Kustantamo S&S

Mia Takulan henkilökohtaisin kirja tähän mennessä tavoittelee eettistä eläinsuhdetta ja ihmisen omaa parasta

Jaa

Tietokirjailija ja journalisti Mia Takulan Eloonjäämisopas on huuto selviytymisen puolesta, niin ihmisten kuin muiden eläinten. Se on myös kurkistus maailmaan, jossa saa kyseenalaistaa sen, mikä on aina ollut normaalia. Suomen ensimmäisen eläinoikeusjärjestön perustajiin kuuluva Takula tuli tunnetuksi jo 19-vuotiaana vapauttamalla kettuja turkistarhoilta.

Mian Takulan Eloonjäämisopas
Mian Takulan Eloonjäämisopas Kirjailijakuva Susanna Kekkonen

”Voiko eläimiä verrata ihmisiin? Ihminen on eläin. Toki eläimissä on eroja, eikä kaikilta eläimiltä voi odottaa kaikkia samoja kykyjä kuin ihmisiltä. Ihmisellä on mahdollisuus moraaliseen ajatteluun ja useimmiten vaihtoehtoja.

Voiko ihmistä verrata eläimiin? Ihminen on eläin. Toki eläimissä on eroja, eikä ihmisiltä voi odottaa kaikkia samoja kykyjä kuin muilta eläimiltä. Monilla eläimillä on taitoja, joista ihminen voi vain haaveilla, kuten magneettikentän aistiminen, infrapunanäkö, kylkiviiva-aisti ja kyky lentää.”

Mia Takulan Eloonjäämisopas käsittelee hänen poikkeuksellista tietänsä eläinten puolustajaksi. Ennen kaikkea se käsittelee hänen ja meidän muiden ihmisten suhdetta muunlajisiin. 

Elämme keskellä kiihtyvää lajikatoa, ilmastonmuutosta ja muita kriisejä. Miten ihminen voisi parhaiten selvitä niistä yhdessä muiden lajien kanssa? Miten kriisien ja huolen lisäksi jäisi tilaa myös ilolle, surulle, uteliaisuudelle, kasvulle ja tavalliselle elämälle?

Takula on pohtinut näitä kysymyksiä jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Hänellä on häkellyttävä kyky tarkentaa yhteiskuntamme sokeisiin pisteisiin ja kyseenalaistaa monia niin sanottuja itsestäänselvyyksiä meistä ja muista eläimistä. Hän ei silti saarnaa tai syyllistä, vaan kutsuu mukaan. Meidän kaikkien on aloitettava jostain.

Eloonjäämisopas on ravisteleva mutta silti toiveikas matkaopas parempaan maailmaan. Se on narratiivinen tietokirja, jossa tavallinen elämä ja suuret kysymykset kulkevat rinnakkain. Kirja pohtii, miten me ihmiset voisimme löytää paikkamme muun elämän rinnalla, emmekä sen yläpuolella.

Mia Takula (s. 1975) on Pohjanmaalla syntynyt kirjailija, dokumentaristi ja journalisti. Hän on työskennellyt taide- ja media-alalla yli 25 vuotta. Takulan pääteemoja ovat eläinten itseisarvo, luonto, ekokriisi ja ihmisyys. 

Eloonjäämisopas ilmestyy painettuna ja e-kirjana 3.9. ja äänikirjana 15.10. Äänikirjan lukee Laura Hänninen. PDF saatavilla pyynnöstä.

Kuvat median käyttöön täällä.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustantamo S&S

Baltian ketjusta 35 vuotta – ajankohtainen kuvakirja käsittelee aihetta7.8.2024 08:24:00 EEST | Tiedote

23.8.2024 tulee kuluneeksi 35 vuotta siitä, kun noin kaksi miljoonaa ihmistä muodosti Baltian maiden itsenäisyyden puolesta kuusisataa kilometriä pitkän ihmisketjun, joka kulki Tallinnasta Riian kautta Vilnaan. Baltian ketju, jota kutsutaan joskus myös Vapauden ketjuksi, lisättiin Unescon Maailman muisti -kulttuuriperintörekisteriin vuonna 2009. Kirjailija Eppu Nuotio ja kuvittaja Sanna Pelliccionin kirja Sinä päivänä kertoo juuri siitä päivästä.

Argentiinalainen kirjallinen sensaatio Camila Sosa Villada Helsinki Litiin toukokuussa16.4.2024 14:15:12 EEST | Tiedote

Camila Sosa Villadan esikoisromaani Yöeläimiä (suom. Emmi Ketonen) kertoo hyljeksitystä transyhteisöstä, joka yhtenä yönä löytää hylätyn poikavauvan puistosta ja ottaa lapsen luokseen asumaan. Kirjan vastaanotto espanjankielisessä maailmassa on ollut sensaatiomainen, ja Sosa Villadan kirjallinen ura on saanut vauhdikkaan lähdön, kun kirjan käännösoikeudet on myyty yli 20:lle kielialueelle. Kirjailija esiintyy Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalilla lauantaina 25.5.2024.

Ukrainan sota: miten suomalainen reservinupseeri Ralf Sirén pärjäsi vapaaehtoisena ja miten sota muutti häntä?11.4.2024 13:00:00 EEST | Tiedote

Uudessa kirjassa Sotilas nro 13 toimittaja Marcus Lindqvist kertoo vuonna 2022 Ukrainassa sotineen suomalaisen reservinupseeri Ralf Sirénin ja hänen tovereidensa kokemuksista sodassa ja sen jälkeen. Sotaa kuvataan läheltä ja kaaoksen tunne on väistämätön. Sodan raakuus vaikutti Siréniin ja hän kärsii yhä posttraumaattisista oireista. Kukaan ei palaa sodasta muuttumattomana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye