Hämeen ELY-keskus

Pohjavesialueen geologista rakennetta selvitetään Pätinkiharjulla Tammelassa

Jaa

Tammelan Pätinkiharjun pohjavesialueella aloitetaan geologisen rakenteen ja pohjavesiolosuhteiden selvittäminen. Hankkeen maastotyöt alkavat maaperäkairauksilla viikolla 30, ja koko rakenneselvitystyö valmistuu joulukuussa 2024. Tutkimukset sijoittuvat Lautaportaaseen Lunkinjärven ja Iso Hosionlammin väliselle harjualueelle.

Kuva: Petri Siiro

Tutkimusalueella kairataan maaperää kallioperään asti viidessä pisteessä, ja pisteisiin asennetaan pohjaveden havaintoputket. Laajemmin kallioperän syvyyttä ja irtomaakerroksen paksuutta tutkitaan painovoimamittausten avulla. Painovoimamittausta tehdään noin 9 kilometriä. Painovoimamittausten aikana maastossa liikkuu jalkaisin 2–3 henkilön mittausryhmä. Tutkimukset tehdään siten, että niistä on mahdollisimman vähän haittaa asukkaille ja ympäristölle. Kairaukset tehdään maanomistajien luvalla ja niiden osalta maanomistajiin on oltu erikseen yhteydessä.

Uutta tietoa pohjavedestä, maaperästä ja virtauksista

Hydrogeologisen rakenneselvityksen, painovoimamittausten ja maaperäkairausten avulla hankitaan uutta tietoa tutkimusalueen pohjaveden virtaussuunnista ja virtausta ohjaavista kalliokynnyksistä, pohjaveden korkeustasoista sekä maaperän kerrosrakenteista. 

Pohjavesialueiden tutkimisella saatava lisätieto palvelee pohjavesien suojelua ja seurantaa, vedenhankinnan turvaamista sekä maankäytön suunnittelua. Uuden tiedon avulla voidaan muun muassa ohjata toimintoja alueille, joilla riskit pohjavedelle ovat pienemmät. Tarvittaessa voidaan myös tarkistaa pohjavesialueen rajausta. Tiedot myös auttavat ennakoimaan toimenpiteitä ja niiden suorittamista onnettomuustilanteissa, jotka mahdollisesti uhkaisivat pohjavettä.

Geologinen rakenneselvitys on Geologian tutkimuskeskuksen, Tammelan kunnan ja Hämeen ELY-keskuksen yhteistyöhanke. Tutkimusten käytännön toteutuksesta vastaa Geologian tutkimuskeskus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Petri Siiro, hydrogeologi, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 230
Jukka Ojalainen, geologi, Geologian tutkimuskeskus, puh. 020 550 2597
Jari Kauppi, tekninen johtaja, Tammelan kunta, puh. 040 8611 788

Tiedotus:
Hämeen ELY-keskuksen viestintä, tiedotus.hame@ely-keskus.fi

Kuvat

Liitteet

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Kuvituskuva.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye