Heinäkuu oli tavanomaista lämpimämpi, Lapissa oli paljon hellepäiviä ja aurinkoa
Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan heinäkuu oli koko maassa tavanomaista lämpimämpi, Pohjois- ja Keski-Lapissa oli havaintoasemasta riippuen harvinaisen tai jopa poikkeuksellisen lämmintä.
Kuukauden keskilämpötila oli maan pohjoisosassa suunnilleen välillä 15,5–18 astetta, muualla maassa vaihteluväli oli noin 17–19,5 astetta. Keskilämpötilan poikkeama oli laajalti 0,8…1,5 astetta, maan pohjoisosassa taas 2…3,4 astetta.
Hellepäiviä, eli päiviä kun päivän lämpötila nousee yli 25 asteen, oli jossain päin Suomea yhteensä 20 päivänä, mikä on neljä päivää yli heinäkuun keskiarvon. Havaintoasemista eniten hellepäiviä oli Utsjoen Kevolla, yhteensä 14 kappaletta. Maan pohjoisosassa ja kaakkoiskulmassa hellepäiviä on ollut suunnilleen 5–12 kappaletta, muualla 1-7. Päälaen Lapissa hellepäiviä on ollut harvinaisen tai poikkeuksellisen paljon.
Kuukauden ylin lämpötila, 30,4 astetta, mitattiin Lappeenrannan Hiekkapakassa 26. päivänä. Heinäkuun alin lämpötila, 2,4 astetta, mitattiin Inarin Saariselän matkailukeskuksella kuukauden 4. päivänä ja Sallan Naruskassa 14. päivänä. Kyseessä on vuodesta 1959 eteenpäin olevissa digitoiduissa vuorokausitilastoissa korkein kuukauden alin lämpötila.
Heinäkuun alussa maan pohjoisosassa satoi runsaasti
Heinäkuun sademäärä oli maan keski- ja pohjoisosissa tavanomaista suurempi, kuukauden alkupuoli oli maan pohjoisosassa jopa harvinaisen tai poikkeuksellisen sateinen. Maan eteläosassa ei ollut keskimäärin merkittävää poikkeamaa kuukauden sademäärän keskiarvoista. Sademäärissä on ollut paljon paikallisia eroja kuurosateiden vuoksi.
Eniten kuukauden aikana satoi Vaasan Klemettilän havaintoasemalla, 157,4 millimetriä. Vähiten satoi Paraisten Fagerholmissa, 37,1 millimetriä. Suurin havaittu vuorokausisademäärä oli Ranuan lentokentällä, 28. päivänä mitattu 44,2 millimetriä.
Aurinko paistoi etelässä ja pohjoisessa lähes yhtä paljon, mutta pohjoisessa tavanomaista enemmän
Heinäkuu oli maan etelärannikolla ja Lounaissaaristossa auringonpaisteen osalta tavanomaista vähäisempi. Koko maassa on jääty auringonpaistetunneissa havaintoasemien keskiarvojen alle Utsjoen Kevoa ja Sodankylän Tähtelää lukuun ottamatta. Koko maassa auringonpaistetunteja on ollut havaintoasemittain suunnilleen 220–280, mutta vain maan pohjoisosassa tällaiset lukemat ovat tilastollisesti keskiarvoa suurempia.
Maasalamoita havaittiin heinäkuussa vajaat 38 000 kappaletta. Tämä on vähemmän kuin jakson 1991–2020 keskiarvo, joka on 54 300 maasalamaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ilmatieteen laitoksen Ilmastopalvelu, puh. 029 539 1000 (vaihde).
Voit ottaa yhteyttä myös Ilmatieteen laitoksen viestintään: ilmatieteenlaitos.fi/medialle
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
Uusi verkkosivusto näyttää, kuinka linnut ja hyönteiset liikkuvat Suomen yllä24.4.2025 09:45:05 EEST | Tiedote
Ilmatieteen laitoksen uusi verkkosivusto tarjoaa reaaliaikaisia tietoja ja ennusteita lintujen ja hyönteisten liikkeistä ilmassa. Sivusto on tarkoitettu sekä ammattilaisille että luontoharrastajille.
Pääsiäisen päivitetty sääennuste: kesäisiä lämpötiloja ja paikoin lumi- ja räntäsateita17.4.2025 13:58:04 EEST | Tiedote
Hyvin lämmin ilmamassa yltää etelästä suureen osaan maata perjantaina, mutta jo lauantaina Jäämereltä alkaa virrata Suomeen kylmää ilmaa. Kylmenemisen yhteydessä tulee myös sateita.
Pääsiäisen sää vaihtelee poikkeuksellisen lämpimästä keskimääräisiin lämpötiloihin15.4.2025 13:49:06 EEST | Tiedote
Sään ennustettavuus on tavallista huonompi maan etelä- ja keskiosassa hitaasti liikkuvan rintamavyöhykkeen takia.
Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyivät voimakkaasti Euroopassa vuonna 202415.4.2025 05:00:00 EEST | Tiedote
Euroopan säätä leimasivat viime vuonna ennätyslämpötilat, rankkasateet ja laajat tulvat. Tuore raportti osoittaa, kuinka nopeasti ilmastonmuutos vaikuttaa Eurooppaan.
Kutsu medialle: Tervetuloa tutustumaan Ilmatieteen laitoksen uuteen säätutkaan Saariselälle10.4.2025 11:41:00 EEST | Kutsu
Ilmatieteen laitoksen kahdestoista säätutka otettiin käyttöön Saariselän Kaunispäällä maaliskuussa 2025. Uusi tutka parantaa sääpalvelua etenkin Pohjois-Suomessa, mutta hyötyjä on koko maan sääennusteille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme