KOVA: Ara-vuokrat nousussa ja asumistuet pienenemässä – vaikeuksia vuokralaisille?
Tilastokeskuksen aineistojen mukaan Ara-vuokra-asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 4,7 prosenttia vuoden 2024 toisella neljänneksellä verrattuna vuoden takaiseen. Myös Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat – KOVA ry:n jäsenyhteisöjen vuoden 2024 vuokrakorotukset (keskimäärin 5,2 prosenttia) noudattavat tätä yleistä linjaa. Tilastokeskuksen aineisto kertoo, että Ara-vuokrat kohosivat huhti-kesäkuussa 1,4 prosenttia vuoden ensimmäiseen neljännekseen verrattuna. Eroja eri kokoisten asuntojen välillä ei juuri ole havaittavissa. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 1,4 prosenttia vuodessa, joten vuokraero tuettujen ja vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen välillä kaventui hieman. Ero keskimääräisissä vuokrissa on koko maan tasolla kuitenkin edelleen yli 28 prosenttia (3,6 euroa per neliö) Ara-vuokra-asuntojen hyväksi.

- Ara-vuokrat määräytyvät omakustanneperiaatteen mukaisesti, joten kaikki muutokset muun muassa asuntojen hoito- ja rahoituskuluissa heijastuvat suoraan vuokratasoihin. Muutokset näkyvät vuokrissa kuitenkin tyypillisesti hieman viiveellä, koska vuokria tarkistetaan pääsääntöisesti kerran vuodessa. Vapaarahoitteisella puolella taas vuokrat määräytyvät markkinaehtoisesti, joten niihin vaikuttaa merkittävästi kysynnän ja tarjonnan muutokset. Yhdessä nämä mekanismit selittävät vuokraerojen kaventumista, KOVAn ekonomisti Eetu Kauria toteaa.
Alueellisesti korotusten suurimpana ajurina toimi pääkaupunkiseutu, jossa Ara-vuokrat nousivat 5,6 prosenttia edellisvuodesta, kun muualla maassa kasvu oli 4,1 prosenttia. Helsingissä vuokrankorotukset olivat 6,6 prosenttia. Espoossa (4,4 prosenttia) ja Vantaalla (3,3 prosenttia) korotukset jäivät tätä pienemmiksi. Turussa vuokrat nousivat 5,6 prosenttia, Tampereella 4,8 prosenttia ja Oulussa 4,2 prosenttia.
- Pääkaupunkiseudulla Ara-vuokra-asuntoyhteisöjen vuokrankorotuksissa korostuvat erityisesti kasvaneet pääomamenot. Kun rakentaminen on ollut pääkaupunkiseudulla kalliimpaa, ovat myös lainasummat suuremmat, jolloin myös kohonneet korot näkyvät voimakkaammin. Toinen merkittävä tekijä on käynnissä olevat ja käynnistyvät uudistuotanto- ja perusparannusinvestoinnit, jotka painottuvat pääkaupunkiseudulle. Tämä taas vaikuttaa olemassa olevien asuntojen vuokriin tasausjärjestelmän kautta. Lisäksi Tilastokeskuksen tuoreimman, vuoden 2023 aineiston mukaan pääkaupunkiseudulla asunto-osakeyhtiöiden kiinteistöjen hoitokulut kasvoivat muuta maata nopeammin, Kauria taustoittaa.
Suomen hallitus leikkasi yleistä asumistukea huhtikuusta 2024 alkaen, minkä lisäksi opiskelijat siirretään pois yleisen asumistuen piiristä vuoden 2025 elokuussa. Tämä johtaa siihen, että osa tuen saajista joutuu etsimään nykyistä edullisempaa asuntoa, mikä usein tarkoittaa pienempiä asuinneliöitä.
- Koska myös Ara-vuokra-asuntojen asukkaista huomattava osa saa yleistä asumistukea, saattaa kohonneista kuluista johtuvat vuokrankorotukset yhdistettynä matalampaan asumistukeen tarkoittaa haasteita asukkaille. Lisäksi vaikka vuokraero tuettujen ja vapaarahoitteisten asuntojen välillä on tilapäisesti kaventunut, tulevat vapaarahoitteiset vuokrat todennäköisesti tulevaisuudessa taas huomattavasti kasvamaan, kun nykyiset minimaaliset asuntotuotantomäärät johtavat niukkuuteen vuokra-asunnoista etenkin kasvukeskuksissa, Kauria arvioi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Eetu KauriaekonomistiKohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat - KOVA ry
Puh:040 724 8096eetu.kauria@kovary.fiTietoja julkaisijasta
Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat - KOVA ry on yleishyödyllisten ja omakustannusperusteella toimivien vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöjen toimialajärjestö, joka toimii jäsentensä edunvalvonta-, palvelu- ja yhteistyöjärjestönä. KOVAn jäsenet omistavat normaaleja vuokra-asuntoja, erityisryhmien vuokra-asuntoja tai asumisoikeusasuntoja.
KOVAlla on 133 jäsenyhteisöä. Niiden pysyvässä omistuksessa on yhteensä yli 330 000 vuokra- ja asumisoikeusasuntoa, joissa asuu yli 500 000 henkilöä. KOVAn jäsenet toimivat noin 150 kunnassa. KOVAn jäsenet omistavat noin 85 prosenttia rajoituksenalaisista normaaleista ARA-vuokra-asunnoista, noin 75 prosenttia kaikista rajoituksenalaista ARA-vuokra-asunnoista Suomessa ja noin 85 prosenttia asumisoikeusasunnoista Suomessa. KOVAn jäsenet aloittivat vuonna 2023 yhteensä lähes 6 000 kohtuuhintaisen vuokra- ja asumisoikeusasunnon rakennuttamisen.
KOVA edustaa pitkäjänteisiä, pysyviä ja turvallisia vuokra- ja asumisoikeusasuntojen omistajia ja vuokranantajia. KOVA kehittää vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöjen toimintaedellytyksiä tekemällä vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöille Suomen parasta edunvalvontaa. KOVAn jäsenistö toimii siten, että pienituloisillakin ihmisillä on varaa laadukkaaseen ja kohtuuhintaiseen asumiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta KOVA ry
KOVA: Nuoret ja pitkään asuvat ovat tyytyväisimpiä kohtuuhintaiseen vuokra- tai asumisoikeusasuntoonsa1.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Kohtuuhintaisissa vuokra-asunnossa asuvien kokonaistyytyväisyys on 3,88 asteikolla 1–5. Asumisoikeusasunnoissa asuvat antavat kokonaisarvosanaksi 3,78. Asukkaita pyydettiin arvioimaan seuraavia asumisensa osa-alueita: asunto, asuintalo, asuinympäristö, ympäristökuormituksen vähentämistä tukevat ratkaisut, vuokrasuhde ja sen asiakaspalvelu (asumisoikeusasuminen ja sen asiakaspalvelu) sekä asuntoon tai asuintaloon liittyvät palvelut.
KOVA esittää laajaa pakettia kiinteistö- ja rakennusalan kasvutoimiksi hallituksen puoliväliriiheen27.3.2025 04:30:00 EET | Tiedote
Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat – KOVA ry on laatinut laajan ehdotuspaketin pääministeri Petteri Orpon hallituksen puoliväliriiheen 22.-23.4.2025. Puoliväliriihessä on tarkoitus päättää toimista, joilla Suomen talouskasvuun saataisiin vauhtia. KOVAn paketti sisältää seitsemän erilaista ehdotusta, joista enemmistö tarjoaisi lisää töitä rakennusalalle, vauhdittaisi kohtuuhintaista asuntotuotantoa ja tukisi vihreää siirtymää kiinteistöalalla.
Jani Pakarinen KOVA ry:n tekniseksi johtajaksi20.3.2025 09:52:49 EET | Tiedote
Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat – KOVA ry:n tekniseksi johtajaksi on valittu rakennustekniikan diplomi-insinööri Jani Pakarinen. Hän aloittaa tehtävässään 1.4.2025. Jani Pakarinen on työskennellyt aiemmin muun muassa yrittäjänä, FinCap Kiinteistökehitys Oy:llä ja NCC Suomi Oy:llä.
KOVA ennustaa talouden piristyvän maltillisesti ja valtion tukemien asuntojen vuokrien nousun tasaantuvan18.3.2025 04:15:00 EET | Tiedote
Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat – KOVA ry:n historian ensimmäinen talousennuste on julkaistu. Ennuste julkaistaan jatkossa kahdesti vuodessa. KOVA ennustaa Suomen talouden kääntyvän nousuun vuonna 2025. Bruttokansantuotteen odotetaan kasvavan 1,2 prosenttia. Vuonna 2026 kasvu kiihtyy 1,7 prosenttiin.
Kommentti: Rakennusala ui edelleen syvällä12.3.2025 05:30:00 EET | Tiedote
Suomen rakennussektori kamppailee edelleen vakavan laskusuhdanteen kanssa vuoden 2025 alussa. Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna valmistui alle 21 000 asuntoa – taso, jota ei ole nähty kolmeen vuosikymmeneen. Vuosina 1995–2023 keskimääräinen vuosittainen asuntotuotantovolyymi oli yli 32 000 asuntoa. Vuonna 2024 rakennushankkeita aloitettiin hieman yli 21 000 asunnon verran, mikä on hieman enemmän kuin edellisvuonna, joskin vuoden 2024 aloitusmääriin sisältyy vielä epävarmuutta ja luku saattaa vielä tarkentua jopa tuhansilla alaspäin. Joka tapauksessa esitettykin luku on kolmanneksi matalin viimeisen 30 vuoden aikana; vuosina 1995–2023 rakentamisen aloitusten keskiarvo ylitti 32 000 asuntoa. Vuonna 2024 noin 8 500, eli 40 prosenttia, aloituksista oli valtion tukemia asuntoja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme