Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Aluehallintovirastot purkavat Soteri-ruuhkaa tehostetusti

Jaa

Sosiaali- ja terveysministeriön määräyksen mukaisesti kaikkien aluehallintovirastojen virkamiehet purkavat nyt tehostetusti Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueen valvontalain mukaisten rekisteröintiasioiden (Soteri) hakemusruuhkaa. Tämä aiheuttaa käsittelyaikojen pitenemistä muilla alueilla.

Sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta annetun lain mukaiset rekisteröintiasiat ovat pahoin ruuhkautuneet vuoden 2024 aikana. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) antoi 9.7.2024 kaikille aluehallintovirastoille velvoittavan määräyksen siitä, että aluehallintovirastojen rekisteröintiasioita hoitavat virkamiehet ovat velvollisia määräajan käsittelemään myös Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueen rekisteriasioita.

Päätös on voimassa heti ja jatkuu kunnes Etelä-Suomen aluehallintoviraston rekisteröintipäätösten mediaani saavuttaa kuusi viikkoa, kuitenkin korkeintaan vuoden 2024 loppuun saakka. Käsittelyaika Etelä-Suomen aluehallintovirastossa on tällä hetkellä kuusi kuukautta.

Kesäkuussa 2024 (24.6.2024) Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueella oli vireillä yhteensä
1 679 hakemusta. Vastaavat määrät olivat Itä-Suomen avissa 268, Lapin avissa 38, Lounais-Suomen avissa 327, Länsi- ja Sisä-Suomen avissa 371 ja Pohjois-Suomen avissa 122. Aluehallintovirastot yhdessä käsittelevät nykyisillä resursseilla viikossa keskimäärin noin 200 rekisteriasiaa. Aluehallintovirastojen lisäksi rekisteriasioita käsittelee Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira silloin, kun hakija toimii useamman aluehallintoviraston alueella.

Aluehallintovirastot ovat käynnistäneet sosiaali- ja terveysministeriön määräyksen mukaiset toimenpiteet Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueen rekisteröintiasioiden ruuhkan purkamiseksi. Resurssien keskittämisestä kuitenkin seuraa käsittelyaikojen pitenemistä muiden aluehallintovirastojen alueilla. 

Etelä-Suomen aluehallintoviraston rekisteröintiyksikön päällikön sijainen Miita Springare toteaa, että ”tilanne on harmillinen, mutta palveluntarjoaja voi myös itse vaikuttaa tilanteeseen täyttämällä hakemuksen mahdollisimman huolellisesti ja liittämällä mukaan toimintasuunnitelman. Siinä suunnitellun toiminnan sisältö, laajuus, henkilökunta, asiakaskunta, tilat ja laitteet kuvataan mahdollisimman tarkasti, jolloin hakemuksen käsittely sujuvoituu", Springare kertoo.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ja muut aluehallintovirastot raportoivat ministeriölle toimenpiteistään sekä niiden vaikutuksesta tilanteeseen, jotta asiat saadaan käsiteltyä ilman aiheetonta viivytystä alueellisesti yhdenvertaisella tavalla.

Sosiaali- ja terveysministeriön tiedote 9.7.2024 (stm.fi)
Palveluntuottajarekisteri Soteri (valvira.fi)
Laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta 741/2023 (finlex.fi)

Lisätietoja

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
yksikön päällikön sijainen, terveydenhuollon ylitarkastaja Miita Springare, p. 0295 016 287 

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
sosiaali- ja terveysyksikön päällikkö Niina Siirilä, p. 0295 018 563

Lounais-Suomen aluehallintovirasto
terveydenhuollon ylitarkastaja Anna-Maija Rokka 9.8.2024 saakka, p. 0295 018 043, sen jälkeen yksikön päällikkö Pauli Kamsula, p. 0295 018 083

Itä-Suomen aluehallintovirasto
terveydenhuollon ylitarkastaja Katja Maksimainen 23.7.2024 alkaen, p. 0295 016 893

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto
yksikön päällikkö Pasi Hirvikoski, p. 0295 017 598

Lapin aluehallintovirasto
yksikön päällikkö Sari Kemppainen, p. 0295 017 350

Avainsanat

Linkit

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen ”kesäkirje” antoi virheellisen kuvan kotihoidosta kesällä – aluehallintoviraston valvontapäätös17.7.2024 10:38:24 EEST | Tiedote

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen kotihoidon asiakkaille ja heidän läheisilleen lähettämän kirjeen sanamuodot antoivat virheellisen kuvan siitä, mitä asiakkaiden läheisiltä odotettiin. Läheisten ei ole saadun selvityksen mukaan odotettu ottavan kokonaisvastuuta asiakkaiden hoidosta. Kirjeen sisältö olisi tullut laatia kuvaamaan paremmin sitä, mitä läheisiltä todellisuudessa odotettiin ja pyydettiin.

Regionförvaltningsverket ålade Egentliga Finlands välfärdsområde att se till att det finns tillräckligt med socialarbetare inom barnskyddet12.7.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland ålade Egentliga Finlands välfärdsområde att för varje barn som är klient inom barnskyddet utse en socialarbetare som ansvarar för barnets angelägenheter samt att se till att antalet klienter per socialarbetare som ansvarar för barnens angelägenheter senast den 15 januari 2025 överensstämmer med lagen. Om Egentliga Finlands välfärdsområde inte fullgör detta överväger regionförvaltningsverket att meddela ett nytt föreläggande som förenas med vite.

Aluehallintovirasto määräsi Varsinais-Suomen hyvinvointialueen huolehtimaan lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden riittävästä määrästä12.7.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Lounais-Suomen aluehallintovirasto määräsi Varsinais-Suomen hyvinvointialueen nimeämään kaikille lastensuojelun asiakkaana oleville lapsille hänen asioistaan vastaavan sosiaalityöntekijän ja saattamaan lapsen asioista vastaavien sosiaalityöntekijöiden asiakasmäärät lain mukaiseksi 15.1.2025 mennessä. Mikäli Varsinais-Suomen hyvinvointialue ei toteuta määräyksiä, aluehallintovirasto harkitsee uuden määräyksen antamista sakon uhalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye