Pohjois-Pohjanmaan lettosoiden maastoinventoinneissa kolmas ja viimeinen kesä
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on jatkanut vuonna 2022 alkaneita lettosoiden maastoinventointeja kesällä 2024 koko maakunnan alueella erityisesti Kuusamossa, Taivalkoskella ja Pudasjärvellä. Uutta tietoa letoista ja niiden tilasta tuotetaan valtakunnallisessa LETOT-hankkeessa, joka on osa luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseen tähtäävää Helmi-elinympäristöohjelmaa. Hanketta koordinoi Suomen ympäristökeskus (Syke) ja maastotöiden toteuttamisesta vastaavat ELY-keskukset. Letoilta kerättyjä tietoja voidaan käyttää esimerkiksi soiden ennallistamisen sekä metsienkäytön suunnittelussa. Koska letot kuuluvat uhanalaisimpiin suoluontotyyppeihimme, niiden turvaamisella ja tilan parantamisella on tärkeä merkitys suoluonnon ja -lajiston monimuotoisuuden kannalta.
Tavoitteena on parantaa tietoa suojelualueiden ulkopuolisten lettojen esiintymien määrästä ja nykytilasta, sekä lisätä avoimesti saatavissa olevaa luontokohdetietoa. Inventointien ansiosta lettojen esiintymisestä, tilasta sekä hoito- ja ennallistamistarpeesta on maakunnan alueella nyt hyvä yleiskuva, vaikka kaikille soille ei projektin aikana ehditäkään.
Kolmas kesä inventointeja
Kesinä 2022–23 inventoitiin noin 250 suota koko Pohjois-Pohjanmaalla, pinta-alana n. 15 000 ha. Näistä noin 150:ltä löytyi lettoa, pinta-alana yhteensä n. 900 ha. Tänä kesänä saataneen inventoiduksi satakunta suota lisää. Odotetusti eniten lettoja on löytynyt Kuusamosta ja Kiimingin alueelta. Syötteen seudulla ja Iissä on melko paljon pieniä lettoja. Maakunnan itäosissa on vielä melko paljon lähes luonnontilaisia lettoja, vaikka ojitettujakin on lukuisia. Länsiosissa letot ovat suuresti kärsineet ojituksista. Eteläosissa letot ovat enimmäkseen tuhoutuneet.
Lettojen lisäksi on löytynyt monia karttoihin merkitsemättömiä lähteitä ja joitakin uhanalaisten kasvien ennestään tuntemattomia esiintymiä. Valtakunnallisesti ja alueellisesti uhanalaisten kasvien museonäytteitä on saatu täydennettyä.
Lettojen tila on heikentynyt, mutta ajantasainen tieto auttaa niiden vaalimisessa
Pohjois-Pohjanmaa on soinen maakunta; noin puolet sen pinta-alasta on suota. Ravinteisimmat suot ovat keskittyneet Kuusamoon ja Oulun Kiimingin alueelle, missä maaperässä on runsaasti kalkkia. Muualla letot liittyvät etupäässä pohjavesien purkauksiin. Jo kahden vuosisadan ajan jatkuneet kuivatukset ovat voimakkaasti muuttaneet etenkin maakunnan eteläisen ja läntisen osan soita.
Lettosoita on kuitenkin jäljellä suojelualueilla, mutta myös niiden ulkopuolella on sekä tunnettuja että potentiaalisia kohteita. Suojelualueiden letoista on melko hyvät inventointitiedot, mutta tiedon taso suojelualueiden ulkopuolisten lettojen esiintymien määrästä ja nykytilasta on ollut riittämätöntä.
Tiedon tason parantaminen lettojen esiintymisestä ja tilasta edistää maanomistajien mahdollisuuksia ottaa esiintymät huomioon toiminnassaan. Näiden arvokkaiden elinympäristöjen turvaamiseen on myös hyviä keinoja. Lettoja voidaan turvata mm. Helmi-elinympäristöohjelman puitteissa, joko vapaaehtoisen suojelun keinoin tai luonnonhoito- ja ennallistamistoimenpiteillä. Luonnontilaiset tai luonnontilaisen kaltaiset letot ovat metsälain perusteella turvattavia erityisen tärkeitä elinympäristöjä. Myös monet metsäsertifioinnin kriteereissä ja metsänhoitosuosituksissa mainitut suoluonnon turvaamissuositukset koskevat lettoja.
Hankkeessa kootaan myös tietoa lettojen perinteisestä käytöstä, esim. niitosta, laidunnuksesta ja muusta kulttuuriperinnöstä. Kaipaammekin yhä yleisön vihjeitä soiden perinnekäytöstä.
Letot ovat monimuotoisinta suoluontoa
Letot ovat suoluontotyypeistä rehevimpiä ja harvinaisimpia. Ne ovat myös tärkeä elinympäristö vaateliaalle ja monimuotoiselle lajistolle. Lettoja esiintyy etenkin alueilla, joiden maa- ja kallioperässä on runsaasti kalkkia. Lettoihin liittyy usein myös voimakas pohjavesien vaikutus.
Letot ovat harvinaistuneet pellonraivauksen takia jo ennen 1950-lukua. Sen jälkeen merkittävin muutostekijä on ollut metsäojitus. Ojitukset ja muu maankäyttö lettosuon ulkopuolella voi muuttaa ojittamattomankin leton vesitaloutta ja aiheuttaa kuivahtamista, karuuntumista ja lettolajiston taantumista. Kaikki lettoluontotyypit ovat uhanalaisia. Lettojen taantuminen on heikentänyt myös lettolajiston elinvoimaisuutta. Lähes puolet uhanalaisista suokasvilajeista elää ensisijaisesti letoilla. Kasvien lisäksi suot ovat tärkeitä elinympäristöjä eläimille, ja nimenomaan letot ovat olennaisia esim. joillekin surviaissääskille, sienisääskille ja muurahaisille. Lettojen turvaamisella on siksi merkittävät monimuotoisuusvaikutukset.
Helmi-ohjelma
Ympäristöministeriön käynnistämän Helmi-ohjelman toimet tarttuvat Suomen luonnon köyhtymisen suurimpaan suoraan syyhyn: elinympäristöjen vähenemiseen ja laadun heikkenemiseen. Ohjelmassa suojellaan ja ennallistetaan soita, kunnostetaan lintuvesiä ja kosteikkoja, hoidetaan perinnebiotooppeja ja metsäisiä elinympäristöjä sekä kunnostetaan ranta- ja vesiluontoa. Toiminta perustuu maanomistajien vapaaehtoisuuteen. Suojeltavista alueista saa korvauksen, ja valtio tukee kunnostus- ja hoitotoimia.
Lisätietoja sekä yhteydenotot liittyen kartoituksiin ja mahdollisiin yleisövihjeisiin soiden perinnekäytöstä. Toimittajat ovat tervetulleita mukaan myös maastokäynnille!
Pohjois-Pohjanmaan maastoinventoinnit: Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus:
- suunnittelija, inventoija Matias Wolff, puh 050 350 8167,
- erikoissuunnittelija, inventoija Pirita Oksanen, puh. 0295 024 235,
- sähköposti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi.
Maanlaajuinen lettohanke:
- vanhempi tutkija Aira Kokko, Suomen ympäristökeskus (Syke), puh 0295 251 290,
- sähköposti: etunimi.sukunimi@syke.fi.
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoa julkaisijasta
Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu
vaihde 0295 038 000
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Valtatietä 22 parannetaan Utajärvellä rakentamalla uusi Prosessitien liittymä, yleisötilaisuus 27.11.21.11.2024 09:28:17 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan elinkeino, liikenne- ja ympäristökeskus laatii tiesuunnitelmaa ”Valtatien 22 parantaminen Orikankaan kohdalla rakentamalla Prosessitien liittymä, Utajärvi”. Suunnitelma laaditaan yhteistyössä Utajärven kunnan kanssa. Hankkeessa suunnitellaan valtatielle 22 uusi asemakaavan mukainen Prosessitien liittymä. Suunnitelmassa valtatielle tulee väistötila ja Utajärven suunnasta tultaessa eroteltu oikealle kääntymiskaista. Liittymäalueelle suunnitellaan myös valaistus. Suunniteltu liittymä sijaitsee noin 0,5 kilometriä maantien 18616 (Utasentie) liittymästä Kajaanin suuntaan. Hankkeen tavoitteena on mahdollistaa Mustikkakankaan teollisuusalueen logistiikka. Hankkeen rakentamisen kustannusarvio on n. 0,8 miljoonaa euroa. Hanke pyritään toteuttamaan lähivuosien aikana. Hankkeesta pidetään vuorovaikutustilaisuus keskiviikkona 27.11.2024 klo 17.00 - 18.00 Utajärven koulun auditoriossa, osoitteessa Laitilantie 6, Utajärvi.
Haapaveden Haaponevan tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointi käynnistyy20.11.2024 09:00:00 EET | Tiedote
Nordic Generation Oy suunnittelee enintään seitsemän tuulivoimalan rakentamista Haapaveden Haaponevan alueelle. Hankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelma on nähtävillä 20.11.2024-29.12.2024 välisen ajan ympäristöhallinnon verkkosivuilla osoitteessawww.ymparisto.fi/haaponeva-tuulivoima-YVA, Haapaveden, Oulaisten ja Raahen kaupungintaloissa ja kirjastoissa sekä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa. Yleisötilaisuus järjestetään tiistaina 26.11.2024 klo 18.00 Haapaveden opiston ReijoWaara-salissa (Vanhatie 45, 86600 Haapavesi) ja etäyhteydellä (linkki saatavilla edellä mainitulla verkkosivulla). Tilaisuudessa esitellään myös hankkeen kaavoitusta. Kahvitarjoilu klo 17.30 alkaen. Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita. Hankealue sijaitsee noin viisi kilometriä Haapaveden keskustaajamasta luoteeseen, noin 21 kilometriä Oulaisen kuntakeskuksesta kaakkoon, noin 28 kilometriä Siikalatvan kuntakeskuksesta lounaaseen, noin 30 kilometriä Kärsämäen kuntakeskuksesta luoteeseen ja noin 32
Riitamaa-Nurmesnevan tuuli- ja aurinkovoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostus ja Natura-arvioinnit nähtävillä, yleisötilaisuus 4.12.6.11.2024 10:06:53 EET | Tiedote
YVA-menettelyä koskeva yleisötilaisuus järjestetään keskiviikkona 4.12.2024 klo 17.00-19.00 Pyhäjärven kaupungintalon valtuustosalissa (Ollintie 26, 86800 Pyhäsalmi) ja etäyhteydellä (Teams), jonka linkki on saatavilla hankkeen verkkosivulla www.ymparisto.fi/riitamaantuulivoimaYVA Asiasta ovat kertomassa YVA-yhteysviranomaisen (Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus), hankevastaavan (Myrsky Energia Oy) ja YVA-konsultin (Sitowise Oy) edustajat. Paikan päällä on kahvitarjoilu klo 16.30 alkaen. Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita kuuntelemaan ja keskustelemaan. Arviointiselostus on nähtävillä 6.11.2024–10.1.2025 seuraavissa paikoissa: Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen aulapalvelut, Veteraanikatu 1, 90130 Oulu Kärsämäen kunnantalo, Haapajärventie 1, 86710 Kärsämäki Kärsämäen kirjasto, Haapajärventie 1, 86710 Kärsämäki Pyhäjärven kaupungintalo, Ollintie 26, 86800 Pyhäsalmi Pyhäjärven kirjasto, Laitisentie 6, 86800 Pyhäsalmi Haapajärven kaupungintalo, Kirkkokatu 2, 85800 Haapajärvi Haapajä
Syötekyläntien liikenneturvallisuutta parannetaan kiertoliittymän rakentamisella6.11.2024 07:25:33 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on aloittanut liikennejärjestelmästä ja maanteistä säädetyn lain mukaisen tiesuunnitelman laatimisen kiertoliittymän rakentamisesta maantielle 862 Pudasjärvelle. Suunnitelmaa laaditaan yhteistyössä Pudasjärven kaupungin kanssa. Tiesuunnitelmassa maantien 862 (Syötekyläntie) nykyiset Syötetien ja Välihuikosen kolmihaaraliittymät korvataan suunnittelemalla liittymäalueelle kiertoliittymä sekä poikittainen jalankulku- ja pyörätie Syötetieltä Välihuikoselle. Lisäksi liittymäalueen pysäkkijärjestelyt ja valaistus uusitaan. Hankkeen tavoitteena on liittymäalueen liikenneturvallisuuden ja liikenteen sujuvuuden parantaminen. Suunnittelutyö aloitetaan marraskuussa 2024 ja tiesuunnitelma valmistuu toukokuussa 2025. Kevättalvella 2025 järjestetään Pudasjärvellä avoin vuorovaikutustilaisuus, jossa esitellään suunnitelmaluonnoksia. Vuorovaikutustilaisuudesta tiedotetaan erikseen. Tiesuunnitelman jälkeen hankkeelle laaditaan erillinen raken
Talouden alavireestä vähitellen valoisampiin näkymiin Pohjois-Pohjanmaalla29.10.2024 15:34:53 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan lähiajan näkymiä, työvoiman kohtaantoa ja osaamistarpeita on kartoitettu tänä syksynä Alueelliset kehitysnäkymät -katsauksessa ja Työvoimabarometrissa. Talouden näkymät vuodelle 2025 ovat odottavat. Pohjois-Pohjanmaan talous virkoaa vähitellen, mutta suhdannenoususta tai sen ajankohdasta ei ole vielä selkeää näkymää. Työvoimabarometrissa arvioitiin tänä vuonna kolmea toimialaa. Pohjois-Pohjanmaan teknologiateollisuus ja -palvelut -toimialan tulevaisuudennäkymät ovat haastavat, mutta positiivisia mahdollisuuksia on vihreän siirtymän ja digitalisaation ansiosta. Työvoimantarpeita kuitenkin edelleen on mm. huippuasiantuntijoiden osalta. Rakennettu ympäristö -toimialalla eletään edelleen vaikeaa laskusuhdannetta. mutta suuret hankkeet ovat osin tuoneet helpotusta. Vuodelle 2025 ennakoidaan hidasta toipumista. Sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialalla hoitohenkilöstön työvoimatilanne on hieman parantunut erityisesti Oulussa. Oulun ulkopuolella on enemmän haasteita hoivatyö
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme