Turun kauppakamari

Yli puolet yrityksistä pystyy työllistämään vieraskielisiä

Jaa

Varsinaissuomalaisista yrityksistä 55 prosenttia pystyy työllistämään vieraskielisiä työntekijöitä, selviää Turun kauppakamarin tuoreesta, kesällä tekemästä kyselystä seudun toimitusjohtajille. 

Turun kauppakamarin tekemän kyselyn mukaan vain 13 prosenttia vastanneista yrityksistä oli edellisen 12 kuukauden aikana ilmoittanut työpaikan avoimeksi vieraalla kielellä.
Turun kauppakamarin tekemän kyselyn mukaan vain 13 prosenttia vastanneista yrityksistä oli edellisen 12 kuukauden aikana ilmoittanut työpaikan avoimeksi vieraalla kielellä. Turun kauppakamari / Jere Satamo

Vastaajayrityksistä 3,1 prosenttia on työkieleltään vieraskielinen, 14,7 prosenttia pystyy palkkaamaan vieraskielisiä suurimpaan osaan tai kaikkiin työtehtävistä ja 37,2 prosenttia pystyy työllistämään vieraskielisiä osaan työtehtävistä. Vuosi sitten tehdyssä kyselyssä vieraskielisiä pystyi työllistämään 59 prosenttia vastaajista.

Kyselyn mukaan vastaajista vain 13 prosenttia oli edellisen 12 kuukauden aikana ilmoittanut työpaikan avoimeksi vieraalla kielellä. Osuus on nyt selvästi pienempi kuin vuotta aiempi, jolloin luku oli 17 prosenttia. 

“Pula työvoimasta on hieman hellittänyt muutaman viime vuoden aikana, mikä todennäköisesti näkyy valmiudessa palkata vieraskielisiä työntekijöitä”, arvioi Turun kauppakamarin yhteyspäällikkö Olli Hakala

Yrityksistä 28 prosenttia ilmoitti kärsivänsä työvoimapulasta – mikä on edelleen melko merkittävä osuus – kun vuonna 2023 osuus oli 41 prosenttia ja vuonna 2022 peräti 51 prosenttia. 

“Positiivista on, että tulevaisuuteen katsottaessa yritykset arvioivat työvoimaa taas tarvittavan runsaasti lisää. Yrityksistä yli puolet (53 %) arvioi oman työvoimatarpeen kasvavan vuoteen 2026 mennessä”, Hakala sanoo. 

Uusia, tehokkaita toimintamalleja 

Vieraskielisten työntekijöiden työllistyminen on yhä tärkeämpää, sillä Suomen työikäinen väestö vähenee nopeasti. Varsinais-Suomi tarvitsee tulevina vuosina arviolta 6000 uutta työntekijää vuodessa. Yrityksille vieraskieliset työntekijät tuovat myös uusia, tehokkaampia toimintamalleja. 

“Kannustaisin yrityksiä ottamaan vieraskieliset työntekijät rikkautena”, sanoo Turussa sijaitsevan Benete Oy:n toimitusjohtaja Kari Bäckman.  
Benete on turkulainen terveysteknologiayritys, jonka BeneCare-palvelulla tehostetaan hoitajien työtä vanhuspalveluissa. 

“Työntekijöillä on omat tapansa vapaa-ajalla, mutta työpaikalla toimitaan pitkälti, kuten suomalaisessa yrityksessä on tapana. Teemme palvelua, joka auttaa hoitajia hoivatyössä, joten tässä on etua ymmärtää, miten samat asiat tehdään muissa maissa tai kulttuureissa”, kuvailee Bäckman. 

Monella alalla vieraskieliset työntekijät ovat arkipäivää, ja rekrytoinnit voivat kohdistua myös ulkomaille. Kyselyssä peräti 86 prosenttia teollisuusyrityksistä ja kaikki majoitus- ja ravitsemustoimintaa tekevistä yrityksistä pystyvät arvionsa mukaan työllistämään vieraskielisiä.  

“Meillä vieraskielisten rekrytoinnit olivat pitkälti sattumaa. Etsimme sopivaa osaamista korkeakouluista, ja valmistumassa olevat henkilöt olivat vieraskielisiä. Heidän omassa intressissään on ollut oppia paikallista kieltä, mutta yrityksen työkieli on englanti. Itse hoidan asiakaskontaktit, joissa tarvitaan suomen kieltä”, kertoo Bäckman. 

Benetellä jatkorekrytoinnitkin olivat sattuman kautta vieraskielisiä. 

“Ensimmäiseksi palkattujen henkilöiden suosittelemana heidän lähipiiristään löytyi myöhemmin uusia rekrytointeja”, Bäckman kertoo. 

“Työntekijöistä on pulaa, ja monessa suuressa yrityksessä vaaditaan suomen kielen taitoa. Se helpottaa puolestaan meidän rekrytointejamme, sillä saamme töihin niitä, jotka eivät tartu isojen haaviin.” 

Varsinais-Suomen kilpailukyky -kyselyyn vastasi kesäkuussa 191 yritysjohtajaa Turun kauppakamarin jäsenistä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Olli Hakala, yhteyspäällikkö, Turun kauppakamari, puh. 050 60177
Kari Bäckman, toimitusjohtaja, Benete Oy, puh. 050 052 4514

Kuvat

Turun kauppakamarin tekemän kyselyn mukaan vain 13 prosenttia vastanneista yrityksistä oli edellisen 12 kuukauden aikana ilmoittanut työpaikan avoimeksi vieraalla kielellä.
Turun kauppakamarin tekemän kyselyn mukaan vain 13 prosenttia vastanneista yrityksistä oli edellisen 12 kuukauden aikana ilmoittanut työpaikan avoimeksi vieraalla kielellä.
Turun kauppakamari / Jere Satamo
Lataa

Turun kauppakamari on Varsinais-Suomen alueella elinkeinoelämän edunvalvojana, kouluttajana ja asiantuntijana toimiva organisaatio. Kauppakamari on linkki yritysten ja julkisten päättäjien välillä, ja sen toiminta perustuu kauppakamarilakiin ja vapaaehtoiseen jäsenyyteen. Turun kauppakamari on perustettu vuonna 1917, ja se on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakamareista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turun kauppakamari

The Tall Ships Races -tapahtumalle tunnustusta28.10.2024 14:00:00 EET | Tiedote

Turun kauppakamarin elinkeinopolitiikan valiokunta myöntää vuosittain Vuoden elinkeinopoliittinen kuntateko -tunnustuksen kunnalle tai kuntaa lähellä olevalle henkilölle tai organisaatiolle, joka on toiminut aktiivisesti elinkeinoelämän toimintaympäristön kehittämiseksi. Tänä vuonna tunnustuksen sai The Tall Ships Races ja Turun solmima ankkurisatamasopimus. Tunnustus jaettiin 28.10. tällä kertaa Elinkeinopolitiikan foorumissa Turussa, nyt jo 14:nnen kerran.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye