Etla: suomalaisyrityksillä jo potentiaalista kilpailuetua ympäristötuotteissa ja palveluissa
Suomalaisilla yrityksillä on ympäristöalalla jo olemassa kansainvälistä kilpailuetua, todetaan tuoreessa Etla-tutkimuksessa. Yrityksillä tunnistetaan lievä suhteellinen etu ympäristötuotteissa ja -palveluissa, mutta alan potentiaalia ei ole Suomessa vielä riittävästi hyödynnetty. Energiasiirtymä, kiertotalous ja luontopohjaiset ratkaisut tarjoavat merkittäviä mahdollisuuksia. Kesäkuussa julkaistu tutkimus esittää myös uutta arviointikehystä kansainvälisesti sovittavien ympäristötuotteiden ja -palveluiden listauksiin.
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan ja Suomen ympäristökeskuksen SYKE:n yhdessä toteuttamassa valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan (VN TEAS) hankkeessa on tutkittu suomalaisten yritysten kilpailukykyä alan kansainvälisessä kaupassa, kaupan esteitä sekä tarkasteltu kansainvälisissä järjestöissä tehtyjä ympäristötuotteiden ja -palveluiden (Environmental Goods and Services, EGS) listauksia.
Suomalaisilla yrityksillä on tutkimuksen mukaan lievä suhteellinen etu EGS-sektorilla, mutta alan potentiaalia ei ole riittävästi hyödynnetty, toteaa Etlassa tutkimuksesta vastannut tutkimusjohtaja Tero Kuusi.
- Energiasiirtymä, kiertotalous ja luontopohjaiset ratkaisut tarjoavat merkittäviä mahdollisuuksia kestävään kasvuun. Politiikan ja tutkimuksen tulisikin tukea ympäristötuotteiden ja palveluiden kehittämistä osana vihreää siirtymää. Se tarkoittaa rahoituksen markkinapuutteiden korjaamista, kehitystoiminnan tukemista, kansainvälisen ja kansallisen yhteistyön mahdollistamista sekä erilaisten kaupanesteiden purkamista, sanoo Etlan Kuusi.
Kuusen mukaan suomalaiset yritykset ja teollisuusjärjestöt suhtautuvat pääosin myönteisesti EU:n ympäristöohjelmiin. Suomessa myös tunnistetaan yritysten rooli ilmastokriisin ratkaisussa.
Kansainväliset ympäristölistaukset vanhentuneet
Valtioneuvoston julkaisusarjassa kesäkuussa julkaistussa tutkimuksessa todetaan myös, että monet aikaisemmat ympäristötuotteiden ja -palveluiden listaukset ovat nopeasti vanhentuneet teknologian ja tieteen edistyttyä. Tutkijat ehdottavatkin uutta tarkastelukehystä, jota pystyttäisiin hyödyntämään yhteisesti sovittavien listausten luomisessa.
Ympäristötuotteiden ja -palveluiden listaukset ovat tärkeitä niiden taloudellisen merkityksen ymmärtämiseksi, erityisesti ilmastonmuutoksen, biodiversiteetin katoamisen sekä saastumisen muodostaman kriisin ratkaisemisessa. Uudet tullikoodit ovat tarpeen esimerkiksi ympäristölle haitallisten tuotteiden erottamiseksi ympäristön kannalta kestävistä tuotteista.
Tutkimus on julkaistu 14.6. ja se on toteutettu osana valtioneuvoston vuoden 2023 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa. Lisätietoja: https://tietokayttoon.fi
Julkaisun pysyvä osoite on
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tero KuusiTutkimusjohtaja, ETLA
Puh:041 444 8144tero.kuusi@etla.fiTytti SulanderViestintäjohtaja, ETLA
Puh:040-505 1241tytti.sulander@etla.fiKuvat
Linkit
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI
09 609 900
http://www.etla.fi
ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Etla: Suomen kasvihuonekaasupäästöt vähenivät voimalla – energiateollisuus sai päästöjään pienemmiksi Olkiluodon sekä tuuli- ja vesivoiman avulla7.1.2025 00:01:00 EET | Tiedote
Suomen kasvihuonekaasupäästöt vähenivät voimakkaasti vuonna 2023, kun fossiilisten polttoaineiden käyttö väheni energiantuotannossa. Etlan tänään julkaisemasta päästöennusteesta käy ilmi, että myös liikenteen päästöt vähenivät. Hakkuiden väheneminen puolestaan vahvisti metsien hiilinieluja. Kokonaispäästöt alenivatkin nyt selvästi, mutta lähivuosina odotettavissa on hitaampaa kehitystä.
Etlan tutkimusjohtaja Antti Kauhanen Aallon työelämäprofessoriksi3.1.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Etlan tutkimusjohtaja, kauppatieteiden tohtori Antti Kauhanen aloittaa tammikuussa 2025 osa-aikaisena taloustieteen työelämäprofessorina Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa. Kauhanen jatkaa edelleen myös Etlan työelämätutkimuksesta vastaavana tutkimusjohtajana. Kauhanen on jo aiemmin toiminut Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun osa-aikaisena professorina vuosina 2019–2024.
Maahanmuutolla innovaatioita edistävä vaikutus Suomen teollisuudessa – tukee myös syntyperäisen väestön työllisyyttä2.1.2025 11:53:17 EET | Tiedote
Maahanmuuttajataustaisen työvoiman kasvu parantaa prosessi- ja tuoteinnovaatioita sekä kasvattaa patenttihakemusten määrää Suomen teollisuudessa, paljastaa tuore Etla-tutkimus. Maahanmuuton ei havaittu myöskään vaikuttavan kielteisesti kotimaisten työntekijöiden työllisyyteen. Talouskasvun edistämiseksi tulisi tutkimuksen mukaan lisätä Suomen houkuttelevuutta ulkomaisen työvoiman silmissä.
Etlan Kangasharju: ”Yhteisöveron alentaminen maksaa itsensä takaisin, kun kaikki hyödyt otetaan huomioon”30.12.2024 00:01:00 EET | Tiedote
Yhteisöveron alentaminen tarjoaa ratkaisun, joka vauhdittaa talouskasvua ilman kustannuksia julkiselle taloudelle, käy ilmi tuoreesta Etla Muistiosta. Yritykset ja palkansaajat hyötyvät veronalennuksesta asteittain niin paljon, että veronalennus maksaa todennäköisesti itsensä takaisin julkiselle sektorille. Vaikutukset eivät ole välittömiä. Ennen kuin vaikutukset ehtivät syntyä, julkista taloutta voisi paikata omaisuuden myyntituloilla, ehdottaa Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju. Myyntitulot kannattaa käyttää veronalennuksen lyhyen aikavälin rahoitukseen hallituksen kaavaileman neljän miljardin euron investointipaketin sijaan.
Uusi tutkimus korostaa Suomen datatalouden kasvumahdollisuuksia ja kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä18.12.2024 09:34:21 EET | Tiedote
Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan tuoreessa raportissa esitettyjen kokeellisten laskelmien mukaan datainvestointien arvo oli hieman alle kaksi prosenttia ja dataperusteisen työn tuottaman arvonlisäyksen osuus kymmenisen prosenttia Suomen bkt:stä. Suurin osa datatalouden arvosta syntyy tieto- ja viestintäalalla. Suomen datatalouden koon ja vaikuttavuuden tarkempi arviointi edellyttää panostuksia mittausmenetelmien ja tiedonkeruun kehittämiseen sekä kansanvälistä yhteistyötä. Tutkimuksen toteutti Etla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme