SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eloranta: Orpon hallitus heikentää varhaiskasvatuksen laatua

Jaa

SDP:n kansanedustaja, sivistysvaliokunnan jäsen Eeva-Johanna Eloranta kritisoi hallituksen esityksiä kuntakohtaisten varhaiskasvatussuunnitelmien sekä päiväkotikohtaisten yhdenvertaisuussuunnitelmien lakivelvoitteisuudesta luopumisesta. Toteutuessaan ne heikentäisivät varhaiskasvatuksen laatua ja yhdenvertaisuutta. Elorannan mukaan esitykset kuvaavat hyvin hallituksen lyhytnäköistä politiikkaa, jonka kärsijöiksi joutuvat taas kerran lapset ja lapsiperheet.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

– Varhaiskasvatusta on johdonmukaisesti kehitetty viimeisen kymmenen vuoden aikana tavoitellen parempaa varhaiskasvatuksen laatua ja koulutuksellista tasa-arvoa. Marinin hallituskaudella palautettiin pienemmät ryhmäkoot ja täysi oikeus varhaiskasvatukseen, alennettiin varhaiskasvatuksen maksuja ja säädettiin kolmiportainen tuki. Näiden lisäksi säädettiin velvoite tasa-arvosuunnitelmien ja yhdenvertaisuussuunnitelmien tekoon sekä paikallisten varhaiskasvatussuunnitelmien tekoon. Nämä kaikki ovat tärkeitä askeleita eteenpäin varhaiskasvatuksen laadun nostamisessa, Eloranta sanoo.

– Nyt kun hallituksen poukkoilevan politiikan seurauksena kaksi viime mainittua uudistusta puretaan, merkitsee se takapakkia varhaiskasvatuksen kehittämiselle. Juuri kun kyseiset suunnitelmat ovat valmistumassa, niin niitä ei tarvitsekaan tehdä. Poukkoilun sijasta tarvitaan työrauhaa varhaiskasvatuksen ammattilaisille.

Eloranta muistuttaa, että lapset aloittavat koulutiensä mitä erilaisimmista taustoista ja varhaiskasvatus on osa sitä perustaa, jolle heidän kehityksensä ja hyvinvointinsa rakentuvat. Laadukkaalla varhaiskasvatuksella tuemme koulutuksellista tasa-arvoa, pystymme tehokkaasti parantamaan lasten oppimismahdollisuuksia ja ehkäisemme syrjäytymistä. 

Myös Opetushallitus ja Varhaiskasvatuksen opettajien liitto ovat todenneet suunnitteluvelvoitteen keventämisen heikentävän varhaiskasvatuksen laatua. Varhaiskasvatuksen erityisopettajien liitto on vahvasti kyseenalaistanut hallituksen arviot syntyvistä säästöistä, vaan päinvastoin uskoo muutoksen jopa lisäävän menoja. Koulutuksen arviointikeskus toteaa esityksen kumoavan kaksi varhaiskasvatuksen laatua varmistavaa ja toiminnan yhdenvertaista toteuttamista tukevaa rakennetta.

– On selvä, että varhaiskasvatussuunnitelmien laadinta vaatii aikaa ja työpanosta kunnissa, mutta se antaa samalla mahdollisuuden myös henkilöstölle ja vanhemmille vaikuttaa ja ottaa paikalliset toiveet ja erityispiirteet huomioon sekä parantaa varhaiskasvatuksen laatua. Hallitus vetoaa Karvin selvitykseen, jonka mukaan jossain kunnissa on kehitettävä vielä valmistelua. Se ei ole riittävä syy näistä suunnitelmista luopumiseen. Hallitus näyttää leikkausvimmassaan etsivän lyhytnäköisesti säästöjä kaikkialta ja opetusministeri yrittää piilotella Karvin takana, Eloranta sanoo.

– Lisäksi hallitus on poistamassa laista velvoitteen laatia päiväkotikohtaiset yhdenvertaisuussuunnitelmat. Hienoista juhlapuheista huolimatta hallituksen teot osoittavat, että yhdenvertaisuus ei näytä olevan sille tärkeä arvo. Laki on ollut voimassa vasta hieman yli vuoden ja sen vaikutuksia ei olla ehditty vielä edes arvioida. Lakimuutosta on vaikea perustella myöskään lähes olemattomalla 44 000 euron säästöllä, vaan taustalla vaikuttaa olevan poliittinen arvovalinta. Se heikentää yhdenvertaisuustyötä. Taas kerran hallituksen lyhytnäköisen politiikan kärsijöinä ovat lapset, Eloranta toteaa.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

KUTSU MEDIALLE: Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän kesäkokous Rovaniemellä 14. – 15.8.20246.8.2024 11:51:35 EEST | Tiedote

Hyvä median edustaja, Tervetuloa Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän kesäkokoukseen 14.-15.8.2024 Rovaniemelle, Hotel Santa Clausiin (Korkalonkatu 29). Ilmoittauduthan kokoukseen tämän linkin kautta: https://link.webropolsurveys.com/S/1371EC968D7CBBF6 Kokouksen medialle avoimet osuudet: Keskiviikko 14.8. 9.00 - Aamupalaa tarjolla hotelli Santa Clausin ravintolassa. Matkatavarat voi jättää hotellin matkatavarasäilytykseen tai kokoustilan lämpiöstä löytyvään säilytystilaan. 10.00 - Kuljetukset vierailukohteisiin (HUOM! Arktikumiin ei kuljetusta, kävelymatka 750m) Vierailukohde 1: Lappset Group Oy tarjoaa leikkikenttävälineitä ja ulkoiluvälineitä maailmanlaajuisesti. Vierailukohde 2: Santa Park on Rovaniemellä napapiirillä sijaitseva matkailu- ja käyntikohde, jota markkinoidaan Joulupukin kotiluolana. Vierailukohde 3: BRP Finland Oy on Euroopan ainoa moottorikelkkatehdas. Vierailukohde 4: Arktikum, Lapin yliopiston Arktinen keskus. 11.45 - Vierailukohteista kuljetus yleisötilaisuuteen 1

SDP:n Suhonen: Orpon oikeistohallitus jatkaa palkansaajien työhyvinvoinnin romuttamista2.8.2024 09:41:39 EEST | Tiedote

Petteri Orpon oikeistohallituksen päätös lakkauttaa vuorotteluvapaajärjestelmä on yksinkertaisen lyhytnäköinen ja kirkkaan ideologinen. Päätös tuli voimaan elokuun alusta. Vuorotteluvapaa otettiin käyttöön kokeiluna vuonna 1996, ja sen tarkoituksena oli edistää palkansaajien työssä jaksamista. Samalla työttömän oli mahdollista päästä työhön, mistä poiki usein seuraava työpaikka. Työ- ja elinkeinoministeriö totesi vuonna 2018, että vuorotteluvapaasijaisuus on ollut työvoimapalveluista työllistävimpiä. Hallitus perustelee sitä säästönä, joka on 12 miljoonaa – vähemmän on tarkasteltu, lisääntyvätkö menot esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluissa. Vuorotteluvapaata on pidetty palkansaajien keskuudessa keskeisenä työhyvinvointia tukevana apuna ja myös arvostuksen merkkinä pitkän työuran tehneille. Se on mahdollistanut opiskelun töiden ohessa ja ehkäissyt pitkiä sairauspoissaoloja. Orpon oikeistohallituksen politiikka kääntyy itseään vastaan. Yksipuolinen palkansaajien kurittaminen on hall

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye