Kela/FPA

Det lönar sig att söka skolresestöd i MittFPA innan skolan börjar – med en ansökan på nätet går det snabbare att få stödet

Dela

Skolresestöd ska sökas separat för varje läsår. Det lönar sig att söka stödet innan skolan börjar så att du i god tid hinner få en skolresestödsbiljett. Det är enkelt att ansöka om skolresestöd i e-tjänsten MittFPA.

Studerande vid läroanstalter på andra stadiet kan få skolresestöd från FPA. Läroanstalter på andra stadiet är till exempel gymnasier och yrkesskolor. Du kan få skolresestöd om skolresan är lång och du reser till skolan minst 10 dagar i månaden.

Med räknaren för skolresestöd kan den studerande utreda sina möjligheter till skolresestöd och få en uppskattning av stödbeloppet.

Skolresestöd ska sökas separat för varje läsår. Det lönar sig att lämna in ansökan redan innan skolan börjar så att den studerande hinner få tillgång till skolresestödsbiljett i god tid.

Om skolresan förändras under läsåret, ska förändringarna meddelas i MittFPA.

För många unga är skolresestödet den första förmånen de själva ansöker om från FPA

Det är enkelt att ansöka om skolresestöd i MittFPA. För att den studerande ska kunna ansöka om stöd självständigt i MittFPA behöver hen egna nätbankskoder eller ett mobilcertifikat. Den studerande får koderna hos sin bank och mobilcertifikatet hos sin mobiloperatör. Den studerande behöver de här koderna också i fortsättningen när hen ansöker om till exempel studiestöd i MittFPA.

Om den studerande använder kollektivtrafik för skolresan kan hen få köprätt för en skolresestödsbiljett genast när ansökan har lämnats in. Då kan den studerande genast köpa en skolresestödsbiljett, till exempel i biljettförsäljarens nätbutik.

Om kollektivtrafik eller skolskjuts inte finns att tillgå kan skolresestöd också beviljas för användning av egen bil. Då får man stödet först när FPA har behandlat ansökan.

Uppgifterna om köprätt, handläggningsskede för ansökan och skolresestödets belopp syns i MittFPA. När FPA har behandlat ansökan får den studerande dessutom ett separat beslut i MittFPA. Beslutet skickas också per post, om inte den studerande har avstått från papperspost. Den studerande kan avstå från papperspost i MittFPA samtidigt som hen gör ansökan om skolresestöd.

Man kan öva på att göra ansökningar tillsammans med vårdnadshavaren

Om en minderårig studerande inte själv kan ansöka om förmånen i MittFPA, kan vårdnadshavaren ansöka om förmånen för den studerandes räkning och samtidigt visa för den unga hur man använder MittFPA. Om vårdnadshavaren ansöker om stöd för den studerandes räkning beviljas dock en eventuell köprätt till den studerande själv.

Man kan fortsättningsvis ansöka om skolresestöd också med en ansökningsblankett (KM 1r). Om man ansöker om stöd med ansökningsblanketten får den studerande rätt att köpa en skolresestödsbiljett först då FPA har behandlat ansökan.

Närmare information för kunder

Nyckelord

Kontakter

FPA:s kommunikationsenhetVi tar emot samtal från medierna på numret vardagar kl. 9–15. På det här numret svarar förmedlar vi intervjuförfrågningar till våra sakkunniga. Du kan också kontakta oss per e-post.

Tel:020 634 7745viestinta@kela.fi

Andra språk

Följ Kela/FPA

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kela/FPA

Arbetsvillkoret för arbetslöshetsförmånerna förlängs och tjänas i fortsättningen in utifrån lönen – svårare att få inkomstrelaterad dagpenning eller grunddagpenning1.8.2024 10:00:00 EEST | Tiedote

Från och med september blir det svårare för arbetslösa att få inkomstrelaterad dagpenning eller FPA:s grunddagpenning, då arbetsvillkoret för arbetslöshetsförmånerna förlängs från 6 till 12 månader. Situationen för dem som har deltidsarbete kan dock underlättas av att arbetsvillkoret i och med ändringarna tjänas in utifrån löneinkomsten och inte utifrån arbetstiden.

Työttömyysturvan työssäoloehto pitenee ja kertyy jatkossa palkan perusteella – ansiopäivärahalle tai peruspäivärahalle pääsystä tulee vaikeampaa1.8.2024 10:00:00 EEST | Tiedote

Työttömien on jatkossa vaikeampi päästä ansiopäivärahan tai Kelan peruspäivärahan piiriin, kun työttömyysturvan työssäoloehto pitenee syyskuussa 6 kuukaudesta 12 kuukauteen. Osa-aikaista työtä tekevien asemaa voi kuitenkin helpottaa, että työssäoloehto alkaa kertyä palkkatulon perusteella työajan sijaan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye