Espoon seurakuntayhtymä

Bröllop eller sov under bar himmel? Det finns flera alternativ på Esbodagen

Dela

Esbo och Esboborna firar sin stad lördagen den 31.8. Esbo församlingar arrangerar en vigselnatt, våffelkalas och möjlighet att sova under bar himmel.

En man och en kvinna håller varandra i handen.
Under vigselnatten får sex par chansen att gifta sig utan ståhej och inför-stress. Bild: Pixabay

De sex första paren som anmäler sitt intresse får chansen att viga sig i Esbovikens kyrka på fredagskvällen 30.8. ​Församlingens nya präst Lauri Aila, själv brudgum den här sommaren förrättar vigslarna under vigselnatten. 

– Jag har bröllop i färskt minne, för jag gifte mig i juni. Mitt bästa tips till brudparet är: var precis sådana som ni är. Prästen vägleder och allt övrigt brukar flyta på av egen kraft, säger Aila. 

Lauri Aila är förväntansfull inför sin nya roll under vigselnatten. Det finns en efterfrågan på att kunna gifta sig med låg tröskel och i gemenskap, menar Aila.

– Kanske man till och med kunde tala om en bröllopskultur i brytning? I dag vill flera gifta sig avslappnat och med en mindre inramning. Vigselnatten är gjord så att allt har underlättats och är mysigt. Kyrkan behöver inte bokas månader på förhand och ingen stress över kaffet och tårtan, eftersom församlingen har förberett servering för varje brudpar och deras upp till tio bröllopsgäster, säger Aila.

Kyrkan i Esbo slår upp skogshotell i Noux 

Oberoende om man går i giftastankar eller inte kan Esbodagens natt bli alldeles speciell. För andra gången slår kyrkan i Esbo upp ett skogshotell vid Vällskogs lägergård. I skogsbrynet finns övernattningsmöjlighet för femtio personer i tält och hängmattor lör-sön 31.8-1.9. På kvällen kan man bada bastu.

Varför ta sig till Vällskog sista veckoslutet i augusti, Laura Leipakka samarbetskoordinator i Esbo kyrkliga samfällighet?

– Det är en upplevelse att sova utomhus. Nu har också en stadsbo möjlighet att uppleva naturens närhet och vara ute i mark och skog, men ändå i närheten av alla lägergårdens faciliteteter. 

– Det här är ett fint sätt att fira den finska naturens dag och Esbodagen på. Man får bada bastu, simma, äta medhavd matsäck och sova i en hängmatta, säger Laura Leipakka.

Ett plock bland allt som händer på Esbodagen i Kyrkan i Esbo

Esbo församlingar arrangerar mångsidigt program tillsammans med samarbetspartner. Evenemangen är avgiftsfria. Här ett urval: 

Vigselnatt
Fre 30.8 kl. 20–23 i Esbovikens kyrka, Skeppargatan 8. Kyrkan och prästen är redo och kaffe och tårta finns. Under vigselnatten förrättas vigslar med en halvtimmes mellanrum. Anmälning: Esbo församlingars servicecentral tfn. 09 8050 2601. Obs! Hindersprövning av befolkningsmyndigheten bör begäras i god tid före vigseldagen. 

Våffelkalas
Lör 31.8 kl. 11 i Hagalunds kyrka, Kyrkstigen 6. Våfflor och kaffe Esbodagen till ära i kaféet Valo. En frivillig avgift kan skänkas till insamlingen Gemensamt Ansvar, Kyrkans utlandshjälp eller församlingens missionsarbete. 

Bekanta dig med Esbo domkyrka
Lör 31.8 kl. 12. Ta en närmare titt på den äldsta byggnaden i Esbo, Esbo domkyrka, Kyrkparken 5. Maija- Liisa Kaistila guidar (finska). 

Bekanta dig med Esbo domkyrkas begravningsplats
Lör 31.8 kl. 13 Kyrkparken 5. Vad kan de gamla gravstenarna berätta ? Kyrkans begravningsplats runt omkring domkyrkan är fylld av både lokal och riksomfattande historia. Guidning på finska av Maija-Liisa Kaistila. Guidningen startar vid domkyrkans huvudentré.

Pilgrimsvandring i stadsmiljö
Lör 31.8 kl 15–18 görs en pilgrimsvandring med start vid urnlunden intill Hagalunds kyrka kl. 15. Tillbaka vid kyrkan är man kl.18 och då börjar en kvällsmässa. Det blir en cirka 6 km lång vandring i Hagalunds näromgivning med stopp för korta andaktsstunder och en inblick i stadsdelens historia.

Sov utomhus
Endast himlen som tak! Lör 31.8 kl. 19 – sön 1.9 kl. 12 intill Vällskog lägerområde, Vääräjärvivägen 2. Sov i hängmatta, tält, eller på bara marken! Anmälning senast 18.8 via espoonseurakunnat.fi

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En man och en kvinna håller varandra i hand.
De sex första paren som anmäler sig får chansen till vigsel i Esbovikens kyrka under vigselnatten.
Ladda ned bild
En man ligger med mössa på huvudet i en hängmatta i lummig grönska och solsken.
Kyrkan i Esbo slår upp skogshotell i Noux Esbodagen och den finska naturens dag till ära 31.8.
Ladda ned bild

Länkar

Esbo församlingar - Evangelisk-lutherska kyrkan i Esbo

Esbo svenska församling, Espoon tuomiokirkkoseurakunta, Espoonlahden seurakunta, Leppävaaran seurakunta, Olarin seurakunta och Tapiolan seurakunta bildar Esbo kyrkliga samfällighet med knappt 157 500 medlemmar och ca 500 anställda. 

Kyrkan i Esbo är en gemenskap som stärker den kristna tron, framtidshoppet och kärleken till nästan. Vi är närvarande i vardag och fest.

Kirkko Espoossa - Kyrkan i Esbo -logo

Följ Espoon seurakuntayhtymä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Espoon seurakuntayhtymä

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye