ja tiedustelu, Tarja Koskenlaakso (operatiiviset lisätiedot)
Yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta p. 0295 527 150, viestinta@tulli.fi
Tietoja julkaisijasta
Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Lisäksi Tullin tehtäviin kuuluvat hiilirajamekanismiin liittyvät viranomaistehtävät. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tulli
Tulli takavarikoi lähes kilon kokaiinia henkilön kehon sisältä18.11.2024 08:20:00 EET | Tiedote
Tulli on tutkinut syksyn 2024 aikana törkeää huumausainerikosta, jossa henkilö toi kehonsa sisällä Suomeen liki kilon kokaiinia. Takavarikoidun kokaiinierän arvo katukaupassa olisi ollut jopa noin 150 000 euroa.
Tilaatko tavaroita ulkomailta? Tullilaskuri kertoo, mitä maksaa12.11.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Singles' Day, Black Friday, Cyber Monday ja netti täynnä tarjouksia. Nettitilaajan on hyvä tietää, että EU:n ulkopuolelta tulevat lähetykset täytyy tullata ja tällöin tilatun tavaran kokonaishinta voi olla enemmän kuin tavaran myyntihinta verkkokaupassa. Tullilaskurin avulla tilaaja voi kätevästi selvittää, pitääkö lähetys tullata. Tullilaskuri antaa myös arvion, mitä tavara maksaa, kun myyntihintaan lisätään maahantuontiverot.
Tullin huumetakavarikot rikkoivat jo syksyn aikana viime vuoden luvut selvästi – erityisesti marihuanan, amfetamiinin ja kokaiinin määrät rajussa kasvussa8.11.2024 07:56:00 EET | Tiedote
Tullin rikostilastojen perusteella Suomeen tulevien huumeiden määrät ovat huomattavassa kasvussa. Tullin haaviin on jäänyt tänä vuonna jo 122 erilaista huumaavaa ainetta. Näistä yhdeksän on täysin uusia muuntohuumeita, joita ei aikaisemmin ole tavattu Suomessa. Marihuanaa, amfetamiinia ja kokaiinia on takavarikoitu tässä vaiheessa vuotta jo merkittävästi enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä – sama ilmiö koskee myös nuuskaa, savukkeita ja dopingia. Tullirikostorjunnan yhteiskunnallinen kokonaisvaikuttavuus on tänä vuonna jo yli 90 miljoonaa euroa.
Jätteitä yritettiin viedä Suomesta ulkomaille väärillä tiedoilla ja ilman lupia31.10.2024 08:20:00 EET | Tiedote
Tulli on tutkinut ympäristörikoskokonaisuutta, jossa yrityksen epäillään vieneen ilman asianmukaisia lupia lähes 15 miljoonaa kiloa sähkö- ja elektroniikkalaitteista peräisin olevia jätteitä Aasiaan. Viranomaisille annettiin myös väärää tietoa jätekonttien sisällöstä. Rikoshyötyä yritys on saanut yli 1 750 000 euroa.
Tulli paljasti törkeän säännöstelyrikoksen – kansainvälisistä verkkokaupoista ostettua elektroniikkaa epäillään viedyn välivarastoinnin kautta Venäjälle17.10.2024 08:17:00 EEST | Tiedote
Tullilla on tutkinnassa rikoskokonaisuus, jossa Itä-Suomessa toimineen yrityksen epäillään vieneen Venäjälle pakotteiden alaista elektroniikka useammassa otteessa. Suomeen lentorahtina saapuneet tavarat yritettiin viedä yrityksen Itä-Suomessa sijainneen välivaraston kautta maantierahtina Venäjälle vuonna 2022. Pakotteiden alaisten tavaroiden arvo on ollut noin 700 000 euroa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme