Caruna Networks Oy

Caruna uusi 74 muuntamoa Espoon ja Kauniaisten alueella – osa vanhoista tiilitornimuuntamoista häviää katukuvasta

Jaa

Caruna uusi Espoon ja Kauniaisten alueella 74 muuntamoa. Muuntamoihin lisättiin kaukokäyttömahdollisuus, jolla Carunan käyttökeskus voi ohjata muuntamoita valvomosta käsin. Uudet muuntamot tekevät keskijänniteverkosta kestävämmän, vähentävät vikojen määrää ja kestoa sekä nopeuttavat viankorjausta.

Kuvassa moderni puistomuuntamo Espoossa. Kuvituskuva.
Kuvassa moderni puistomuuntamo Espoossa. Kuvituskuva. Caruna

Projekti parantaa merkittävästi 130 000 asiakkaan sähkönjakelun luotettavuutta Espoossa ja Kauniaisissa.  

Projekti alkoi vuonna 2020. Projektissa Caruna saneerasi kiinteistö-, tiilikoppi- ja puistomuuntamoita. Osa muuntamoista uusittiin kokonaan, osassa riitti olemassa olevan laitteiston päivittäminen kaukokäyttöiseksi. Samalla viankorjausaika lyhenee, kun asentajan ei aina tarvitse mennä paikan päälle. 

“Olemme tyytyväisiä, että saimme projektin maaliin. Espoo on väkiluvultaan Suomen toiseksi suurin kaupunki, joten sen jakeluverkon käyttövarmuus vaikuttaa monen ihmisen ja yrityksen elämään”, sanoo Carunan investointien johtaja Petri Mäkituuli.  

Projektilla on myös muita hyötyjä. Kun kiinteistömuuntamoita saneerataan puistomuuntamoiksi, helpottuu asentajien kulkeminen ja korjausten tekeminen. Lisäksi kiinteistöistä vapautuu muuntamoille varattuja tiloja muuhun käyttöön, esimerkiksi taloyhtiön yhteisiksi tiloiksi.  

Punaiset tiilitornit katoavat Espoon katukuvasta 

Hankkeessa purettiin kahdeksan vanhaa tiilitornimuuntamoa, joiden keski-ikä oli 50 vuotta. Niiden purkamisen yhteydessä selvitettiin rakentamisen ympäristövaikutuksia ja tiilien uusiokäytön hiilidioksidipäästöjä.  

Tulosten mukaan uudelleenkäytettävän tiilen hiilijalanjälki on huomattavasti (93–98 %) alhaisempi verrattuna uuteen tiileen, jonka valmistamiseen kuluu valtavasti energiaa tiilten polton takia. 

Jopa 99,6 % kaikesta tiilitornien purkumateriaalista saatiin raaka-ainehyötykäyttöön. Loput 0,4 % materiaaleista meni energiahyötykäyttöön.  

“Selvitämme jatkuvasti uusia keinoja pienentää hiilijalanjälkeämme verkon rakennuksen ja purkujen yhteydessä. Yksi keino on tehostaa verkosta purkautuvien materiaalien uudelleenkäyttöä ja kierrätystä”, sanoo Carunan rakentamisen vastuullisuudesta vastaava Lotta Setälä.  

Muuntamoprojekti lukuina 

Projektissa rakennettiin yhteensä 74 kaukokäyttöistä muuntamoa 

Projektissa poistui yhteensä 

  •  7 keskijänniteverkon haaroituskaappia 
  • 17 kiinteistömuuntamoa (keski-ikä 44 vuotta) 
  • 8 tiilikoppimuuntamoa (keski-ikä 50 vuotta) 
  • 41 puistomuuntamoa (keski-ikä 38 vuotta) 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Carunan mediapuhelinCarunan mediapuhelinCarunan viestintä ja markkinointi

Vastaamme mielellämme mediakyselyihin sähköpostitse caruna.info@caruna.fi. Mediapuhelin palvelee kiireellisissä pyynnöissä arkisin klo 9-15.

Puh:020 520 5500caruna.info@caruna.fi

Kuvat

Kuvassa moderni puistomuuntamo Espoossa. Kuvituskuva.
Kuvassa moderni puistomuuntamo Espoossa. Kuvituskuva.
Caruna
Lataa
Pylväsmuuntamo Carunan alueella.
Caruna
Lataa
Espoossa purettiin vanhoja tiilitornimuuntamoita.
Espoossa purettiin vanhoja tiilitornimuuntamoita.
Caruna
Lataa

Caruna lyhyesti

Caruna on suomalainen sähköverkkoyhtiö. Turvaamme luotettavan sähkönjakelun asiakkaille – myös sähkönkulutuksen kasvaessa ja siirtyessämme fossiilisesta uusiutuvaan energiaan.

Investoimalla sähköverkkoon varmistamme, että asiakkaamme voivat käyttää kotimaista, uusiutuvaa energiaa sekä toimia sähkön pientuottajina. Tuomme sähkön yli 737 000 asiakkaallemme Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa sekä Koillismaalla vastaten 20 % Suomen sähkönjakelusta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Caruna Networks Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye