YTK

Olitko kesän töissä? Tarkista nämä asiat, niin hyödyt eniten

Jaa

Moni saa kesätyössä arvokasta kokemusta ja lisätuloja opintojen lomassa. Kun työsuhde päättyy, kannattaa varmistaa, että on saanut kaikki ansaitsemansa palkat ja lomakorvaukset sekä pyytää työtodistusta.

  1. Tarkista loppupalkka ja lomakorvaus 
    Varmista, että sinulle maksetaan kaikki ansaitsemasi palkat ja lomakorvaukset. Loppupalkkalaskema kannattaa katsoa huolellisesti läpi heti, kun saat sen. Ovathan kaikki tuntikirjaukset oikein? 

    Lähtökohtaisesti jokaiselle työntekijälle kertyy työsuhteen aikana vuosilomaa. Näin on usein myös kesätöissä. Vuosilomia ei kuitenkaan yleensä pidetä kesätyössä työsuhteen aikana, vaan kertyneet lomat maksetaan lomakorvauksena, kun työsuhde loppuu. Tarkista nämä viimeisimmästä palkkalaskelmastasi. Joillain aloilla lomakorvaus saatetaan maksaa jokaisen palkan yhteydessä. Tällöin maksetun lomakorvauksen pitäisi näkyä jokaisessa palkkalaskelmassasi.  

    Jos huomaat virheitä maksetussa palkassa, ota asia puheeksi työnantajasi kanssa heti. Virheet ja epäselvyydet on aina helpompi korjata mahdollisimman pian. 
     
  2. Säilytä dokumentit 
    Pidä itselläsi tallessa kaikki palkkakuitit ja työsuhteeseen liittyvät dokumentit. Saatat tarvita niitä esimerkiksi verotusta varten tai jos haet opintotukea tai työttömyysetuutta.
     
  3. Pidä työttömyyskassan jäsenyys voimassa  
    Jos liityit työttömyyskassaan kesätyösi alkaessa, pidä jäsenyytesi voimassa, vaikka kesätyösi päättyvät ja jatkat opiskelua. Olet kesätöissä kerryttänyt työssäoloehtoa, joka on yksi ansiopäivärahan saamisen ehdoista. Tulevien työsuhteidesi aikana, kuten esimerkiksi osa-aikatyössä tai seuraavassa kesätyössäsi, jatkat työssäoloehdon kerryttämistä. Kun työttömyyskassan jäsenyytesi on voimassa, saat kaiken tehdyn työn talteen työssäoloehtoon ja pääset ansioturvan piiriin.  

    Syksyllä 2024 työssäoloehto pidentyy nykyisestä lakimuutoksesta johtuen. On siis entistäkin tärkeämpää pitää alkanut jäsenyys voimassa. 

  4. Säästä palkkoja, jos mahdollista 
    Jos olet ansainnut hyvin kesän aikana, harkitse jos voisit säästää osan tuloista tulevia kuluja tai yllättäviä menoja varten. Tämä voi auttaa talouden hallinnassa opiskeluaikana. 

  5. Pyydä palautetta ja työtodistusta 
    Pyri käymään palautekeskustelu työnantajan kanssa kesätyön päätteeksi. Näin saat arvokasta palautetta työstäsi, osaamisestasi ja vahvuuksistasi. Palautteen perusteella voit myös kehittää taitojasi tulevaisuutta varten. 

    Kun työsuhde on päättynyt, on työntekijällä pyynnöstään oikeus saada myös kirjallinen työtodistus. Sitä kannattaa aina pyytää, koska siitä on varmasti hyötyä, kun jatkossa haet muita töitä.  

    Niin sanotussa suppeassa työtodistuksessa mainitaan vain työsuhteen kesto ja työtehtävät. Laajasta työtodistuksesta käy lisäksi ilmi työsuhteen päättymisen syy ja työnantajan arvio työntekijän työtaidosta ja käytöksestä. Työnantaja ei saa antaa työntekijälle laajaa työtodistusta, ellei työntekijä sitä nimenomaisesti pyydä.   

    Työtodistukseen kirjattavien arvioiden on oltava totuudenmukaisia. Huomaathan kuitenkin, että sinulla ei ole oikeutta saada sisällöltään toisenlaista työtodistusta, vaikka työnantajan tekemä arvio ei olisi sinulle mieluisa.   

  6. Kysy suosittelijaa jatkoa varten  
    Mikäli työsuhteesi on sujunut hyvin, voit työtodistuksen lisäksi kysyä esihenkilöltäsi, voisiko hän toimia suosittelijanasi jatkossa. Suosittelijalla tarkoitetaan henkilöä, jonka voit ilmoittaa mahdolliselle uudelle työnantajalle. Rekrytointivaiheessa hän voi suostumuksellasi soittaa suosittelijallesi ja kysyä, minkälainen työntekijä olet. Suosittelija voi kertoa osaamisestasi, vahvuuksistasi ja hoitamistasi tehtävistä. 

    Kiitä työnantajaa ja työkavereita kesätyöstä. Hyvät suhteet voivat avata ovia tuleviin työmahdollisuuksiin ja suosittelijoihin. 

  7. Pohdi ja hyödynnä opittuja asioita 
    Kesätyön tuomat taidot ja kokemukset ovat varmasti hyödyksi opinnoissasi ja tulevassa työelämässä. Kirjaa itsellesi muistiin, minkälaisia tehtäviä olet hoitanut ja minkälaista myönteistä palautetta olet saanut. Kaiva muistiinpanot esille viimeistään, kun seuraavan kerran haet työtä ja kirjoitat työhakemusta. 

  8. Anna itsellesi aikaa palautua
    Kesätyön ja opintojen yhdistäminen voi ottaa voimille. Anna itsellesi aikaa levätä ja palautua ennen opintojen alkua, jos vain mahdollista. Levänneenä voit aloittaa uuden lukukauden virkeänä ja motivoituneena. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

YTK Työttömyyskassan jäsenet voivat halutessaan liittyä myös YTK Työelämä ry:hyn. YTK Työelämä ry on Suomen suurimpia yhdistyksiä yli 250 000 jäsenellään. YTK Työelämä tarjoaa jäsenilleen muun muassa Lakikaverin työsuhteen pulmatilanteisiin, vakuutuksia työhön ja vapaa-aikaan sekä tukea työnhakuun ja työkaluja osaamisen kehittämiseen. https://www.ytkpalvelut.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta YTK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye