Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Södra Österbottens NTM-central inleder sommaren 2024 naturtypsinventeringar i enlighet med den nya naturvårdslagen (landskapen i Österbotten)

Dela

Södra Österbottens Närings-, trafik- och miljöcentral inleder sommaren 2024 naturtypsinventeringar i verksamhetsområdet i enlighet med den nya naturvårdslagen och som en del av de nationella inventeringarna. Inventeringarna fokuseras på Östersjöns sandstränder, öppna och trädbevuxna kustdyner samt trädbevuxna naturtyper som ädellövskogar, klibbalsskogar och svämskogar i inlandet. NTM-centralen informerar markägare om förekomsten av naturtyper på deras fastigheter.

Stranddyner med skog i bakgrunden vid Fäboda, Jakobstad.
Inventeringar av naturtyper enligt naturvårdslagen görs genom fältbesök. Fäboda, Jakobstad. Isabella Westman

I naturvårdslagen, som reviderades förra året, har det införts ett direkt förbud mot att försämra naturtypers tillstånd som ett nytt sätt att skydda naturtyper. Det finns två av dessa strikt skyddade naturtyper: serpentinberg, block- och grusfält samt öppna kustdyner. Dessa strikt skyddade naturtyper är i Finland ursprungligen sällsynta och till ytan små naturtyper som är hotade på grund av mänsklig aktivitet. I samband med att naturvårdslagen reviderades, lades bland annat svämskogar i inlandet och solexponerade sluttningar i åsskogar till de skyddade naturtyperna.

Öppna kustdyner är en strikt skyddad naturtyp enligt 65 § i naturvårdslagen. Förstörelse och försämring av tillståndet av öppna kustdyner är direkt förbjudet enligt naturvårdslagen. Öppna kustdyner är sandformationer vid Östersjöns kust eller skärgård som bildats när sand transporterats och anhopats av vinden samt de våtmarker som skapats i dynernas sänkor.

Denna sommar kartlägger NTM-centralerna även naturtyper som skyddas med avgränsningsbeslut enligt 64 § i naturvårdslagen, såsom Östersjöns sandstränder och trädbevuxna kustdyner, samt trädbevuxna naturtyper såsom klibbalsskogar, svämskogar i inlandet och ädellövskogar. Med sandstrand avses ett område som är strand till ett hav, en sjö eller en å, som inte har förändrats väsentligt genom olika åtgärder och där jordmånen huvudsakligen består av sand eller finsand och vegetationen är osluten. Med trädbevuxen kustdyn avses ett område som har dynformation förbunden med en öppen serie av dynsuccessioner vid havskusten eller i skärgården, där sandansamling inte längre förekommer och där trädens krontäckning är högst 50 %. Med klibbalsskog avses klibbaldominerade myrar och skogar där klibbal är det vanligaste trädslaget sett till antal träd. Med svämskogar i inlandet avses vid vattendrag belägna strandskogar, som tidvis översvämmas och tidvis torkar ut. Med ädellövskogar avses områden där det växer minst 20 naturligt förekommande ädellövträd per hektar.

Inventeringar av naturtyper enligt naturvårdslagen görs genom fältbesök. Syftet med inventeringarna är att säkerställa det regionala bevarandet av viktiga naturtyper och ett högklassigt och väl sammanhängande nätverk av naturtyper. Vid planeringen av inventeringarna beaktas också markanvändning som kan hota förekomsten av naturtyperna i fråga samt möjligheterna till att ordna skötsel av naturtyper som kräver naturvård. Åtgärder som kan anses försämra egenskaperna hos naturtyperna i fråga är till exempel byggande, bearbetning av markytan eller terrängkörning.

Inventeringarna inleds i juli och NTM-centralerna informerar alla markägare på förhand om förekomsten av naturtyperna i fråga på deras fastigheter och markägarna har också möjlighet att delta i fältbesöken.

Nyckelord

Kontakter

Mer information från NTM-centralen i Södra Österbotten:

Sandstränder och öppna kustdyner:
Isabella Westman, naturskyddsexpert, tel. 0295 027 784

Trädbevuxna kustdyner och trädbevuxna naturtyper:
Oona Keskisaari, naturskyddsexpert, tel. 0295 027 033

Beslut om skydd enligt naturvårdslagen:
Överinspektör Jaana Höglund, tel. 0295 027 786

E-postadresser i formatet fornamn.efternamn@ely-keskus.fi

Bilder

Stranddyner med skog i bakgrunden vid Fäboda, Jakobstad.
Inventeringar av naturtyper enligt naturvårdslagen görs genom fältbesök. Fäboda, Jakobstad.
Ladda ned bild

Länkar

Om

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Andra språk

Följ Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Blågröna alger i sjöarna i Södra Österbotten (landskapen i Österbotten)25.7.2024 13:29:20 EEST | Tiedote

I Södra Österbotten har en liten mängd blågröna alger (cyanobakterier) observerats i insjöarna Kuortaneenjärvi i Kuortane och Purmojärvi i Kauhava samt vid Ähtärinsalmi i Etseri. Senaste vecka observerades de första blågröna algerna i Bottniska viken vid kusten av landskapen i Österbotten. Denna vecka har en liten mängd blågröna alger observerats utanför Kaskö och i kustområdet vid Rönnskärsgloppet i Malax.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye