Ilmatieteen laitos

Heinäkuu oli maailmanlaajuisesti toiseksi lämpimin kuukausi

Jaa

Heinäkuussa mitattiin kaksi mittaushistorian lämpimintä päivää.

Copernicus-ilmastopalvelun mukaan heinäkuun keskilämpötila maailmanlaajuisesti oli 16.91 °C. Tämä on 0,04 °C vähemmän kuin mittaushistorian kuumimman kuukauden keskilämpötila kesäkuussa 2023. Heinäkuussa päättyi 13 kuukautta kestänyt perättäisten lämpöennätysten jakso.  

“Viime vuoden heinäkuun ennätyksestä jäätiin kuitenkin vain erittäin vähän. Myös kulunut heinäkuu oli koko mittaushistorian kontekstissa hyvin kuuma”, toteaa toimialajohtaja Hannele Korhonen

Heinäkuussa 2024 oli kaksi mittaushistorian lämpimintä päivää. Päivittäinen globaali keskilämpötila saavutti lukemat 17.16 °C ja 17.15 °C heinäkuun 22. ja 23. päivä.  

Euroopassa heinäkuun lämpötila oli 1,49 °C enemmän kuin ilmastollisen vertailukauden eli vuosien 1991-2020 keskiarvolämpötila heinäkuussa.  

Suomen Lapissa heinäkuu oli harvinaisen tai jopa poikkeuksellisen lämmin  

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan heinäkuu oli Suomessa koko maassa tavanomaista lämpimämpi, Pohjois- ja Keski-Lapissa oli havaintoasemasta riippuen harvinaisen tai jopa poikkeuksellisen lämmintä. Hellepäiviä, eli päiviä jolloin päivän lämpötila nousee yli 25 asteen, oli jossain päin Suomea yhteensä 20 päivänä. Tämä on neljä päivää yli heinäkuun keskiarvon.  

Havaintoasemista eniten hellepäiviä oli Utsjoen Kevolla, yhteensä 14 kappaletta. Maan pohjoisosassa ja kaakkoiskulmassa hellepäiviä on ollut suunnilleen 5–12 kappaletta, muualla 1–7. Päälaen Lapissa hellepäiviä on ollut harvinaisen tai poikkeuksellisen paljon.  

“Hellejaksojen yleistyminen ja piteneminen on yksi ilmastonmuutoksen hyvin tunnetuista seurauksista. Vuodet eivät Suomen leveysasteilla ole veljiä keskenään ja eri kesien välillä hellejaksoissa voi olla suuriakin eroja myös luonnollisen vaihtelun vuoksi. Pitkäaikaiset mittaukset osoittavat kuitenkin kiistatta kesien lämmenneen Pohjois-Euroopassa 1900-luvun alusta lähtien”, Korhonen kertoo.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toimialajohtaja Hannele Korhonen, Ilmatieteen laitos, p. 040 842 4852, hannele.korhonen@fmi.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye