Suositut kesäkaupungit tallentuivat varhaisiin valokuviin
Finna.fi-hakupalveluun on saatu ainutlaatuisia valokuvia vanhasta Porvoosta, Tammisaaresta ja Raumasta 1800–1900-lukujen vaihteesta. Kuvien kautta voi tutustua näiden suosittujen kesäkaupunkien menneisiin näkymiin ja elämänmenoon. Valokuvat ovat ensi kertaa nähtävillä vapaasti verkossa.
Natalia Linsén ikuisti Porvoon kaupunkinäkymiä
Porvoolainen Natalia Linsén (1844–1919) oli yksi ensimmäisistä Suomessa valokuvaajaksi kouluttautuneista naisista. Linsénin taidokkaiden valokuvien kautta voi matkata ajassa vanhan Porvoon katukuvaan, elämäntapoihin ja ihmisiin. Vanhan kaupungin lisäksi Linsén kuvasi 1800–1900-lukujen vaihteessa rakentuvaa uutta empirekeskustaa.
Finna.fi-hakupalvelussa voi nyt katsella Linsénin kuvaamia kaupunkinäkymiä, joita palvelussa on julkaistu yli 90 kuvan verran. Valokuvat kuuluvat Porvoon museoon kokoelmiin.
Harvinaisia perhevalokuvia Tammisaaresta
Tammisaarelaisen Fagerin kauppiasperheen kuvakokoelma on harvinaisuus. Oli varsin epätavallista, että perheellä oli oma kamera käytössään. Virallisten potrettikuvien sijaan kuviin on taltioitunut perheen arkista elämää ja vapaamuotoisia tilanteita: naurua, pyöräilyä, purjehdusta ja uintia. Kokoelma sisältää otoksia myös Tammisaaren kaupungista ja lähialueilta.
Finna.fi-hakupalveluun äskettäin lisätyt kuvat kuuluvat Länsi-Uudenmaan museon kokoelmiin ja ajallisesti ne sijoittuvat vuosiin 1890–1929.
Ludvig Nordberg teki Raumaa tunnetuksi
Raumalainen valokuvaaja Ludvig Nordberg tallensi laajasti kaupunkia vanhasta Raumasta aina satamaan asti. Nordberg toimi Raumalla kirjakauppiaana ja teetti kuvistaan myös postikortteja, jotka levisivät myöhemmin laajemmin.
1900-luvun alkuvuosikymmeniin ajoittuvat kuvat kuuluvat Rauman museon kokoelmiin ja ne on hiljattain julkaistu Finna.fi-hakupalvelussa. Kuvia on saatavilla 305 kappaleen kokoelma.
Finna.fi on ikkuna paikallishistoriaan
Entuudestaan Finna.fi sisältää liki 800 000 valokuvaa, joiden avulla pääsee helposti paikkakuntien historian äärelle. Haussa pääsee alkuun kirjoittamalla paikkakunnan nimen Finna.fi:n etusivun hakuun ja rajaamalla haun valokuviin.
Valokuvien ohella Finna.fi sisältää runsain mitoin erilaista kirjastojen, museoiden ja arkistojen aineistoa, joita palvelusta voi hakea kätevästi yhdestä paikasta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Susanna EklundPalvelusuunnittelijaKansalliskirjasto, Finna-palvelut
Puh:+358 2941 44327Puh:+358 504488607susanna.eklund@helsinki.fiKuvat
Finna on koti Suomen kulttuuri- ja tiedeaineistoille. Finna.fi kokoaa satojen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistot yhteen osoitteeseen, jossa niiden äärelle pääsee helposti ja nopeasti. Lisäksi Finna tarjoaa verkkopalvelualustaa, jolla eri toimijat voivat luoda oman sähköisen hakupalvelun tai esimerkiksi verkkokirjaston. Palvelua kehitetään Kansalliskirjastossa, ja sitä rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.
Kansalliskirjasto on kaikille avoin kulttuuriperintöorganisaatio, joka palvelee valtakunnallisesti kansalaisia, tiedeyhteisöjä ja muita yhteiskunnan toimijoita. Turvaamme Suomessa julkaistun tai Suomea koskevan julkaistun kulttuuriperinnön saatavuuden sekä välitämme ja tuotamme tietosisältöjä tutkimukselle, opiskelulle, kansalaisille ja yhteiskunnalle. Kehitämme palveluja yhteistyössä kirjastojen, arkistojen, museoiden ja muiden toimijoiden kanssa. Kansalliskirjasto Helsingin yliopiston erillislaitos.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Lintujen talviruokintapaikkojen määrät vähenevät20.11.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen mukaan entistä harvempi suomalainen ruokkii lintuja. Suurimmat syyt ruokinnan vähenemiseen ovat havainnot rotista ja taloyhtiöiden tiukentuneet säännöt. Yksittäisillä ruokintapaikoilla linnuille tarjotaan kuitenkin entistä enemmän ja monipuolisempaa ruokaa.
Psykiatrisen diagnoosin synty potilaan ja ammattilaisen välillä tehtävä näkyvämmäksi19.11.2024 11:33:33 EET | Tiedote
Usein menettely psykiatristen häiriöiden antamisen taustalta häivytetään, vaikka käsitys persoonallisuushäiriön diagnoosista rakentuu potilaan ja ammattilaisen välisessä vuorovaikutuksessa.
Nuorten psykoottistyyppiset oireet kytkeytyvät masennukseen ja itsetuhoisuuteen15.11.2024 09:35:39 EET | Tiedote
Psykoottistyyppiset oireet, kuten epäluuloisuus ja epätavalliset ajatukset, ovat yleisiä nuorilla, jotka lähetetään nuorisopsykiatriseen hoitoon, ja ne liittyvät usein masennukseen ja itsetuhoisuuteen. Tutkijat korostavat niiden systemaattisen arvioinnin tärkeyttä osana nuorten hoitoa.
Mitokondrioiden kierrätys keski-iässä voi olla ratkaisevan tärkeää aivojen terveydelle14.11.2024 11:34:59 EET | Tiedote
McWilliams Lab -tutkimusryhmän uusi tutkimus korostaa keski-iän merkitystä aivojen terveydelle olennaisena ajanjaksona. Sen aikana tapahtuu merkittäviä muutoksia siinä, miten solut poistavat vaurioituneita mitokondrioita. Puutteet tässä kierrätysprosessissa on yhdistetty Parkinsonin ja Alzheimerin taudin kaltaisiin hermorappeumatauteihin, mutta viime aikoihin asti tämän prosessin tutkiminen ikääntyvissä nisäkäsaivoissa on ollut haastavaa.
Vetäytyneet nuoret rakentavat identiteettinsä kärsimyksen perustalle14.11.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Vetäytyneiden nuorten miesten minuus erottuu muista psyykkisten ja sosiaalisten puutteiden ja fatalistisen uhriuden kautta. Kärsimys on samalla nuorten keino torjua yksilönvastuun eetos ja kapinoida yhteiskuntaa vastaan, ilmenee Helsingin yliopiston väitöstutkimuksesta, jonka aineisto pohjautuu Hikikomero-keskustelufoorumiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme