Työn ja talouden tutkimus LABORE

Salla Kalinin väitös: Verojen ja tulonsiirtojen vaikutus työn tarjontaan ja maastamuuttoon

Jaa

Laboren tutkija Salla Kalin puolustaa 16. elokuuta Helsingin yliopistossa tarkastettavaa väitöskirjaansa, joka käsittelee kolmea aihetta julkistaloustieteen alalla.

Kuva: Emmi Nykänen.

Laboren tutkijan KTM Salla Kalinin väitöskirja Essays on the Impact of Taxes and Transfers on Labor Supply and Migration käsittelee politiikkarelevantteja julkistaloustieteen aiheita: työttömyysturvan ja asumistuen suojaosien käyttöönoton vaikutuksia työttömyydenaikaiseen työskentelyyn, opiskelijoiden asumistukiuudistusta sekä verotuksen ja muuttoliikkeen välistä yhteyttä.  

Tutkimuksen ajankohtaiset aiheet tarjoavat arvokasta tietoa tutkimuspohjaisen päätöksenteon tueksi. Väitöksessä tutkitut aiheet ovat kiinnostavia muun muassa sen vuoksi, että Petteri Orpon hallitus päätti poistaa sekä suojaosat että opiskelijat yleisen asumistuen piiristä jo ennen väitöskirjan valmistumista. 

Väitöskirjan toisen esseen mukaan opiskelijoiden siirtyminen yleisen asumistuen piiriin ei juuri vaikuttanut opiskelijoiden työskentelyyn. Opiskelijat, joiden tuet kasvoivat reformin myötä, ansaitsivat vuodessa keskimäärin 5 prosenttia vähemmän (noin 450 euroa vuodessa) suhteessa verrokkiryhmään, jonka tuet laskivat. Reformi ei myöskään vaikuttanut opiskelijoiden suorittamiin opintopisteisiin, arvosanoihin tai valmistumistodennäköisyyteen.   

Tutkimuksessa hyödynnetään asumistukireformin luomaa kvasikokeellista asetelmaa, jonka myötä joidenkin opiskelijoiden työnteon kannustimet kasvoivat, kun taas toisten opiskelijoiden työnteon kannustimet laskivat. Tutkimuksessa verrataan näitä ryhmiä keskenään erot-eroissa menetelmän avulla.   

”Se, että reformi ei vaikuttanut opiskeluihin johtuu luultavasti siitä, että vaikutus vuosituloihin oli verrattain pieni. Mikäli vuositulojen muutos olisi ollut huomattavampi, vaikutukset opintoihin olisivat voineet olla toisenlaisia. Toisin sanoen, tutkimukseni tulokset voidaan yleistää vain tilanteeseen, jossa vuositulot muuttuvat maltillisesti. Tulokset voi toisaalta tulkita myös niin, että opintotukijärjestelmän parantaminen ei pidentänyt opiskeluaikoja, vaikka sen myötä opiskelijat saavat aiempaa enemmän opintotukea”, sanoo väitöskirjan tekijä Salla Kalin. 

Tutkimuksessa käytetään aineistoa, jossa yhdistetään Tilastokeskuksen rekisteriaineistotietoja (FOLK) korkeakouluilta kerättyyn opiskelijarekisteriin (VIRTA).  

Ensimmäistä esseetä olivat kirjoittamassa myös Tuomas Matikka (VATT) ja Tomi Kyyrä (VATT). Toinen essee on Kalinin sooloartikkeli. Kolmatta kirjoittivat myös Ilpo Kauppinen (VATT), Kaisa Kotakorpi (Tampereen yliopisto) ja Jukka Pirttilä (VATT ja Helsingin yliopisto). 

Väitöskirjan rahoittivat OP, YJS, Palkansaajasäätiö, Eemil Aaltonen Säätiö, Nordic Tax Research Council ja Suomen Akatemia (projekti 346251). 

Väitöstilaisuus järjestetään perjantaina 16. elokuuta 

KTM Salla Kalinin taloustieteen alaan kuuluva väitöskirja Essays on the Impact of Taxes and Transfers on Labor Supply and Migration tarkastetaan Helsingin yliopistossa perjantaina 16.8.2024 klo 13 (Helsingin yliopisto, Economicum luentosali, Arkadiankatu 7, Helsinki). Vastaväittäjänä toimii professori Jaakko Pehkonen (Jyväskylän yliopisto) ja kustoksena professori Jukka Pirttilä (Helsingin yliopisto). 

Tutustu väitöskirjaan.

Väitöstilaisuutta ei voi seurata etäyhteydellä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Labore eli Työn ja talouden tutkimus LABORE (ent. Palkansaajien tutkimuslaitos) on vuonna 1971 perustettu itsenäinen tutkimuslaitos, jossa keskitytään yhteiskunnallisesti merkittävään ja tieteen kansainväliset laatukriteerit täyttävään soveltavaan taloustieteelliseen tutkimukseen. Tutkimuksen painopistealueisiin kuuluvat työn taloustiede, julkistaloustiede sekä makrotaloustiede ja toimialan taloustiede. Lisäksi teemme suhdanne-ennusteita ja toimialakatsauksia sekä julkaisemme Talous & Yhteiskunta -lehteä ja podcasteja.

Vahvuuksiamme ovat tutkijoiden korkea tieteellinen osaaminen sekä tiivis yhteistyö kotimaisten ja ulkomaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa. Tutkijoillamme on tärkeä asiantuntijarooli eri yhteyksissä ja he osallistuvat aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Labore (punainen tekstilogo)

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työn ja talouden tutkimus LABORE

Suomen yritysten t&k-toiminnan uudistuminen maiden välisessä vertailussa27.6.2024 00:01:00 EEST | Tiedote

Nyt julkistettavassa analyysissä tarkastellaan Suomen yritysten tutkimus- ja kehitystyön (t&k) rakenteita ja kehitystä käyttämällä vertailukohtana harmonisoituja yritysaineistoja 21 OECD-maasta. Analyysin tulosten mukaan vuosina 2017–2022 Suomen pienissä, nuorissa (alle viisi vuotta vanhoissa) yrityksissä on panostettu tutkimukseen ja kehitykseen selvästi enemmän kuin aikaisemmin Suomessa tai vertailun muissa OECD-maissa. Analyysi kertoo myös eräistä muista kiinnostavista Suomen yritysten t&k-toiminnan kehityspiirteistä.

Ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnan poisto lisää työperäistä maahanmuuttoa, mutta voi vaikuttaa kielteisesti joihinkin palkkoihin19.6.2024 00:01:00 EEST | Tiedote

Laboren tuoreen tutkimuksen mukaan ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnan poisto olisi tapa lisätä työperäistä maahanmuuttoa. Saatavuusharkinnasta luopuminen voisi kuitenkin tulosten mukaan vaikuttaa negatiivisesti erityisesti tiettyjen työntekijäryhmien, kuten matalapalkka-aloilla ja palveluammateissa työskentelevien, sekä ikääntyvien työntekijöiden palkkakehitykseen.

Ennustearvio: Kasvuodotukset ovat hiipuneet vuoden edetessä18.6.2024 00:00:00 EEST | Tiedote

Alkuvuoden talouskasvu on osoittautunut odotuksiin nähden hitaaksi, eikä jyrkkää suhdannekäännettä ole näköpiirissä. Odotamme kansainvälisen suhdanteen kohenevan loppuvuodesta, mikä parantaa Suomen vientikysyntää. Odotuksia rahapolitiikan kevenemisestä on tarkistettu alaspäin, mutta Suomen inflaatioluvut puoltaisivat nopeampaa rahapolitiikan kevenemistä. Kevään ennusteemme vuoden 2024 talouskasvusta ja työllisyydestä näyttävät nyt epätodennäköisemmiltä toteutua. Muilta osin kevään ennusteemme vaikuttaa edelleen perustellulta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye