Opetusalan työolobarometri: Hyvä esihenkilötyö auttaa jaksamaan ja vähentää sairauspoissaoloja
Hyvä esihenkilötyö tukee työssäjaksamista ja opettajien hyvinvointia, selviää tuoreesta opetusalan työolobarometrista. Kaksi kolmesta opettajasta tuntee työn imua ja iloa. Vaikka yleisesti työolojen heikentyminen on pysähtynyt, barometri paljastaa huolestuttavaa kehitystä ammatillisessa koulutuksessa.
Julkisessa keskustelussa korostuvat usein koulujen, päiväkotien ja oppilaitosten kriisit. Moni asia on kuitenkin hyvin, kertoo tänään julkaistun opetusalan työolobarometri.
– Opettajan työ on edelleen maailman paras ammatti. Ammatti on yhteiskunnassa arvostettu ja opettajaksi päästään eikä jouduta. Vaikka oppilaitosten arkea käsitellään mediassa usein uhkien ja kriisien kautta, tilastoissa ei mitään äkillistä huononemista näy, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto kertoo.
Työssä viihtymistä ja jaksamista tukee erityisesti hyvä esihenkilötyö.
– Opetuksen järjestäjien kannattaa jo kustannussyistä tukea esihenkilötyötä. Hyvä esihenkilötyö nostaa työssä viihtyvyyttä ja vähentää sairaslomapäiviä, mikä tekee arjesta ennakoitavaa ja vähentää opetuksen järjestäjän kustannuksia. Olennaista on se, että johtamisen resurssit ovat kunnossa. Jos yhdellä esihenkilöllä on johdettavanaan sata alaista, on selvää, että kunnolliseen esihenkilötyöhön ei jää aikaa, Murto sanoo.
Valtaosa kokee työn imua, naisten ja miesten välillä on eroja
Kaksi kolmesta opettajasta kokee työn imua ja iloa. Töitä opettajat tekevät keskimäärin 40,5 tuntia ja esihenkilöt 42,9 tuntia.
Työolobarometrin tuloksissa on kuitenkin joitain eroja sukupuolten välillä. Naiset kokevat töiden jakautuvan epätasaisemmin kuin miehet. Lisäksi naiset kokevat, että he voivat vaikuttaa miehiä vähemmän omiin töihinsä.
– Huolestuttavaa on myös, että vastaajat kokevat työyhteisöjen yhteisöllisyyden tunteen vähentyneen, OAJ:n lakiasiainjohtaja Ulla Walli sanoo.
Työtyytyväisyys on heikentynyt ammatillisten opettajien keskuudessa
Sukupuolten lisäksi eroja näkyy paikoin eri koulutusasteiden välillä. Ammatillisella toisella asteella ja ammattikorkeakouluissa työskentelevien tulokset ovat huonontuneet kautta linjan.
– Lähes kaikki indikaattorit osoittavat heikentynyttä työtyytyväisyyttä ja -viihtyvyyttä ammatillisessa koulutuksessa. Takana on jo monia ammatilliseen koulutukseen kohdistuneita leikkauksia, ja nykyhallitus aikoo jatkaa leikkausten tiellä. Ammattikorkeakouluissa työt veivät mittausviikolla keskimäärin hurjat 46 tuntia. Jos tilanne on jo nyt menossa huonompaan suuntaan, niin olisiko aika ottaa aikalisä ja varmistaa, että Suomessa on myös jatkossa laadukasta ammatillista koulutusta ja sen tuomaa osaamista? Walli kysyy.
Näin tutkittiin
- OAJ toteutti tutkimuksen painotettuna kyselytutkimuksena jäsenistölleen marraskuussa 2023. Vastaajia kertyi yli 1 400. Otanta kattoi kaikki OAJ:n jäsenryhmät varhaiskasvatuksesta yliopistoihin.
- OAJ on julkaissut työolobarometria kahden vuoden välein vuodesta 2013 alkaen.
- Työolobarometrin voi lukea kokonaisuudessaan osoitteessa www.oaj.fi/julkaisut
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Katarina MurtoPuheenjohtajaOAJ
Puh:+358 50 568 9188katarina.murto@oaj.fiUlla WalliLakiasiainjohtajaOAJ
Puh:+358 20 748 9645ulla.walli@oaj.fiOpetusalan Ammattijärjestö OAJ on työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
Politikerna kommer i fortsättningen att blanda sig i löneförhandlingarna – med en lagstadgad exportmodell vill man driva lärarna i en lönegrop17.12.2024 10:35:06 EET | Tiedote
Riksdagen godkände idag regeringens lagförslag om en exportmodell som OAJ starkt har motsatt sig. Genom att godkänna lagen blandar sig politikerna i löneförhandlingarna. I fortsättningen ställs politikerna inför frågan om hurdan löneförhöjning de anser att är lämplig för till exempel lärarna. I kommande val kräver vi svar på den här frågan, konstaterar OAJ:s ordförande Katarina Murto.
Poliitikot sekaantuvat jatkossa palkkaneuvotteluihin – vientimallilailla halutaan ajaa opettajat palkkakuoppaan17.12.2024 10:34:24 EET | Tiedote
Eduskunta hyväksyi tänään OAJ:n jyrkästi vastustaman ja hallituksen ajaman vientimallilain. Hyväksymällä lain poliittiset päättäjät sekaantuvat palkkaneuvotteluihin. Politiikoilta kysytään jatkossa, mikä on esimerkiksi opettajille sopiva palkankorotus. Tähän kysymykseen vaadimme vastausta tulevissa vaaleissa, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto toteaa.
Kysely: Neljänneksessä kansalaisopistoista yt- tai muutosneuvottelut4.12.2024 12:00:00 EET | Tiedote
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n ja Kansalaisopistojen liitto KoL:n teettämän kyselyn mukaan neljänneksessä kansalaisopistoja on vuonna 2024 ollut tai on tulossa yt- tai muutosneuvottelut. Samaan aikaan opetustuntien ja henkilöstön määrä vähenee ja kurssimaksut kasvavat.
OAJ: Opettajiin kohdistuva väkivalta on huolestuttavalla tasolla4.12.2024 06:00:00 EET | Tiedote
OAJ:n tekemän kyselyn mukaan opettajien ja muiden opetusalan työntekijöiden kohtaamat väkivaltatilanteet ovat lisääntyneet. Tilanne vaatii myös uusia ratkaisuja, vaatii OAJ.
OAJ: Vesittääkö hallitus peruskoulujen oppimisen tuen uudistuksen?26.11.2024 16:44:16 EET | Tiedote
Perusopetuksen oppimisen ja koulunkäynnin tuki on hallituksen tärkein koulutuspoliittinen uudistus, jolla on tarkoitus saada nuorten oppimistulosten suunta kääntymään. Alkuperäinen hallituksen esitys näytti onnistuneelta, mutta nyt on vaara, että hallitus vesittää lakiesityksen kesken eduskuntakäsittelyn.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme