Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Lukuvuosi alkaa Helsingissä

Jaa

Kaupungin suomen- ja ruotsinkieliset peruskoulut ja lukiot aloittavat lukuvuoden 20242025 torstaina 8. elokuuta. Myös esiopetuksen toimintavuosi käynnistyy samana päivänä. Kännykän käytöstä kouluissa on sovittu yhteiset pelisäännöt koulun järjestyssäännöissä.

Stadin ammattiopiston uudet perustutkinto-opiskelijat aloittivat opintonsa pääsääntöisesti tiistaina 6. elokuuta ja tutkintokoulutukseen valmentavan eli TUVA-koulutuksen opiskelijat torstaina 8. elokuuta. Konepajan aikuislukion syyslukukausi on käynnistynyt jo maanantaina 5. elokuuta ja ruotsinkielisen Tölö gymnasium -lukion aikuislinjalla lukuvuosi alkaa puolestaan maanantaina 26. elokuuta. Työväenopiston ja Arbiksen kursseille ilmoittautuminen käynnistyy 12.–14.8., ja opinnot alkavat 2. syyskuuta. 

Tänä lukuvuonna kouluissa keskitytään lukemisen vahvistamiseen sekä tunne- ja vuorovaikutustaitojen parantamiseen

Henkilöstön ja oppilaiden kanssa on käyty keskustelua tulevaisuuden koulusta ja rakennettu yhteistä näkemystä halutusta tulevaisuudesta. Tavoitteena on vahvistaa helsinkiläisten hyvinvointia ja hyvää oppimista sekä rakentaa yhteisöllistä, turvallista ja yhdenvertaista kasvatusta ja koulutusta, josta välittyy oppimisen ilo. Tästä löytyy lisätietoa osoitteesta https://helsinkioppii.hel.fi/oppiminen/tulevaisuuden-taidot/.

– Erityisesti haluamme tuoda oppimiseen innostusta, oivallusta, itseilmaisua ja yhdessä tekemistä, kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Satu Järvenkallas sanoo.

Kännykän käytöstä kouluissa on sovittu yhteiset pelisäännöt koulun järjestyssäännöissä

Lukuvuoden alusta alkaen Helsingin kaupungin kouluissa kännykän käyttö ei ole sallittua oppilaille oppitunnin aikana. Opettajan ohjeistuksella kännyköitä voidaan koulupäivän aikana kuitenkin käyttää oppimisen apuna, mutta tästä sovitaan aina erikseen ja tapauskohtaisesti.

–  Haluamme yhdessä kotien kanssa edistää digilaitteiden turvallista ja terveellistä käyttöä. On tärkeä huolehtia levosta, liikunnasta ja muusta tekemisestä ilman kännyköitä, Järvenkallas toteaa.

Uusi Pohjoismaisen yhtenäiskoulun kaksikielinen opetus alkaa 

Lukuvuoden alkaessa myös Pohjoismaisen yhtenäiskoulun (entinen Yhtenäiskoulu) aloittaa kaksikielisen toimintansa. Kahdenkymmenenviiden ekaluokkalaisen opetusryhmässä opiskellaan kaikkia oppiaineita puolet ruotsiksi ja puolet suomeksi.

Pohjoismainen yhtenäiskoulu on Suomessa ensimmäinen koulu, jonka opetuksessa painotetaan pohjoismaista yhteistyötä ja kulttuuria. Koulun kaikki oppilaat tulevat tutustumaan pohjoismaisen painotuksen mukaisiin sisältöihin.  

Noin 100 000 lasta ja nuorta oppimassa 

Helsingin kaupungin varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen osallistuu 27 000 lasta. Perusopetuksessa lapsia ja nuoria on yli 47 000. Kaupunki tekee tiivistä yhteistyötä myös muiden koulutusta järjestävien kanssa.

Kaupungin lukioissa on noin 10 000 opiskelijaa ja Stadin ammatti- ja aikuisopistossa lähes 20 000. Toiselle asteelle on mahdollista hakea opiskelemaan ympäri vuoden jatkuvassa haussa.

–  Toivotan kaikille oppijoille, heidän huoltajilleen sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan henkilöstölle hyvää alkavaa lukuvuotta, Järvenkallas sanoo.

Yhteyshenkilöt

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 13.8.20249.8.2024 09:30:39 EEST | Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan syyskauden ensimmäinen kokous pidetään tiistaina 13. elokuuta klo 16.15. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Lautakunnan esityslistalla on muun muassa päätös Malmilla osoitteeseen Kirkonkyläntie 17 sijoittuvien Malmin peruskoulun ja päiväkoti Takataskun sekä Ylä-Malmin korvaavan päiväkodin uudisrakennuksen ja osittaisen perusparannuksen tarveselvityksestä Lautakunnan kokouksen päätöstiedote julkaistaan kokouksen päätyttyä toimialan verkkosivuilla.

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu tiistaina 18.6.202414.6.2024 13:44:09 EEST | Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu tiistaina 18. kesäkuuta klo 16.30. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Jaoston esityslistalla on muun muassa päätös oppilaan koulupaikan määräytymisestä ja oppilaaksiottamisen perusteista suomenkielisessä perusopetuksessa 1.1.2025 alkaen. Lisäksi esityslistalla on päätös Helsingin kaupungin suomenkielisen perusopetuksen opetussuunnitelmamuutoksista lukuun 11: Kaksikielinen opetus. Muutoksen myötä laajamittaisen kaksikielisen opetuksen ensimmäisen vuosiluokan oppilaaksiotossa ei käytetä valintakoetta missään opetusvaihtoehdossa. Muutosehdotuksessa oppilaat valitaan ilmoittautumisten perusteella, ja jos ilmoittautuneita on enemmän kuin opetusryhmässä on paikkoja, käytetään arvontaa. Nyt esitetty muutos tehtäisiin määräaikaisena ajalle 1.1.2025-31.12.2026 niin, että sen mukainen oppilaaksiottomenettely on voimassa kevään 2025 ja kevään 2026 oppilaaksiotossa. Valintamenettel

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye