Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uusi EU-parlamentti vahvisti tukensa Ukrainalle

Jaa

Venäjän aloittaman sodan jatkuessa Ukrainassa EU-parlamentti toisti, että EU:n on tarjottava tukea niin kauan kuin se on tarpeen Ukrainan voiton varmistamiseksi.

  • EU:n on aktiivisesti edistettävä kansainvälistä tukea Ukrainalle
  • Ukrainalle toimitettava sotilaallista apua niin kauan kuin sitä tarvitaan ja kaikissa muodoissa, sanovat mepit
  • Parlamentti tuomitsee Unkarin pääministeri Viktor Orbánin vierailun Moskovaan
  • EU:n pakotteita Venäjää ja Valko-Venäjää vastaan on jatkettava ja laajennettava

Kesäkuun vaaleissa valittu Euroopan parlamentti ilmaisi keskiviikkona 17.7. päätöslauselmassa ensimmäistä kertaa kantansa Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa. Mepit toteavat tukevansa Ukrainan itsenäisyyttä, suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta sen kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisällä. He kehottavat neuvostoa jatkamaan ja laajentamaan Venäjään ja Valko-Venäjään kohdistuvaa pakotepolitiikkaansa sekä seuraamaan sen tuloksellisuutta. Samalla parlamentti kehottaa EU:ta torjumaan järjestelmällisesti sen alueella olevien yritysten, kolmansien osapuolten ja kolmansien valtioiden toteuttamaa pakotteiden kiertämistä.

EU:n jäädyttämät Venäjän valtion varat takavarikoitava

”Venäjän on maksettava taloudellisia korvauksia Ukrainassa aiheuttamistaan valtavista vahingoista”, toteavat mepit. Siksi he suhtautuvat myönteisesti neuvoston hiljattain tekemään päätökseen Venäjän pysäytettyjen varojen ylimääräisten tuottojen käyttämisestä Ukrainan sotatoimien tukemiseen. He kehottavat EU:ta luomaan ”vankan oikeudellisen järjestelmän EU:n jäädyttämien Venäjän valtion omistamien varojen takavarikoimiseksi”.

Parlamentti suhtautuu myönteisesti Naton äskettäisen huippukokouksen tuloksiin ja uskoo, että Ukraina on ”peruuttamattomalla tiellä kohti Nato-jäsenyyttä”. Se kehottaa EU:ta ja sen jäsenvaltioita lisäämään sotilaallista tukeaan Ukrainalle niin kauan kuin se on tarpeen ja missä tahansa muodossa. Se myös kehottaa komissiota ehdottamaan pitkän aikavälin rahoitustukea Ukrainan jälleenrakentamiseen äskettäin perustetun Ukraina-tukivälineenpohjalta.

Viktor Orbán rikkoi EU:n perussopimuksia ja yhteistä ulkopolitiikkaa

Päätöslauselmassa mepit tuomitsevat äskettäisen barbaarisen hyökkäyksen Ohmatdytin lastensairaalaan Kiovassa ja Unkarin pääministerin Viktor Orbánin vierailun Venäjälle. He korostavat, että vierailun aikana Orbán ei edustanut EU:ta, ja että vierailu rikkoi räikeästi EU:n perussopimuksia ja yhteistä ulkopolitiikkaa. Tekstin mukaan ”tästä rikkomisesta pitäisi koitua seuraamuksia Unkarille”. Lisäksi Venäjän hyökkäys lastensairaalaan välittömästi Orbánin niin sanotun rauhanoperaation jälkeen osoittaa, että hänen väitetyt ponnistelunsa ovat ”merkityksettömiä”.

Äänestystulokset

Päätöslauselman koko teksti lisätään tänne (17.7.2024). Se hyväksyttiin äänin 495 puolesta, 137 vastaan ja 47 tyhjää. Meppikohtaiset äänestystulokset lisätään tänne (17.7.2024).

Lisätietoa

Täällä on valikoima meppien edellisellä vaalikaudella (2019-2024) hyväksymiä Ukrainaa koskevia päätöslauselmia.

Lisätietoa

Yhteyshenkilöt

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye